?>

Baba-oğul teknolojiye direniyor!

Sason ilçesinde sıcak demir ustası Mahir Arslan, 43 yıldır alın terini demire dökerek mesleğini yaşatıyor.

GÜNDEM - 56 yıl önce

 
Demirci ustası Mahir Arslan, “1986 yıllarında dönemin en gözde mesleği tütüncülüktü. Ben yapmak istemiyordum. Güneşte durmayı sevmiyordum. Köyümüzde demirci ermeni ustalar vardı. Babam beni onların yanına çırak olarak verdi. Demircilik mesleğine çok merakım vardı. 1988’de bir arkadaşın dükkânını devralarak ilçe merkezinde işletmeye başladım. O zamanlar bu işi yapanların sayısı dörttü. Şimdi ise sadece ben yapıyorum” dedi.
“İYİ BİR HAFIZA GEREKİYOR”
Zamana direnen meslekler arasında olan sıcak demir dövme sanatını kendisine ait atölyede çocuklarıyla birlikte çalışarak yaşatıyor. Demirden balta, kazma, dehre, bahçe kapısı, çatı, pencere korkulukları kısacası demirle ilgili ne gelirse yapıyorlar. Küçük bir demir parçasını alıp kızgın ateşe verdikten sonra ona şekil veren demirci Ustası Arslan, “bir şeyi gördüğünüz zaman hafızanızda tutamıyorsanız o işte usta değilsiniz demektir. Ateşin üstüne koyduğu demirleri ısıtarak siparişe göre şekil vererek talepleri karşılıyoruz. Fabrikanın yaptığı işler bizim yaptığımız işler gibi sağlam değil. Biz yaptığımız malzemeler için garanti veriyoruz. Bütün çocuklarımı okuttum, atama olmadığı için şimdi hepsi yanımda bana yardım ediyorlar. Alın terimizle çalışıp gelen talepleri karşılıyor ve unutulmaya yüz tutmuş mesleğimizi yaşatmaya çalışıyoruz. Bu meslek güç ve hafıza isteyen bir meslektir” şeklinde konuştu.
İLÇENİN SON DEMİR USTASI
Teknolojinin gelişmesiyle mesleğinin değer yitirdiğini anlatan Arslan, "ilçemizin son demir ustasıyım, güzel bir sanat ancak bitme noktasına geldi. Taşımacılığın atla, öküzlerle yapıldığı dönem mesleğim önemliydi ama şimdi onlar da yok mesleğimiz de bitiyor. Demirden istediğiniz her şeyi yaparım, istediğiniz demire şekil veririm. Şimdi ki bizim yaptığımız demir ürünlerin hazırları yapılıyor, bizim yaptığımız ürünler kadar sağlam olmadığı halde yinede satın alınıyor" ifadesini kullandı. (Numan Ezgin)
Haftanın Öne Çıkanları

LİDER GELİYOR

1970-01-01 02:33 - KÜLTÜR

İŞ ARAYANLARIN DİKKATİNE!

1970-01-01 02:33 - GÜNDEM

Batman’da 1 travesti şoku daha!

1970-01-01 02:33 - SPOR

FABRİKA DEĞİL, ÇAĞRI MERKEZİ!

1970-01-01 02:33 - MAGAZİN

Lojman kira bedelleri belli oldu

1970-01-01 02:33 - MAGAZİN

Altın fiyatları evlilikleri vurdu

1970-01-01 02:33 - MAGAZİN

Akaryakıt zamlarına tepki

1970-01-01 02:33 - MAGAZİN

Vakıf Katılım açıldı

1970-01-01 02:33 - MAGAZİN

TRT KURDİ 2 yazarımızı konuk etti

1970-01-01 02:33 - TEKNOLOJİ

Benzine 9 kuruşluk zam yapıldı

1970-01-01 02:33 - MAGAZİN

İlgili Haberler

HASAT SONRASI TEHLİKE BÜYÜYOR

16:08 - GÜNDEM

KPSS BAŞVURULARI BAŞLADI

11:10 - GÜNDEM

HEGEM’DEN ÇARPICI UYARI

14:49 - GÜNDEM

SIFIR DANE KAYBI, SIFIR ANIZ YANGINI!

14:47 - GÜNDEM

PERDE KAPANDI, TÜRK SİNEMASI KADİR İNANIR'A VEDA EDİYOR

00:57 - GÜNDEM

Günün Manşetleri

MOTOSİKLET İLE KAMYONET ÇARPIŞTI: BİR YARALI

14:14 - YEREL

BATMAN’DA SAĞLIKLI YAŞAM SEFERBERLİĞİ SÜRÜYOR

14:13 - YEREL

HAKSİAD’DAN SAADET PARTİSİ’NE NEZAKET ZİYARETİ

14:11 - YEREL

2300 TOKİ KONUTUNDA 6 AYDIR SES YOK

14:06 - YEREL

BATMAN'DA EVLİLİKLERDE DİKKAT ÇEKEN RAKAMLAR

14:03 - YEREL