?>

Batman'da Çoban Krizi: Hayvanlar Elden Çıkıyor

Tarım ve hayvancılık bölgesi olan Batman'da, 50 bin TL karşılığında çalışacak çoban bulamayan köylüler, hayvanlarını satmak zorunda kaldıklarını belirttiler.

KÜLTÜR - 2 yıl önce

Batman'ın Hasankeyf ilçesine bağlı İncirli (Derhave) köyünde hayvancılıkla uğraşanlar, 50 bin TL maaşla çoban bulamayınca hayvanlarını satma kararı aldı.
Daha önce yaklaşık 2 bin küçükbaş hayvanın bulunduğu köyde, çoban bulunamamasından dolayı sayının her geçen gün azaldığını ve 200'e kadar düştüğünü belirten köylüler, böyle gitmesi durumunda köylerinde hayvancılığın bitme noktasına geleceğini söyledi.
Köylerinde genç kalmadığını ve çobanlık yapmanın zorlaştığını belirten köylüler,  koyun sürüsüne aylık 50 bin lira maaşla çoban bulamadıklarını ifade etti.
Konuştukları çobanların aylık 70 bin lira talep ettiğini, bu ücreti verecek imkanları olmadığı için çobansız kaldıklarını ifade eden köylüler, yetkililerden hayvancılığın bitmemesi için sorunlarına çözüm bulunması çağrısında bulundu.
"HAYVANLARIMIZI SATMAK ZORUNDA KALIYORUZ"
Hayvan sayılarının her geçen gün azaldığına dikkat çeken Burhan Yalvaç, "Bir ay öncesine kadar da köyde yaklaşık 400 koyun vardı. Ama çoban bulamadığımız için hayvanların yarısını satmak zorunda kaldık. Artık eskisi gibi kimse çobanlık yapmak istemiyor. Şu an köyde yaklaşık 230 koyun kalmış durumda ve kalan koyunlara köylüler sırayla bakmaktadır. 10 yıl önceye kadar köylerde çoban sıkıntımız yoktu. Şu anda bir çoban aylık 50-60 bin lira vermemize rağmen bulamıyoruz. Biz de bakamadığımız için hayvanlarımızı satmak zorunda kalıyoruz. Devletten talebimiz köylerde yaşanan çoban sorununa çözüm bulmalarıdır. Devlet en azından çobanların sigortalarını karşılasaydı iyi olurdu. Çoban sorunu çözülürse hem hayvan sayısı hem de süt veriminde artış olacaktır. Bu şekilde ülke ekonomisine de katkı sağlanacaktır." ifadelerini kullandı.
"ÇOBAN DESTEĞİ OLURSA HAYVAN SAYISI ARTACAKTIR"
Çobanların aylık 70 bin lira talep ettiğini belirten Muhyettin Yalvaç, bu rakamı veremedikleri için çobansız kaldıklarını belirtti. Yalvaç, şunları söyledi:
"Çoban bulamadığımız için hayvan sayımız her geçen gün azalıyor. Bunun nedeni ise maaşlarını veremiyoruz. Bir çoban şu anda aylık 60 ya da 70 bin lira maaş istiyor. Eskiden sadece bizim köyümüzde bine yakın koyun vardı. Ama şu anda 200'e yakın kaldı. Çoban olmadığından dolayı çoğu köylü hayvanlarını satmak zorunda kaldı. Köyümüz hayvancılık için çok idealdir. Çoban bulunursa hayvan sayısı da artacaktır. Yetkililerden talebimiz çoban sorunumuza çözüm bulmalarıdır."
"HAYVANCILIĞIN CANLANDIRILMASI İÇİN DESTEKTE BULUNULMALIDIR"
Her köye muhtar kadar çobanın da gerekli olduğunun altını çizen Eyüp Başaran, "Ben de bu köyün mukimlerindenim ve aynı zamanda Batman'da esnaflık yapıyorum. Köyümüz dağlık bir bölgede ve birçok yerde kaynak suları olduğu için hayvancılığa çok elverişlidir. Maalesef bu imkânlara rağmen köylü hayvan besleyemez hale geldi. Çünkü çoban bulamıyoruz. Eskiden köyümüzde yaklaşık 2 bin tane koyun varken, çoğu hayvanını satmak zorunda kaldığı için şu anda 200 tane civarında hayvan kalmış durumdadır. Şu anda çoban maaşları biraz yüksek olduğu için ve köylü de bu meblağları ödeyemediği için çoban bulamıyorlar. Devlet köyden şehre göçü ve şehirden de köye göç istiyorsa köylerdeki imkânları kolaylaştırıp köylülere destek vermesi gerekmektedir. Hatta bir köye muhtar ne kadar gerekiyorsa o kadar da çoban gerekmektedir. Yetkililerden ricamız hayvancılığın canlandırılması için destekte bulunmalarıdır." şeklinde konuştu.
Haftanın Öne Çıkanları

GÖZTEPE FUTBOL OKULU BATMAN’DA AÇILDI

2024-12-30 17:04 - SPOR

Avustralya'dan Batman'a gelin

2024-12-31 10:52 - MAGAZİN

Batman Eğitim Ve Araştırma Hastanesi'nde Bir İlk

2025-01-05 17:34 - SAĞLIK

AİGF GENEL BAŞKANI KURT: EK İŞ DEĞİL TEK İŞİMİZ GAZETECİLİK

2025-01-05 17:39 - RÖPORTAJ

HÜMA KİTAP KAHVE HİZMETE AÇILDI

2024-12-31 17:19 - YEREL

Hüda Par Batman Gençlik Kollarından Genç İş Adamlarına Ziyaret

2025-01-03 12:50 - GÜNDEM

Gül: Bu Zam Değil, Enflasyon Düzeltmesidir

2025-01-05 12:45 - EKONOMİ

İki Kuşak Bir Arada: Lezzet Dolu Buluşma

2024-12-31 11:32 - YEREL

TOPLU TAŞIMA ÜCRETLERİNE YÜZDE 50 ZAM

2025-01-02 13:48 - EKONOMİ

SMA'lı Elanur yardım bekliyor!

2025-01-02 12:44 - YEREL

İlgili Haberler

BATMAN'A YAPILACAK DEV SANAT MÜZESİ NEDEN HAYATA GEÇMEDİ?

08:08 - KÜLTÜR

MALABADİ KÖPRÜSÜ'NDE YAZ ŞENLİĞİ

22:08 - KÜLTÜR

BATMAN’A MÜJDE... BKM MUTFAK GELİYOR

17:23 - KÜLTÜR

SAHNEYE AYAKTA ALKIŞ YAĞDI

13:33 - KÜLTÜR

TİYATRO VE OPERA BİR ARADA

10:42 - KÜLTÜR

Günün Manşetleri

VALİLİKTEN SALDIRIYA İLİŞKİN AÇIKLAMA

23:48 - ASAYİŞ

ASRİ MEZARLIKTA KORKUNÇ OLAY

21:03 - ASAYİŞ

FİLENİN SULTANLARI'NA TEBRİK MESAJI

19:13 - SPOR

YIKIM SIRASINDA İŞ MAKİNESİ DEVRİLDİ

16:43 - YEREL

BATMAN GİRİŞİNDE TIR İLE OTOMOBİL ÇARPIŞTI

16:04 - YEREL