?>

Bağımlılığın reçetesi

SAĞLIK - 2 yıl önce

Çocukların yaz tatili boyunca bilgisayar oyunları, sosyal medya platformları gibi dijital bağımlılığa maruz kaldıklarını belirten Psikolog Faruk Sınat, çocukların eğitim döneminde bu bağımlılıktan kurtulmalarının iyi bir iletişimle mümkün olabileceğini söyledi.
ÇOCUKLARDA DİJİTAL BAĞIMLILIĞIN REÇETESİ İLETİŞİM!
Çocukların uzun süre maruz kaldıkları teknolojik bağımlılıktan kurtulmalarında ailelere ve öğretmenlere büyük görevlerin düştüğünü vurgulayan Psikolog Sınat, önemli tavsiyelerde bulundu. Yeni eğitim öğretimin açılmasıyla beraber ebeveyn ve öğretmenlerin önüne gelen acı bir reçetenin olduğunu belirten Sınat, "Bu da teknoloji bağımlılığıdır. Teknoloji bağımlılığı yaz ayları boyunca çocukların maruz kaldığı bir bağımlılıktır. Dijital ve birçok alanda, sosyal medya da gördüğümüz bir bağımlılıktır. Bu bağımlılığın etkisi okul hayatında görülmekte ve okul hayatına adapte olmada zorluk yaşanmasına sebep olmaktadır. Ailelerin en çok şikâyet ettiği durumlar arasında, okulda başarının düşmesi, dikkat eksikliğinin olması, unutkanlığın olmasını görmekteyiz." dedi.
DİYALOG OLMALI
Özellikle 0 ila 7 yaş arasındaki çocuklara herhangi bir teknolojik aletin asla verilmemesi gerektiğini ifade eden Sınat, "Ebeveynlerin yapması gerekenler arasında aile içinde iletişimin artırılmasıdır. Bununla beraber ebeveynlerin çocuklarda destekleyici hususlar ile aile içerisinde daha çok iletişimin artması, iletişimle beraber sohbetlerin ve diyaloğun artırılmasıdır. Bu hususlara dikkat edilmesi lazım." diye konuştu.
ETKİNLİKLER ARTIRILMALI
Öğrencilerin dijital bağımlılıktan kurtulmalarında öğretmenlere de önemli görevlerin düştüğüne işaret eden Sınat, şöyle devam etti: "Öğretmenlere de düşen okullarda etkinleri arttırmalarıdır. Bunun yapılması önemlidir. Özellikle çocukların beyninde muhakeme (frontal lob) dediğimiz bir kısım var. O lobun daha çok küçük yaşlarda gelişememesi üzerinde, çocukların daha çok muhakeme yeteneğinin düşük olması, iyiyi ve kötüyü ayırt edememe durumlarının olması çocuğu gelişim dönemlerinde daha çok etkileyebilmektedir. Ebeveynler bu konuda daha çok aile içinde iletişimi artırması lazım. Aileler çocuklarını iyi tanımalı, çocuklarının gelişim evrelerini iyi öğrenmeleri lazım. Böyle olması halinde çocuklar teknoloji bağımlılığından daha çok uzak kalacaktır." 
Haftanın Öne Çıkanları

Tüm işlemler artık bu kartla yapılacak

2023-09-11 11:21 - TEKNOLOJİ

E-belge uygulamalarında karekod zorunluluğu

2023-09-07 13:38 - TEKNOLOJİ

Ölü sayısı 2421’e yükseldi

2023-09-11 10:53 - DÜNYA

Halk Sağlığı Haftası

2023-09-06 14:43 - SAĞLIK

Eczacılar yeni başkanını seçti

2023-09-11 11:41 - GÜNDEM

420 kişilik liste belli oldu

2023-09-05 18:02 - GÜNDEM

Batman'da 63 istasyon var!

2023-09-10 14:58 - YEREL

Batman Belediyesi personel alıyor

2023-09-07 11:28 - GÜNDEM

1 milyon kişiye SMA testi

2023-09-09 18:29 - GÜNDEM

Judocular Özperk’i ziyaret etti

2023-09-06 15:24 - SPOR

İlgili Haberler

KONTROLSÜZ TEKNOLOJİ KULLANIMI ÇOCUKLARDA TEHLİKE OLUŞTURUR

14:17 - SAĞLIK

SIKIŞAN YÜZÜK HASTANEDE ÇIKARILDI

14:03 - SAĞLIK

SU HAYATTIR, CAN ALMASIN

13:57 - SAĞLIK

ÇOCUĞUM OTİZM Mİ?

16:30 - SAĞLIK

BEŞİRİ’YE EK HASTANE BİNASI

14:01 - SAĞLIK

Günün Manşetleri

İTFAİYE ZAMANINDA MÜDAHALE ETTİ

20:25 - YEREL

ARPA TARLASINDA YANGIN

20:22 - YEREL

MEZOPOTAMYA CADDESİNDE TRAFİK KAZASI

20:18 - ASAYİŞ

DOMUZ KÖYDE PANİĞE NEDEN OLDU

20:15 - YEREL

TARİHİ MANASTIRA GÖRKEMLİ AÇILIŞ

17:52 - KÜLTÜR