?>

BOĞULAN BİRİNE NASIL YARDIM EDİLMELİ?

YAŞAM - 4 yıl önce

Batmanda sık yaşanan boğulma vakaları nedeniyle uzmanlar boğulmak üzere olan birinin nasıl kurtarılacağı yönünde önemli bilgiler verdi. Uzmanlar, serinlemek için baraj, nehir ve kanal gibi alanlarda yüzmek isteyenlere, boğulma tehlikelerine karşı uyarılarda bulundu. Yaz mevsiminin en keyifli aktivitelerinden biri olan yüzme, zaman zaman tarifsiz acılara yol açabiliyor. Dikkatsiz ve tedbirsiz bir şekilde, üstelik de yüzülmesi tehlikeli olan sulara girenler boğularak hayatını kaybedebiliyor, ya da boğulma tehlikesiyle karşı karşıya gelebiliyor. Artan boğulma vakalarına karşı önemli bilgiler veren Cankurtaran ve Dalgıç uzmanı Hüseyin Nazlı, boğulma vakalarıyla karşı karşıya kalmamak için nerede nasıl yüzülmesi gerektiğini anlattı. Nazlı, "Boğulma vakalarının önüne geçmek için halkın ve vatandaşların öncellikle çocuklar ve kendileri için güvenli alanlar tercih etmesi lazım. Ailelerin nehirlerde, kanallarda ve barajlarda uzak durması lazım. Bu tür yerlere gidilse dahi suya girmemeliler ve ayaklarını dahi koymamaları gerekiyor. Orada ani bir düşüş olur, denge kaybedilirse veya ters şekilde suya girilirse kimse sizi kurtaramaz." dedi.
"ORTALAMA BİR YETİŞKİN 3-4 DAKİKADA HAYATINI KAYBEDEBİLİR"
Güvenliği olan yerlerde yüzülmesini öneren Nazlı, "Vatandaşlarımızda ben suya girsem biri beni kurtaracak mantığına girmemelidir çünkü en yakınınızda ki kişi sizi 5 dakika içerisinde kurtaramazsa sizi kaybediyor. Ortalama bir yetişkin 3-4 dakikada suyun sıcaklığına bağlı olarak bu değişebilir ve hayatını kaybedebilir. Bundan dolayı güvenliği düzgün olan yerlerde piknik yapmalı ve yüzmeliler. Yüzmeye giderken de yalnız gitmemeleri gerekir. Özellikle aileler çocuklarını iyi takip etmeli." ifadelerini kullandı.
"BOĞULMA VAKASI GEÇİREN BİRİ VAR İSE CAN SİMİDİ DİREK CAN SİMİDİ VERİLMELİ"
Boğulma tehlikesi geçiren kişinin nasıl kurtarılması gerektiğini anlatan Nazlı, "Suya düşen bir kişi eğer su derin değil ise ve ailesi veya herhangi biri yanında ise ön kısmından değil de arka kısmından yani kişinin onu görmeyeceği şekilde kurtarması lazım. Suya direk atlayıp bireyi direk kucağına almamalı çünkü kişi su içerisindeyken panik halinde ve kuvveti çok fazla oluyor bundan dolayı bunu kurtarması zor olur. Allah korusun kurtarmaya giden kişiyi de boğabilir. Eğer derin bir yerde boğulma vakası geçiren biri var ise birinin ona direk ağaç dalı veya can simidi vermesi gerekiyor." şeklinde konuştu.
"PİKNİK İÇİN TEHLİKELİ OLAN YERLERDE YETKİLİ KİŞİLER BULUNDURULMALI"
Nehir, baraj ve göletlerde sadece uyarı tabelalarının olması yeterli olmadığını belirten Nazlı, konuşmasını şu şekilde tamamladı: "Dünyada ve ülkemizde boğulmalar fazla olduğu için yetkililerin ailelere yönelik çalıştaylar ve programlar düzenlemesi lazım. Yüzmenin ne kadar tehlikeli olduğu anlatılmalıdır. Yüzülmesi gerekiliyorsa bu yerlerin belirtilmesi lazım. Bu tür yerlerde görevlilerin bulundurulması lazım. Yetkililer piknik yapılan yerlerde personeller ve yetkili kişileri bulundurmalı ki halkı uyarsın."
Haftanın Öne Çıkanları

SATILIK SERAMİK FABRİKASI

2022-06-02 15:27 - GÜNDEM

ARMUTLU KÖYÜ OLAYI İLE İLGİLİ AÇIKLAMA

2022-06-06 18:31 - GÜNDEM

TARİHİN GÖLGESİNDE TEKNE TURLARI

2022-06-02 17:00 - YAŞAM

TPAO MARDİN VE ŞIRNAK’TA PETROL ARAYACAK

2022-06-03 11:38 - YEREL

KIZILTEPE’YE MİLLET BAHÇESİ YAPTIRILACAK

2022-06-04 16:27 - YAŞAM

BATMANA BİR YATIRIM DAHA

2022-06-05 16:57 - YEREL

Uzman Kardiyolog Zilan’da göreve başladı

2022-06-01 15:37 - SAĞLIK

“SAĞLIĞIMIZLA OYNUYORLAR”

2022-06-03 16:22 - SİYASET

55 YIL SONRA BORU GÜZERGAHLARI DEĞİŞİYOR

2022-06-07 15:19 - TEKNOLOJİ

EĞİTİM-SEN, ÖMK’Yİ ELEŞTİRDİ

2022-06-05 14:26 - EĞİTİM

İlgili Haberler

MÜŞTERİ TEMSİLCİSİNE HAKARET EDEN YANDI

16:27 - YAŞAM

UÇAK BİLETLERİNDE CEP YAKAN TARİFELER

11:52 - YAŞAM

ELEKTRİK KESİLSE BİLE SU AKIŞI SÜRECEK

12:58 - YAŞAM

KÜÇÜK ÇOCUĞUN İMDADINA İTFAİYE YETİŞTİ

12:28 - YAŞAM

PARKLARDA ŞENLİK COŞKUSU SÜRÜYOR

12:48 - YAŞAM

Günün Manşetleri

ESKİ ALIŞKANLIKLAR CEZA GETİREBİLİR

15:41 - SPOR

BASIN TRİBÜNÜNDEKİ DARALMA TEPKİ ÇEKTİ

15:21 - SPOR

RAMANLI: FAİZ DÜZENİ SORGULANMALI

15:19 - SİYASET

YAYLICA YOLUNDA EKİPLERİ HAREKETE GEÇİREN OLAY

15:10 - ASAYİŞ

BATMAN FEN LİSESİ’NDEN YKS’DE GURURLANDIRAN TABLO:

14:59 - EĞİTİM