?>

ÇİFTÇİ, 3-5 FABRİKAYA MAHKUM!

Mısır fiyatlarındaki belirsizlik nedeniyle çiftçi hasadı durdurdu. Çiftçiler, döviz kurlarındaki artışla birlikte çiftçinin kaderinin 3-5 fabrikanın elinde olduğunu söyledi.

YAŞAM - 4 yıl önce

Çiftçilerin yaşadıkları sorunlara dikkat çeken mısır ekicileri ve çiftçiler, bölgede mısır hasadının başlamasıyla birlikte fiyatların bir anda düştüğünü dile getirdi. TMO’nun neden fiyat açıklamadığını anlamadıklarını ifade eden Mikail Erbeyi, “Devletin bir politikası mı bunu gerektirdi? Yoksa hesaplarına mı gelmedi. Bunu bilmiyoruz” dedi. TMO’nun fiyat açıklamaması bir yana bir de hükümetin hasat döneminin başlamasıyla birlikte ithalatın önünü açtığını ifade eden Erbeyi, “İthalatın yolunun açılması bize darbedir. Ülkenin ihtiyacı varsa alın ama bunu çiftçilerinizin tam mahsulünü biçeceği anda yapmayın. Çiftçinin malı tarlada kalmasın. Çiftçiyi tefecilerin eline bırakmayın. Bölgedeki çiftçinin hasadı bittikten sonra mısır ithal etmek gerekiyorsa edersiniz” diye konuştu. Erbeyi, her hasat döneminde benzer durumlarla karşılaştıklarını belirterek, buna son verilmesi çağrısında bulundu.

ÇİFTÇİNİN KADERİ

Kaderlerinin 3-5 tane fabrikanın elinde olduğuna dikkati çeken Erbeyi, “Milyonlarca dönüm arazinin ikinci mısır hasadı onların elindedir. Devlet buna niye müdahale etmiyor? Döviz yükseliyorsa, gübre ve mazot pahalanıyorsa, diğer girdi maliyetleri yükseliyorsa ve yılda elli defa elektriğe zam geliyorsa niye çiftçi bu fabrikaların eline bırakılıyor? Ne yapmak istiyorlar? Her defasında suçlusu çiftçi oluyor” diyerek sitemde bulundu.

“ÇİFTÇİYİ BIKTIRMAYIN”

İlaç, mazot, gübre ve tohum fiyatlarının dövize endeksli olduğuna dikkati çeken Erbeyi, ürettikleri mısırın ise dövize endeksli olmadığını söyledi. “Bugün 5 kilo mısır sattığımızda bir ton dap (dip gübresi) alabiliyoruz” diyen Erbeyi, “4 kilo mısır sattığımızda bir litre mazot alabiliyoruz. Çiftçiyi mağdur etmeyin. Çiftçi üretime devam etsin ve toprağında kalsın. Çiftçi köyünü tarlasını sürsün. Çiftçiyi bıktırmayın diyoruz” dedi.
“ÖNÜNE GELEN ÇİFTÇİYE VURUYOR”
Geçtiğimiz günlerde Dicle Elektrik Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Atalay’ın borcunu ödemeyen çiftçiye enerji vermeyeceklerini, bu nedenle ekim yapmaması gerektiği yönündeki açıklamasına da değinen Erbeyi, “Hükümetten bir ses bile çıkmadı. Sen kimsin ki çiftçiye ‘ekmeyin’ diyorsun. Hükümetin buna en azından ‘biz kabul etmiyoruz’ demesi lazımdı. Önüne gelen çiftçiye bir darbe vuruyor. Önüne gelen çiftçinin sırtına biniyor ve çiftçi sırtını doğrultamıyor” diye konuştu.

ÇİFTÇİLERE ÇAĞRI

Doların yükseldiğini, girdi maliyetlerinin arttığını kaydeden Erbeyi, “Çiftçinin mısır fiyatı niye düşük tutuluyor, niye istikrarsızlık var” diye sordu. Mısır işleyen fabrikaların hasat döneminde yaşanan “yığılmayı” gerekçe yaparak fiyatları düşürdüğünü anımsatan Erbeyi, ürün tarlada durduğu zaman çiftçinin elinde kozu olduğunu, ancak hasat yapıldığı zaman kozun fabrikaların eline geçtiğini belirtti. Erbeyi, bu nedenle çiftçilere çağrı yaparak, mısırın nem oranının tarlada kuruması için hasadı bekletmelerini istedi.
Haftanın Öne Çıkanları

BATMAN’A KARABAĞ PARKI

2021-11-23 16:54 - YAŞAM

İNŞAAT MÜHENDİSLERİ BİR ARADAYDI

2021-11-21 16:08 - YAŞAM

ŞENSES ONLİNE İKİNCİ ŞUBESİYLE HİZMETTE

2021-11-23 17:25 - YEREL

BATMANDA İLK… GETAT ÜNİTESİ HİZMET VERMEYE BAŞLADI

2021-11-22 13:04 - SAĞLIK

ŞAHMAR’DAN ÖRNEK DAVRANIŞ

2021-11-19 15:45 - YAŞAM

BATMANLI İŞADAMLARI AZERBAYCAN’DA

2021-11-19 15:51 - YAŞAM

OTOBÜS YAŞLI VATANDAŞI EZDİ

2021-11-20 21:30 - GÜNDEM

SALİH GÜNAYDIN’IN ADINA KÜTÜPHANE AÇTILAR

2021-11-23 16:15 - EĞİTİM

KURAKLIĞA KARŞI ‘MERCİMEK’

2021-11-18 16:58 - YAŞAM

“BATMAN’IN YILDIZ KONUMU VE ŞEHRE KAZANDIRILAN PROJELERİ DESTEKLİYORUZ”

2021-11-23 16:51 - YAŞAM

İlgili Haberler

DÜZENSİZ GÖÇLE MÜCADELE MASAYA YATIRILDI

12:39 - YAŞAM

KAVURUCU SICAKTA EKMEK MÜCADELESİ

15:42 - YAŞAM

ÜLKE GENELİNDE HAVA DURUMU

11:01 - YAŞAM

ÇÖP KONTEYNERİ YAKINDA AMA ÇÖPLER YERDE

17:08 - YAŞAM

GÜZERGAHTA ASFALT YENİLENECEK

18:09 - YAŞAM

Günün Manşetleri

ZEYTİNLİKLER TEHDİT ALTINDA

16:23 - SİYASET

HASTANENİN YÜZDE 70’İ TAMAMLANDI

16:04 - SAĞLIK

6 KÖY DİLEKÇE VERDİ...

15:50 - GÜNDEM

EKMEN MECLİSTE KONUŞTU:BATMAN SUSUZ

15:27 - SİYASET

HAVALİMANI GİRİŞİNDE KAZA

14:54 - ASAYİŞ