?>

“BAŞÖRTÜSÜ ANAYASAL GÜVENCEYE KAVUŞTURULMALI”

GÜNDEM - 3 yıl önce

Başörtüsü serbestisinin hiçbir dayanağının bulunmamasının ciddi endişelere neden olduğunu belirten Hukukçu Yusuf Tanrıseven, endişelerin giderilebilmesi için başörtüsünün acilen anayasal güvence altına alınması gerektiğini söyledi. Batman Hukuk ve Adalet Derneği Başkanı Avukat Yusuf Tanrıseven, bir kez daha gündeme gelen başörtüsü ile ilgili konuştu. Açıklamasında insanların hak ve hürriyetlerinin, özgürlüklerin insanların iki dudaklarından çıkacak sözlerle kısıtlanmaması gerektiğini ifade eden Tanrıseven, insanların yasaklarla karşı karşıya kalınmasının önündeki tüm engellerin tamamıyla ortadan kaldırılması gerektiğini kaydetti. Bir kez daha başörtüsü yasağının geleceğiyle ilgili insanlarda bir endişenin hâkim olduğuna dikkat çeken Tanrıseven, başörtüsü serbestisinin anayasal güvence altında alınmasıyla tüm endişelerin sona ereceğini vurguladı.
“BU FİİLİ BİR ÖZGÜRLÜK”
Tanrıseven, “Ülkemizde son dönemlerde başörtüsü bir sorun olmaktan çıkmıştı. Özellikle son 15-20 yıldır insanlar başörtüsü sorununu konuşmamaya başlamıştı. Bunun nedeni de, fiili olarak böyle bir özgürlüğün gelmesiydi. Biliyorsunuz artık Meclis’te de başörtülüler var, okullarına çok rahat gidebiliyorlar, iş yerlerine gidebiliyorlar. Ama bunun en büyük sakıncası neydi, bu bir fiili durumdu.” dedi.
“BAŞÖRTÜ SERBESTİSİNİN BİR DAYANAĞI YOK”
Başörtüsünün yasal bir dayanağının olmadığına işaret eden Tanrıseven, “Nasıl başörtüsü yasağının bir dayanağı yoksa aslında başörtü serbestisinin de bir dayanağı yok. Bu böyle bir sakınca ortaya çıkarıyor; Yarın öbür gün başka birileri gelip tekrar ‘ben bunu yasaklıyorum’ diyebilir. Bunun önünde hiçbir engel yok. İnanıyorum ki bütün partilerin ortak desteğiyle böyle bir kanun çıkacak ve başörtüsü de yasal güvenceye kavuşacaktır.” diye konuştu.
“YASAL GÜVENCE OLURSA KİMSE KEYFİ YASAKLARA GİDEMEYECEK”
Türkiye’de başörtüsünün anayasal güvence altına alınmasına ihtiyacının olduğunu vurgulayan Tanrıseven, şöyle devam etti: “Çünkü Türkiye bu saatten sonra geriye gidemez. Özgürlüklerin tadına vardıktan sonra o özgürlüklerden vazgeçemezsiniz. Bu sadece başörtüsü için de geçerli değil. Genel olarak insan hak ve hürriyetlerine ilişkin bütün konularda Türkiye’nin ilerlemesi gereken yollar var. Genelde baktığımız zaman şunu görüyoruz; Özellikle özgürlükler konusunda kimi iktidarlar döneminde zaman zaman gevşemeler oluyor, insan hak ve özgürlükleri artıyor. Kimi zaman azalıyor. Ama yasal güvencesi olduğu takdirde en azından artık insanların iki dudakları arasında olmayacak bu durum. Yasal güvencesi de olduğu için kimse keyfine göre bunları yasaklayamayacaktır.”
“İNSANLAR YİNE BAŞÖRTÜSÜ SIKINTISI ÇEKMEYE BAŞLAR MI ENDİŞESİ VAR”
İnsanlarda hâlâ bir endişenin hâkim olduğunu belirten Tanrıseven, “İnsanlarda şöyle bir durum var; Acaba yarın öbür gün iktidar değişse eski yasaklar geri gelir mi? İnsanlar yine başörtüsü sıkıntısı çekmeye başlar mı? Acaba okula gidebilecek miyim? İş yerinden beni atacaklar mı? Gibi endişeler ister istemez var. Çünkü bu endişeleri yakın geçmişte yaşadık. İnsanlarda halen bu endişeler duruyor. Bu yasa değişikliği tamamıyla bu endişeleri ortadan kaldıracaktır. İnsanlar artık böyle bir yasakla da karşı karşıya gelmeyecektir.” ifadelerini kullandı.

Haftanın Öne Çıkanları

SGK’DAN UÇAK SATIŞI!

2022-10-07 15:58 - BİLİM-TEKNOLOJİ

ASKON BATMAN ŞUBE BAŞKANI SELMAN NASIROĞLU; BİZİM İÇİN, ‘ZENGİNLER KULÜBÜ’ DİYORLAR

2022-10-02 17:02 - YAŞAM

BATMANDA SIRA GECESİ

2022-10-03 14:12 - KÜLTÜR

BATMANDA FECİ KAZA...1 ÖLÜ

2022-10-02 23:22 - GÜNDEM

EZİDİ RUHANİ LİDER BATMANDAYDI

2022-10-02 14:26 - GÜNDEM

TAZİYEEVİNE AZ KALDI

2022-10-07 16:10 - YEREL

BÖLGENİN İLK TRAKTÖRLERİ BEŞİRİ’DEYDİ

2022-10-05 16:31 - YAŞAM

KÜRTÇE KURSLAR BAŞLIYOR

2022-10-05 16:23 - EĞİTİM

“OSB BATMAN’IN EN KIYMETLİSİ”

2022-10-03 15:36 - GÜNDEM

KİTLE, KAPALI YÖNTEMLE ALINDI

2022-10-04 14:54 - SAĞLIK

İlgili Haberler

LÖSEV’DEN BATMAN’DA 120 AİLEYE DESTEK

16:53 - GÜNDEM

ÖNLÜ: KAYNAK KİTAP YÜKÜ VELİLERİN OMUZUNA BİNMEMELİ

15:18 - GÜNDEM

BATMAN'DA YÜK TRENİ ARAÇLA ÇARPIŞTI

14:03 - GÜNDEM

ESNAFTAN KAVŞAK VE IŞIKLANDIRMA TALEBİ

13:03 - GÜNDEM

ÇEKİRDEKSİZ KURU ÜZÜM FİYATI 120 LİRA OLARAK AÇIKLANDI

11:09 - GÜNDEM

Günün Manşetleri

AYNI NOKTADA BİR GÜNDE ÜÇÜNCÜ KAZA

17:13 - ASAYİŞ

DÖRT MERKEZDE ÜCRETSİZ DİYETİSYEN HİZMETİ

17:09 - SAĞLIK

ÇİFTÇİLERE ÇKS KAYDI UYARISI

17:08 - YEREL

LÖSEV’DEN BATMAN’DA 120 AİLEYE DESTEK

16:53 - GÜNDEM

SİGARA BIRAKMA DANIŞMANLIĞI BELEDİYEDE

16:44 - YEREL