?>

Çiftçilerden çağrı var “VAHŞİ SULAMA YASAKLANSIN”

Bazı illerde çiftçilerin sulanma sistemini ‘damlama-yağmurlama’ sitemine geçirdiklerini ve vahşi sulama tekniklerinin yasaklandığını belirten deneyimli çiftçi Eşref Tarhan, “Batman genelinde de vahşi sulama teknikleri kaldırılsın

GÜNDEM - 8 yıl önce

 

Bazı illerde çiftçilerin sulanma sistemini ‘damlama-yağmurlama’ sitemine geçirdiklerini ve vahşi sulama tekniklerinin yasaklandığını belirten deneyimli çiftçi Eşref Tarhan, “Batman genelinde de vahşi sulama teknikleri kaldırılsın ve muhakkak toprağımızın korunması için yağmurlama-damlama sistemi geliştirilsin” dedi. Vahşi sulama nedeniyle ciddi su israfı, toprağın çoraklanması, suyla beraber ilaçlama ve gübrelerin temiz su kaynaklarına karışmasıyla ciddi kimyasal zehirlenmelerin yaşandığını belirten Tarhan, “Bazı illerde çiftçilere damlama sistemine geçilmemesi yüzünden primleri verilmiyor. Yan, zorunluluk haline gelmiştir. Batmanda da bu uygulanmalı. Pamuk ve mısır ekili tarlalarında Damla Sulama Sistemi kurmaya başlayan Mardinli çiftçiler, sistemin, toprağı koruyarak verimi arttırdığını ve enerjide tasarruf sağladığını belirttiler. Mardinli çiftçiler, pamuk ve mısır ekili tarlalarında damlama sistemi kurmaya başladılar. Çiftçiler, yeni sistemin toprağı koruyarak verimi arttırdığını ve böylelikle enerjide tasarruf sağlayarak israfın önüne geçildiğini söylediler” dedi.
DAMLAMA SİSTEMİNE GEÇENLER ÇOK AVANTAJLI
Türkiye genelinde tarımsal sulamanın yüzde 60'ı vahşi sulama yöntemiyle yapılıyor. Bu da suyun israf edilmesine neden oluyor. Sulama teknolojilerindeki yenilikler su israfını önlüyor. Bu yeniliklerin başında damlama sulama sistemi geliyor. Mezopotamya bölgesinde bulunan ve geniş tarım arazileri ile verimli topraklara sahip çiftçilerimiz, özellikle DEDAŞ ile yaşadıkları enerji sorunundan dolayı vahşi olarak adlandırılan salma sulamanın yerine damla sulama sistemine geçmeye başladılar.Damlama sistemine geçen çiftçiler, yeni yöntemden oldukça memnun.  Damla sulama sisteminin toprağı koruyarak verimi artırdığını ifade eden çiftçiler, enerjide tasarruf sağlayarak israfın önüne geçtiklerini söyledi. (Numan Ezgin)
Haftanın Öne Çıkanları

1951 yılında Beşiri

2018-07-12 11:41 - YAŞAM

Batman'da vefat edenler...

2018-07-13 14:52 - YAŞAM

40 yıllık minare yıkıldı

2018-07-15 15:37 - YAŞAM

15 TEMMUZ DESTANI İLE İLGİLİ AÇIKLAMALAR

2018-07-15 13:04 - YAŞAM

Batman'da vefat edenler...

2018-07-17 12:55 - YAŞAM

İş arayanların dikkatine!

2018-07-16 11:46 - YAŞAM

40 öğrenci Sason’u ziyaret etti

2018-07-13 15:01 - EĞİTİM

Damdan düştü

2018-07-10 14:12 - SAĞLIK

Bucağa, Yazı İşleri Müdürlüğünü kazandı

2018-07-16 14:59 - GÜNDEM

Sözleşmeli öğretmenlik mülakat sonuçları açıklandı

2018-07-11 13:34 - EĞİTİM

İlgili Haberler

500 YATAKLI HASTANE İÇİN HEDEF 2027'NİN İKİNCİ YARISI

22:34 - GÜNDEM

BABA, OĞLU VE YEĞENİ TOPRAĞA VERİLDİ

14:20 - GÜNDEM

KESK’TEN OTURMA EYLEMİ KARARI

12:37 - GÜNDEM

ÇETİN: 15 TEMMUZ RUHU SONSUZA DEK YAŞAYACAK

17:57 - GÜNDEM

ŞANSİ: 15 TEMMUZ MİLLET İRADESİNİN ZAFERİDİR

15:56 - GÜNDEM

Günün Manşetleri

KUYUBAŞI TOKİ’DE PANO YANGINI

14:09 - ASAYİŞ

KORİK MAHALLESİ’NDE EVDE ÖLÜ BULUNDU

14:07 - ASAYİŞ

4 KADRO İÇİN ALIM YAPILACAK

14:01 - YEREL

PETROLCULAR SİTESİ’NDE DAİRE YANGINI

13:16 - ASAYİŞ

HEDEFİN YÜZDE 50’Sİ YAKALANDI!

13:10 - SPOR