?>

Guwij zamanı

Kozluk ilçesinde bulunan alıç severler mevsimin son alıçlarını toplamak için dağdan dağa kilometrelerce yürüyerek alıç topluyor.

Büfeler - 55 yıl önce

Halk arasında yemişen olarak da bilinen alıç (guwij) dikenli bir bitki olup meyveleri türünden türüne kırmızı-sarı renkleri arasındaki tonlara sahip oluyor. Daha çok dağlarda bulunan alıç, eylül-ekim aylarında tezgâhlardaki yerini alıyor. Kasım ayında yağışın belirgin hale gelmesiyle alıçlar bir bir ağacından düşmeye başlıyor.

 

Mevsimin son alıçlarını toplamak için kilometrelerce yolu yürümeyi göze alan alıç severler ise alıcın birçok faydasının bulunduğunu ve her yıl ekim-kasım aylarında alıç toplamak için dağ yürüyüşleri düzenlediklerini söylüyorlar. Kozluk ilçesinin birçok dağında belirgin halde görülen alıçlar, ilçe sakinleri tarafından da ilgi görüyor. Alıcın faydalarının sayılamayacak derece de fazla olduğunu ve bundan dolayı ilçe sakinleri tarafından ilgiyle karşılandığını söyleyen Usame Işık, “ Biz her yıl ekim-kasım aylarında alıç toplamak için kilometrelerce yol yürüyoruz. Yürürken baya zorlanıyoruz ancak hem alıç toplamış oluyoruz hem de doğa yürüyüşü yapmış oluyoruz. Alıç birçok faydası olduğundan ilçe sakinleri tarafından da ilgi görüyor. Kimi vatandaşlar dağlarda topladıkları alıçları çarşıda tezgâhta satışa sunuyorlar. Dağa çıkıp alıç bulma imkânı olmayanlar oradan temin ediyorlar. Şimdi yağışların başlamasıyla alıçlar bir bir dökülüyor. Biz de yılın son alıçlarını toplamak için buradayız. Biraz yiyip biraz da ailemize götüreceğiz” dedi. (İLKHA)

Haftanın Öne Çıkanları

LİDER GELİYOR

1970-01-01 02:33 - KÜLTÜR

Tekstilin başkentine yeni yatırım

1970-01-01 02:33 - MAGAZİN

Esnaf, ithal et olayına sıcak bakmıyor

1970-01-01 02:33 - MAGAZİN

Cami için yardım çağrısı

1970-01-01 02:33 - DÜNYA

Güncel İş İlanları

1970-01-01 02:33 - Elektirk - Elektronik

Doktor çiftinin mutlu günü

1970-01-01 02:33 - SAĞLIK

Kuyumcular tedirgin!

1970-01-01 02:33 - MAGAZİN

Kozluk beşik gibi

1970-01-01 02:33 - Elektirk - Elektronik

Motosiklet kazası: 1 ağır yaralı

1970-01-01 02:33 - Çicekciler

EŞİNİN CİNSEL ORGANINI KESTİ

1970-01-01 02:33 - -

İlgili Haberler
Günün Manşetleri

ÖNÜNDEN AKAN PİS SUYLA KİM İLGİLENECEK?

12:20 - GÜNDEM

VALİ CANALP İNCELEMELERDE BULUNDU

11:49 - YEREL

3. GASTRONOMİ FESTİVALİ BAŞLIYOR

11:32 - KÜLTÜR

GENÇLER DİJİTAL DEZENFORMASYONA KARŞI BİR ARADA

11:25 - EĞİTİM

EMLAK SEKTÖRÜ DURMA NOKTASINDA

11:11 - YEREL