?>

"Aşı herkese ücretsiz olacak, şimdilik zorunlu olmasını düşünmüyoruz"

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'de yapılacak Covid-19 aşısının tüm vatandaşlara ücretsiz olacağını açıkladı.

SAĞLIK - 5 yıl önce

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Coronavirus Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulunuyor. Bakan Koca, Coronavirus aşısının birkaç gün içinde teslimatının yapılması beklendiğini ve bedelsiz verileceği açıklandı.
Sağlık Bakanı Koca, yoğun bakımlarda ciddi yük olduğunu belirterek, ''Günlük vaka sayısında 5 kattan fazla, vefatlarda yüzde 55 artış bulunmaktadır'' dedi.
Bakan Koca'nın konuşmasından öne çıkanlar şu şekilde:
"Test kapasitemizi artırdık. Toplam test sayısı 20 milyonu buldu. Pozitif vaka sayısı 1,5 milyonu aştı. Hastanelerimiz ve sağlık çalışanlarımız gittikçe artan bir yükü göğüslemenin çabası içinde. Yoğun bakımlarımız ciddi yük altında. Ülkemizde bundan önceki zirve olan nisan ayına göre günlük vaka sayısında 5 kattan fazla, vefatlarda yüzde 55 artış bulunmaktadır.
Aşının önümüzdeki birkaç gün içinde teslimatının yapılması planlandı. Kademeli olarak şimdilik 50 milyon doz gelecektir. Aşı 14-21 gün arayla iki doz halinde uygulanacak. Vatandaşlarımıza bedelsiz verilecek, başta aile sağlığı merkezleri olmak üzere sağlık kuruluşlarımızda yapılacak.
Yeni ve daha ucuz bir teknoloji olan ve insanda ilk defa denenen mRNA aşısı için görüşmelerimiz devam ediyor.
Nisan ayından sonra teslim edilebilecek aşıya ihtiyacımız yok. Nisan sonrası dönemde bir veya birkaç aşımızın devreye gireceğini ümit ediyoruz.
(İnaktif aşı) Ucuz olduğu için değil, bu anlamda güvenilir olduğu için, geleneksel, doğal, bilinen aşı yöntemi olduğu için tercih ettik. Pfizer'dan nisan dahil olmak üzere ne kadar aşı verebilirlerse, talepte bulunduk. Bir rakam ifade ettiler ama bunun artırılmasını istiyoruz.
Aşı yaptıran vatandaşlar, sisteme aşıyı yapan sağlık kuruluşumuzca kaydedilecek, merkezi bir veri tabanından takip edilecek.
Aşıyı zorunlu olmasını şimdilik düşünmüyoruz, ikna ederek aşılamayı yapmak niyetindeyiz. Aşı, yapılan kişinin HES koduna işlenmiş olacak.
Aşı, şu anda 3 bin 700 kişiye 5 bin civarında doz yapıldı, ciddi bir yan etki olmadı.
Haftanın Öne Çıkanları

160 bin kişi arasındalar

2020-12-03 15:46 - EĞİTİM

BATMAN'DA KIŞ AYINDA SONBAHAR MANZARASI

2020-12-07 11:26 - YAŞAM

BATMAN'A YENİ HASTANE MÜJDESİ; İLUH DEVLET HASTANESİ

2020-12-04 17:47 - SAĞLIK

İTFAİYE PERSONELİNE KIŞLIK GİYİM ALIM İŞİ

2020-12-06 12:39 - RESMİ İLAN

Taciz vakasında sosyal medya operasyonu

2020-12-07 15:34 - GÜNDEM

KARA YOLU İŞLERİ YAPTIRILACAKTIR

2020-12-08 12:05 - RESMİ İLAN

TEKSTİL’DE TEHLİKE SİNYALİ!

2020-12-08 16:51 - EKONOMİ

“Çiçek getirmeyin, kan verin”

2020-12-09 12:31 - SİYASET

“BATMAN, BU DERTTEN KURTULACAK”

2020-12-07 15:42 - YAŞAM

BATMAN'DA 9 VATANDAŞIMIZ VEFAT ETTİ

2020-12-09 12:39 - EKONOMİ

İlgili Haberler

PLANLI SEZARYEN DÜZENLEMESİ TARTIŞMA YARATTI

16:17 - SAĞLIK

BATMANLILAR SAĞLIK MERKEZİNE AKIN ETTİ

14:35 - SAĞLIK

UZMANLARDAN ERİŞİLEBİLİRLİK ÇAĞRISI

17:04 - SAĞLIK

GELENEKSEL TIP UZMAN ELLERDE HAYAT BULUYOR

13:36 - SAĞLIK

KALORİDEN ÖNCE BESİNİN KALİTESİNE BAKIN

12:22 - SAĞLIK

Günün Manşetleri

ÖĞRENCİLERE SINAV KAYGISI EĞİTİMİ

17:46 - EĞİTİM

70 BİN ÇİÇEK TOPRAKLA BULUŞUYOR

17:44 - YEREL

ESNAFIN SORUNLARINI YERİNDE DİNLEDİ

17:01 - YEREL

MERCİMEKTE HASAT SEVİNCİ

16:49 - YEREL

DERS VE SINAV TARİHLERİ NETLEŞTİ

16:39 - EĞİTİM