?>

CANLI HAYVAN TEDARİKİNDEKİ SIKINTI ET FİYATLARINI ARTIRDI!

GÜNDEM - 4 yıl önce

Ülke genelinde canlı hayvan sıkıntısının yaşandığını belirten Batman Kasaplar Derneği Başkanı Mehmet Ali Rüzgar, bu durumun oluşturduğu sıkıntı nedeniyle kırmızı et fiyatlarının büyük oranda arttığını söyledi. Kasapların canlı hayvan bulmakta ciddi problem yaşadığını belirten Rüzgar, bu sorunun ileriki zamanlarda çok daha ciddi boyutlara gelebileceğini anlattı.  Hayvan tedarikindeki sıkıntı sebebiyle kırmızı et fiyatlarının kısa bir zaman içerisinde 100-110 TL’ye kadar çıktığını aktaran Rüzgar, Ramazan ayında et fiyatının daha da yükseleceği endişesinde bulunduklarını ifade etti. Sorunun yanlış uygulamalardan kaynaklandığını, ihtiyaçları olduğu halde canlı hayvanın ihraç edilmesine hiçbir anlam veremediklerini dile getiren Rüzgar, bir an önce ihracatın durdurulup, dışardan canlı hayvanın getirilmesi gerektiğini kaydetti.

“ŞU ANDA HAYVAN BULMAKTA ZORLANIYORUZ”

Hayvan sıkıntısının ülkenin tamamında yaşandığına dikkat çeken Rüzgar, “Şu anda hayvan bulmakta zorlanıyoruz. Bazı günler hayvan borsasına gidip hayvan alamadan geri dönmek zorunda kalıyoruz. Bu ciddi bir sorundur. Hatta bu sorun ileriki zamanlarda daha da büyüyeceği öngörüsünde bulunuyorum. Bir ülkenin ihtiyaç fazlası ancak ihracat olur. Ama maalesef Türkiye’de ihtiyacımız olduğu halde şu anda yurt dışına canlı hayvan gidiyor. Neredeyse her gün tırlarla Irak’a, Katar’a maalesef ihracat oluyor. Bu yanlış bir politikadır.” dedi.
“ETE GÜNLÜK ZAM YAPMAK ZORUNDA KALIYORUZ”
Kasapların canlı hayvana ihtiyacının olduğunu dile getiren Rüzgar, “Hayvan sıkıntısından dolayı her gün zam yapmak zorunda kalıyoruz. Daha önce senede bir ya da iki kez zam gelirken şu anda ete günlük zam yapmak zorunda kalıyoruz. Çünkü bizde hayvanı zamlı alıyoruz. Kasaplarda hayvan borsasından hayvanlarını alıyor. Bundan dolayı kasaplar 6’ya aldığı hayvanları 7’ye satmak zorundadır.” diye konuştu.
“ET 100-110 TL’YE SATILIYOR, RAMAZAN AYINDA BU FİYAT DAHA DA YÜKSELECEK”
Et fiyatlarındaki artışa kendilerinin de karşı olduklarını vurgulayan Rüzgar, şöyle devam etti: “Şu anda et 100-110 TL’ye satılıyor. Ramazan ayında bu fiyatın daha da yükseleceği öngörülüyor. Çünkü hayvan bulamıyoruz. Devlete ait Et ve Süt Kurumu var. Bu kurum bize eti tanzim etsin, bizde bu Ramazan ayı hürmetine kârsız bir şekilde halkımıza hizmet etmek istiyoruz. Bize eti versinler, 60-70 liraya satın desinler satacağız.”
“BİR AN ÖNCE HAYVAN İHRACATI DURDURULMALI”
Zamların kasaplarla hiçbir alakasının olmadığını belirten Rüzgar, “Normalde senede bir zam yapılırken bu bir ay içerisinde maalesef 7-8 defadır zam yapılıyor. Geçen sene kuzu eti 50-55 TL, dana ise 55-60 TL iken, şu anda dana eti 100-110 TL, kuzu eti de 100 TL olmuş durumda. İki katına çıktı. Bu çok yüksek bir fiyattır. Bizde bu zamlardan rahatsız oluyoruz. Bir an önce ihracatın durdurulup, ithalatın yapılması gerekir. Dışardan canlı hayvanın gelmesi gerekir. Çünkü hayvan kalmadı. Ancak bu şekilde düzelme olabilir. Yoksa düzelme imkânsız gibi görünüyor.” ifadelerini kullandı.
Haftanın Öne Çıkanları

BATMAN-DİYARBAKIR MİNİBÜS ÜCRETİ ARTTI

2022-03-16 14:06 - GÜNDEM

WORLDMAR AVM 16 YAŞINDA

2022-03-16 16:01 - YAŞAM

D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ DEPRESYON SEBEBİ OLABİLİR

2022-03-19 17:13 - SAĞLIK

ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI'NDAN DAİRE SATIŞ İHALESİ

2022-03-15 11:27 - YAŞAM

BİLECİK'TE HAZİNE TAŞINMAZLARI SATIŞA ÇIKTI

2022-03-18 11:20 - YAŞAM

BATMAN’DA EVLERİ YANAN AİLENİN ÇOCUKLARINA RANZA YARDIMINDA BULUNULDU

2022-03-19 17:20 - YAŞAM

TPAO yeni aramalar yapacak

2022-03-17 10:45 - YEREL

ŞAHİN “DOKTORLARIMIZ ÇOK KIYMETLİDİR”

2022-03-14 16:47 - SAĞLIK

Un fiyatları yükselmeye devam ediyor

2022-03-17 10:46 - EKONOMİ

SON ŞANSIMIZ!

2022-03-17 15:06 - SPOR

İlgili Haberler

500 YATAKLI HASTANE İÇİN HEDEF 2027'NİN İKİNCİ YARISI

22:34 - GÜNDEM

BABA, OĞLU VE YEĞENİ TOPRAĞA VERİLDİ

14:20 - GÜNDEM

KESK’TEN OTURMA EYLEMİ KARARI

12:37 - GÜNDEM

ÇETİN: 15 TEMMUZ RUHU SONSUZA DEK YAŞAYACAK

17:57 - GÜNDEM

ŞANSİ: 15 TEMMUZ MİLLET İRADESİNİN ZAFERİDİR

15:56 - GÜNDEM

Günün Manşetleri

İSTİKLÂL KENT PARKI’NDA MESCİT MAĞDURİYETİ

09:43 - YEREL

SICAK HAVALARDA SİNDİRİM SİSTEMİNİ KORUMANIN 10 ETKİLİ YOLU

09:13 - SAĞLIK

ESKİ ALIŞKANLIKLAR CEZA GETİREBİLİR

15:41 - SPOR

BASIN TRİBÜNÜNDEKİ DARALMA TEPKİ ÇEKTİ

15:21 - SPOR

RAMANLI: FAİZ DÜZENİ SORGULANMALI

15:19 - SİYASET