?>

BATMAN'DA KAZANLAR PEKMEZ YAPIMI İÇİN KAYNIYOR

YAŞAM - 3 yıl önce

Şire (mezronê) üzümüyle meşhur Batman’ın Gercüş  ilçesinde bağlardan toplanan üzümlerden pekmez, cevizli sucuk ve pestil büyük bir heyecan ve zahmetle yapılmaya devam ediyor.  Sabahın erken saatlerinde üzümleri bağlardan toplayan köy sakinleri, traktörlerle taşıdıkları üzümleri koydukları çuvallarda sıkıp geleneksel yöntemle suyunu çıkarıyor. Üzümlerin sıkılmasıyla birlikte elde edilen üzüm suyu, köy meydanındaki büyük kazanlarda saatlerce odun ateşinde kaynatılarak pekmez haline getiriliyor. Asırlardır devam eden geleneksel yöntemlerle işlemlerini sürdüren köylüler tarafından üzüm; Pekmez, cevizli sucuk, pestil gibi yöresel lezzetlere dönüştürülüyor. Hem bağlarında yetişen üzümü ve hem de üzümden elde ettikleri ürünlerin bir kısmını kendileri için ayırıp bir kısmını ise satarak geçimlerini sağlayan köylüler, her yıl geleneksel halini alan bu işlemleri devam ettiriyor. Gercüş ilçesine bağlı Akça (Şerşe) köyünde üzümden pekmez, cevizli sucuk ve pestil gibi doğal lezzetler elde eden köy sakinleri, asırlardır bu geleneği sürdürmenin sevincini yaşıyor.

"HER SENE BUNU TEKRARLIYORUZ"

Gercüş ilçesinde her yıl ekim ayında başlayan pekmez yapımı hakkında konuşan Mehmet Aslan, "Sene de bir defa, son baharın ortalarında pekmez yapıyoruz. Gercüş'ün pekmezi, üzümü meşhurdur. Bir de geçim kaynağıdır. Bu pekmez ve üzüm üzerinden hem geçimimizi sağlıyoruz hem de kendimiz için yapıyoruz. Bağlarımızdan üzümlerimizi sene de 2-3 defa topluyoruz. Üzümümüz çok iyidir. Üzümden pekmez, pestil, sucuklu ceviz yapıyoruz. Birçok alanda ondan faydalanıyoruz. Her sene bunu tekrarlıyoruz." dedi.

"PEKMEZİN FAYDASI ÇOKTUR"

Şu anda yaptıkları pekmezden bir kısmını kendileri için ayırıp bir kısmını ise satarak geçimlerini sağladıklarını vurgulayan Ali Aslan, "Bağlarımızdan üzüm toplayıp pekmez yapıyoruz. Bu işlemimiz bir hafta devam ediyor. Şu anda pekmez, pestil yapıyoruz. Pekmezin faydası çoktur. Kışın yaptığımız pekmezi yiyoruz. Ayrıca pekmezi satarak da geçimimizi temin ediyoruz." ifadelerini kullandı.
Haftanın Öne Çıkanları

KURAN’DA KÜRTLERE İLİŞKİN OLAY!

2022-10-15 17:39 - GÜNDEM

BİLİŞİM PERSONELİ ALINACAK

2022-10-15 16:22 - TEKNOLOJİ

BATMAN OSB’YE ‘TEKSTİLKENT’

2022-10-12 11:52 - YEREL

BİR BAĞ BOZUMU HİKÂYESİ: MEZRONE ÜZÜMÜ…

2022-10-12 12:06 - YAŞAM

BATMANDA MATEMATİK ETKİNLİĞİ

2022-10-15 17:35 - EĞİTİM

AKTAŞ, ÖĞRENCİLERLE BULUŞTU

2022-10-09 12:52 - EĞİTİM

KÖPRÜLÜ KAVŞAKTA TEHLİKE

2022-10-09 12:52 - YEREL

KADIN, KASABI SİLAHLA VURDU

2022-10-13 16:07 - GÜNDEM

NADİR BULUNAN ‘TURUNCU KAVUN’

2022-10-12 15:52 - YEREL

KORKUNÇ ÖLÜM

2022-10-13 16:08 - GÜNDEM

İlgili Haberler

SERDAR TUNCER BATMAN’DA GENÇLERLE BULUŞACAK

16:38 - YAŞAM

İKTA-DER’den Arabaşı Buluşması

16:26 - YAŞAM

GLÜTENSİZ DESTEK BÖLGEYE YAYILDI

12:58 - YAŞAM

GERCÜŞLÜ USTADAN ÇİFTE BAŞARI

12:40 - YAŞAM

NESİLLER DEĞİŞİYOR, ALIŞKANLIKLAR DÖNÜŞÜYOR

13:43 - YAŞAM

Günün Manşetleri

BELEDİYE YENİ PERSONEL ALIYOR

17:53 - YEREL

Aynı Hastane, Aynı Nöbet, İkiz Doktorlar

16:53 - SAĞLIK

KUYUMCU KENT PROJESİ HAYATA GEÇİYOR

16:44 - YEREL

AK PARTİ HEYETİNDEN BİRLİK ZİYARETİ

16:43 - SİYASET

BATMAN’IN ASAYİŞ TABLOSU

16:40 - ASAYİŞ