?>

ANADİLLER YAŞATILMALIDIR

GÜNDEM - 2 yıl önce

Batman Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri, Dünya Anadil Günü nedeniyle yaptığı ortak basın açıklamasında, kaybolmakta olan tüm dillerin korunması gerektiğini belirtti. Platform üyeleri, Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) ‘Tehlike Altındaki Diller Atlası’na göre, Türkiye’de 18 dilin yok olma tehlikesi altında olduğu belirtilirken, “çocukların kimliklerinin ve kişiliklerinin bir parçası olarak anadillerinin değersizleştirilmesi, özgüvenlerini ve özsaygılarını olumsuz etkilemekle kalmıyor, var olan eşitsizliklerin derinleşmesine neden oluyor” denildi. 
İnsan Hakları Derneği Batman Şubesi'nde bir araya gelen sivil toplum örgütü temsilcileri yaptıkları ortak açıklamada “Hâlbuki yapılan araştırmalar göstermektedir ki, anadilini yetkin bir şekilde öğrenemeyen kişi, ikinci dili de iyi bir şekilde öğrenemez. Azaltıcı çok dillilik denilen bu durumun temel nedeni, çocuğun anadilindeki gelişiminin yarıda kesilmesi, anadilinin ikincilleştirilmesi, önemsiz görülmesidir. Oysa çocuk anadilini iyi öğrendiği zaman, ikinci bir dili de iyi öğrenebilir. Arttırıcı çok dillilik denilen bu durum, eğitimde, toplumda hâkim olan dil ile farklı anadillerinin birlikte kullanılmasıyla, hepsine eşit değer verilmesiyle mümkün olabilmektedir.
Bu nedenle anadilini konuştuğu için linç edilenlerin görüntülerine değil, diller üzerindeki yasakların, kısıtlamaların deprem gibi olağanüstü zamanlarda anlamsızlaşmasına değil, herkesin eşit haklarla yaşadığı bir toplumsal yaşama tanık olmak istiyoruz. Dilin sadece bir iletişim aracı olmadığının ve bir kültürün, düşünme biçiminin dolayısıyla edebiyatın, sanatın, felsefenin, tarihin de dil ile yaşayabileceği gerçeğinin kabul edilmesini istiyoruz.
Dünya dilleri üzerine kapsamlı çalışmalara yer veren ethnologue.com’un Türkiye raporuna göre; Türkiye’de 36 dil ve lehçenin konuşulduğu ancak 18 dil ve lehçenin yok olma durumu ile karşı karşıya olduğunu ortaya koymuştur. 1982 Anayasası yerine toplumu bütün dilsel/kültürel çeşitliliği içinde kucaklayacak demokratik bir anayasa hazırlanmalıdır. Yeni anayasanın eğitim ve öğrenim hakkına ilişkin bölümü, insan hakları ve temel özgürlükler ile çocuk hakları konularında düzenlenmiş uluslararası belgeler dikkate alınarak hazırlanmalıdır. Eğitim sisteminin mevzuatı çok dilli, çok kültürlü toplum gerçeği dikkate alınarak yeniden düzenlenmelidir” şeklinde beyanatta bulundular.
Haftanın Öne Çıkanları

OTOBÜSLERDE KREDİ KARTI DÖNEMİ BAŞLADI

2023-02-22 16:06 - TEKNOLOJİ

SOSYAL MEDYA GÖZALTILARI

2023-02-18 14:31 - TEKNOLOJİ

RPA İÇİN ROBOT KİRALANACAK

2023-02-16 11:29 - TEKNOLOJİ

MTA, ‘DİRİ FAY HATLARI’NI YAYINLADI

2023-02-21 12:15 - GÜNDEM

YARDIMLAŞMA ÖRNEĞİ

2023-02-16 16:17 - GÜNDEM

YURTTA MİNİK MİSAFİRLER UNUTULMADI

2023-02-21 15:43 - EĞİTİM

BATMAN'DA DEPREM PANİĞİ

2023-02-20 20:15 - GÜNDEM

KOZLUK’TAN GÖNÜLLÜLER DEPREM BÖLGESİNE GİTTİ

2023-02-19 16:42 - YEREL

USALAN, BİR EV BAĞIŞLADI

2023-02-16 16:12 - GÜNDEM

BATMANLILAR GÜN BOYU ÇALIŞIYOR

2023-02-16 12:59 - YAŞAM

İlgili Haberler

YENİ YOLDA ESKİ SORUNLAR

16:19 - GÜNDEM

YANGINLARI SÖNDÜRMEK İÇİN DAYANIŞMA ŞART

16:11 - GÜNDEM

TPAO 366 PERSONEL ALACAK

14:20 - GÜNDEM

HAVALİMANI’NDA KLİMA ARIZASI TEPKİ ÇEKİYOR

14:22 - GÜNDEM

RECEBANLILAR DERNEĞİ BASINLA BULUŞTU

14:10 - GÜNDEM

Günün Manşetleri

YENİ YOLDA ESKİ SORUNLAR

16:19 - GÜNDEM

MEVLANA ANADOLU LİSESİ’NDEN GURURLANDIRAN BAŞARI

16:16 - EĞİTİM

YANGINLARI SÖNDÜRMEK İÇİN DAYANIŞMA ŞART

16:11 - GÜNDEM

UYGULAMA BAŞARIYLA SONUÇLANDI

16:06 - YEREL

ŞERZAN KURT ANISINA 15. ÖYKÜ ÖDÜLÜ DÜZENLENİYOR

15:58 - KÜLTÜR