?>

ÇOCUK YAŞTA DİYABET NASIL OLUR, BELİRTİLERİ NELERDİR?

SAĞLIK - 4 yıl önce

Günümüzde her yaş gruptan insan sağlığını tehdit eden şeker (diyabet) hastalığına bağlı sıkıntılar sebebiyle pek çok ölümler yaşanıyor. Diyabet hastalığının en önemli nedenlerinden birinin de obezite olduğu belirtiliyor. Hareketsizlik ve yanlış beslenmenin yaygınlaşmasıyla birlikte halk arasında şeker hastalığı olarak da bilinen diyabetin görülme sıklığı her geçen gün artıyor. Peki, çocuklarda diyabet nasıl olur ve belirtileri nelerdir? Son yıllarda çocuklarda da ciddi artış gösteren şeker hastalığına ilişkin açıklamalarda bulunan Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doktor Hüseyin Soylu, çocuk yaşta diyabet hastalarının çok su içme, idrara çıkma ve gece idrar kaçırma belirtileriyle doktora başvurduklarını söyledi.
"FAYDALI TEDAVİLER UYGULUYORUZ"
Kimi hastaların ise kilo kaybı sebebiyle doktora başvurduğunu belirten Soylu, "Özellikle iki yaş altı çocuklarda da geçmeyen, tekrar eden ve perianal bölgede oluşan mantar sebebiyle de hastalarımız tanı alabilirler. Özellikle çocuk yaşlarda görülen şeker hastalığında insülinle semptomlarını düzeltici ve ilerde gelişebilecek komplikasyonlara karşı oldukça faydalı tedaviler uyguluyoruz." dedi.
"TAKİP ÖLÇÜMLERİ OLDUKÇA BAŞARILIDIR"
Tedavide kullandıkları insülinlerle çocukların ve aynı zamanda yetişkinlerin de hem böbrek hem de diğer organlarını koruduklarını vurgulayan Soylu şöyle devam etti: "Bu sayede ilerde gelişebilecek ciddi komplikasyonlar da önlenmektedir. İki yönde şeker takip ölçümlerimiz var; Birisi parmak ucu yöntemiyle, yani kişinin kendi kendine her gün günde 6-7 kez iğne ucuyla şeker ölçümlerini yapması, bir de sensör dediğimiz cilt altına yerleştirilen bir cihaz vasıtasıyla sürekli gün içerisinde çoklu sayıda şeker takibi yapabilen sensörler şeklindedir. Bu sensörlerin kullanıma girmesiyle parmak ucu delme yöntemine göre oldukça zahmetli olan işten hem hastalar kurtulmuş oluyor hem de yapılan çalışmalar neticesinde hastaların kan şeker takipleri diğer yönteme göre oldukça başarılı ve faydalıdır" şeklinde bilgi verdi.  Sensörlerden alınan verilerin uluslararası dernekler tarafından kontrol edildiğini dile getiren Soylu, standartlara uygun olan sensörlerle hastanın gerçek anlamda kan şekerini görebildiklerini kaydetti.
"HASTALAR EKİP ÇALIŞMASIYLA İYİ SONUÇ ELDE EDEBİLİR"
"Dolayısıyla standartlara uyumlu sensörlerin kullanımını kesinlikle öneriyoruz" diyen Soylu, son olarak şunları söyledi: "Çocukluk çağında görülen diyabet, bir bireyin ömür boyu yaşamı boyunca hem ailenin hem doktorun hem diyetisyenin hem de diyabet eğitim hemşiresiyle bir ekip tarafından takip edilmesiyle sağlıklı bir şekilde tedavisi sürdürülebilir. Dolayısıyla bütün ekiplerin katkısıyla hasta iyi sonuçlar elde edebilir. Bu anlamda destek veren hem sağlık uygulayıcılarının hem de ailenin katkısı oldukça önemlidir."
Haftanın Öne Çıkanları

DANIŞMANLIK HİZMETİ ALINACAK

2022-11-09 14:59 - TEKNOLOJİ

ÇOCUKLARDA BECERİ KAYBI RİSKİ

2022-11-04 16:01 - TEKNOLOJİ

TOKİ KURASINDA İSİMLER BELLİ OLDU

2022-11-10 09:01 - GÜNDEM

SİİRT ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ 31 SÖZLEŞMELİ PERSONEL ALACAK

2022-11-08 11:47 - SAĞLIK

İDDİALARA GÖRE, BATMANIN EN BÜYÜK VURGUN OLAYI

2022-11-07 17:02 - GÜNDEM

MALİYE LOJMANLARI BOŞALTILDI

2022-11-03 14:54 - YEREL

İSLAM'DA DİLENCİLİK YAPMANIN HÜKMÜ NEDİR?

2022-11-09 15:05 - YAŞAM

DOKTORA SALDIRI

2022-11-06 15:40 - SAĞLIK

DDY ÇALIŞANLARI: ANLAŞMA REVİZE EDİLSİN

2022-11-08 15:46 - GÜNDEM

BATMANDA SERAMİK VE ARMATÜRÜN ADRESİ

2022-11-06 14:46 - YEREL

İlgili Haberler

88 BİN KİŞİYE ÜCRETSİZ SAĞLIK HİZMETİ

14:39 - SAĞLIK

ACİL SERVİSİN YOĞUN TEMPOSU VATANDAŞIN TAKDİRİNİ TOPLUYOR

13:35 - SAĞLIK

TIKALI BÖBREĞE BIÇAKSIZ CERRAHİ DOKUNUŞ

11:06 - SAĞLIK

UZMANDAN ZAYIFLAMA İĞNELERİ İÇİN UYARI

13:34 - SAĞLIK

41 ÜLKEYE İHRACAT YAPAN TESİSE ZİYARET

11:23 - SAĞLIK

Günün Manşetleri

KUYUMCULAR KEPENK KAPATTI

16:44 - YEREL

BİBER DOĞRARKEN ELİ YANANLAR İÇİN PRATİK ÇÖZÜMLER

16:38 - YEREL

HAZİNE’DEN SIKI PARA POLİTİKASI AÇIKLAMASI

16:32 - YEREL

MÜŞTERİ TEMSİLCİSİNE HAKARET EDEN YANDI

16:27 - YAŞAM

RAYBÜS YENİLENDİ, SEFERLER BAŞLIYOR

16:26 - YEREL