?>

Çiftçiler “buğdayda zarar ettik”

Buğday hasadına başlayan çiftçiler, olumsuz hava şartları ve masrafların yüksek olasından dolayı buğdaydan bu yıl zarar ettiklerini söylediler.

YAŞAM - 7 yıl önce

Hasadın bu sene beklentilerinin altında kaldığını belirten çiftçiler, zamansız ve ani bastıran yağışlar ile mazot, gübre ve elektrik fiyatlarından kaynaklanan yüksek maliyetlerin, çiftçilere zarar ettirdiğini ifade ettiler.
Bu yılki buğday hasadı hakkında bilgi veren çiftçilerden 15 Yasin Koç, bu yıl olumsuz hava şartları ile mazot, gübre, elektrik ve ilaç masraflarının kendilerini zor durumda bıraktığını, bu olumsuz durumunda çiftçilere zarar ettirdiğini söyledi.
Geçen seneye nazaran mısır üretiminin daha düşük olduğunu söyleyen Koç, bunun en büyük sebeplerinden bir tanesinin de yağmurların ihtiyaç duyulduğu zamanda az yağması, sonrasında, ekinin hasadı döneminde de çok fazla yağmurun yağması olduğunu söyledi.
 “OLUMSUZ HAVA ŞARTLARI VE YÜKSEK FİYATLAR BİZİ ZARARA SOKTU”
Havanın hasat öncesi dönemde kurak geçmesinden dolayı sulama yapmak zorunda kaldıklarını ve bunun da ek bir masraf olarak ortaya çıktığını belirten Koç, “Bu sefer mazot fiyatları yüksek olmasından dolayı çok masraf çıkardı bize.  Geçen seneye göre mazotun fiyatı hemen hemen iki katına çıktı, gübre yine aynı öyle, elektrikle sulamaya kalkıştık elektrik faturaları çok yüksek geldi. Kanal sulamalarında dönüm başı 40-50 bin alınıyor ama bakıyoruz elektrikte 100 bin 150 bin TL’yi aşıyor. Tarlalarımızı sulayamadığımız için verim düşüklüğü oldu. Tarlalarımızı sulayamadığımız için toprak çoraklaştı, verimi düştü.” dedi.
“BU SENE İSTEDİĞİMİZ VERİMİ ALAMADIK”
Bu sene verimden yanan memnun olmadıklarını belirten Koç, “Gübresiyle tohumuyla tüm masraflarıyla ortalama 700 bin 800 bin TL gibi bir masraf çıkıyor. Devletin buğdaya verdiği en iyi fiyata 1 lira ile 50 kuruş arasında. Biz şuan seksen kuruşa dahi satamıyoruz. Tüccarlar fiyat indirmek için bahane arıyor” dedi. Tapulaştırma yapılmadığı için pirim ve destekleme alamadıklarını belirten Koç, “5 yıldır tapulaştırmayı bekliyoruz ancak bir türlü bu sistem yürürlüğe girmedi. Devlet nazarında tarlalarımız bir birine kaydığı için pirim alamıyoruz. Ondan dolayı pamuk ekemiyoruz. Pamuk ekebilmemiz için tapulaştırma yapılması gerekiyor. Tapulaştırma yapılırsa pamuk ektiğimiz zaman pirim alabileceğiz. Yetkililerden talebimiz; tapulaştırmadan kaynaklı mağduriyetimizi bir an önce gidersinler” çağrısında bulundu. (Murat Ezgin)
Haftanın Öne Çıkanları

Batman'da vefat edenler...

2018-06-26 10:59 - YAŞAM

Köyde bir kişi için sandık kuruldu

2018-06-24 15:52 - SİYASET

KPSS tercihleri başladı

2018-06-26 14:25 - EĞİTİM

TESİSLER HARİKA, GÜVENLİK ŞART!

2018-06-28 12:37 - SPOR

Eğitime kadın eli değdi

2018-06-22 17:30 - EĞİTİM

Yalova’dan Türkiye derecesi

2018-06-22 16:01 - SPOR

Güneştekin; "İstikrar ve güçlü Türkiye diyoruz"

2018-06-22 15:53 - SİYASET

TÜMSİAD, sonuçlardan memnun

2018-06-25 14:18 - SİYASET

​“milletimiz yerli ve milli kavramlarına sahip çıkmıştır”

2018-06-25 12:59 - SİYASET

MOBİLYACILAR’DAN ÖNEMLİ KARARLAR

2018-06-27 15:42 - EKONOMİ

İlgili Haberler

JANDARMA BAKIM KOMUTANLIĞI’NA 21 USTA İŞÇİ ALINACAK

16:27 - YAŞAM

RAMAN'DA KOKU ÇİLESİ

15:44 - YAŞAM

BATMAN ESNAFI BİR DEĞERİNİ KAYBETTİ

11:37 - YAŞAM

ÜLKE GENELİNDE YAĞIŞ BEKLENMİYOR

10:03 - YAŞAM

ÜLKE GENELİNDE SICAKLIK ARTIYOR

10:06 - YAŞAM

Günün Manşetleri

PUTİN : ÜÇÜNCÜ DÜNYA SAVAŞI İHTİMALİ ARTIYOR

00:09 - DÜNYA

İRAN MÜZAKERE ŞARTINI AÇIKLADI

00:03 - DÜNYA

İRAN'DA 5.2 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM

23:54 - DÜNYA

BATMAN CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞINDA GÖREV DEĞİŞİMİ

17:47 - YEREL

HÜRRİYET MAHALLESİ’NDE SU SIKINTISI

16:59 - YEREL