?>

DİYETİSYEN HOŞER:

VİTAMİNİN İLK ADRESİ SOFRANIZ OLMALI

YEREL - 1 saat önce

Vitaminlerin ilk adresi eczane değil, sofranız olmalı.
Vitamin takviyelerinin bilinçsiz kullanımına dikkat çeken Diyetisyen Nezan Hoşer, sağlıklı bireylerin vitamin ve mineralleri öncelikle doğal besinlerden alması gerektiğini belirterek, "Takviyeler ancak ihtiyaç halinde ve uzman önerisiyle kullanılmalıdır." dedi.

TAKVİYELER DEĞİL, DENGELİ BESLENME ÖNCELİKLİ OLMALI

Son yıllarda vitamin ve mineral takviyelerinin kullanımının hızla arttığını belirten Diyetisyen Nezan Hoşer, sağlıklı bir yaşamın temelinin kapsüller değil, dengeli ve çeşitli beslenme olduğunu söyledi.
Hoşer, vitamin ve minerallerin öncelikli kaynağının doğal besinler olduğunu vurgulayarak, takviyelerin yalnızca eksiklik tespit edildiğinde ve uzman kontrolünde kullanılması gerektiğine dikkat çekti.

"DOĞAL BESİNLERİN YERİNİ HİÇBİR TAKVİYE TUTMAZ"

Doğal besinlerin yalnızca vitamin değil, aynı zamanda lif, antioksidan ve vücudun ihtiyaç duyduğu birçok faydalı bileşeni bir arada içerdiğini ifade eden Hoşer, hiçbir vitamin tabletinin bu doğal dengeyi tam anlamıyla sağlayamayacağını söyledi.
Besin öğelerinin birbirini destekleyerek etki gösterdiğini belirten Hoşer, tek bir vitamini yüksek dozda almanın doğal beslenmenin sağladığı faydayı her zaman karşılamadığını kaydetti.

TAKVİYELER HERKES İÇİN GEREKLİ DEĞİL

Takviyelerin gereksiz olmadığını ancak belirli sağlık durumlarında tedavi amacıyla kullanılması gerektiğini ifade eden Hoşer, gebelik planlayan kadınlarda folik asit, D vitamini, B12 ve demir eksikliği bulunan bireylerde ise uygun dozlarda destek tedavisinin gerekli olabileceğini söyledi.
Yaşlı bireyler, emilim bozukluğu bulunan hastalar ve bazı kronik rahatsızlıkları olan kişilerde de takviye ihtiyacının ortaya çıkabileceğini belirten Hoşer, sağlıklı kişilerin "Belki eksiğim vardır" düşüncesiyle rastgele vitamin kullanmasının doğru olmadığını vurguladı.

FAZLASI FAYDA DEĞİL, ZARAR GETİREBİLİR

Özellikle A, D, E ve K vitaminlerinin yağda çözünen vitaminler olduğuna dikkat çeken Hoşer, bu vitaminlerin gereğinden fazla alınmasının karaciğer ve böbrek sorunları başta olmak üzere çeşitli sağlık problemlerine yol açabileceğini ifade etti.
Suda çözünen vitaminlerin de uzun süre yüksek dozlarda kontrolsüz kullanılmasının sağlık açısından risk oluşturabileceğini dile getirdi.

SOSYAL MEDYADAKİ "MUCİZE TAKVİYE" ALGISINA DİKKAT

Kolajen, magnezyum, omega-3 gibi ürünlerin sosyal medyada sıkça önerildiğini belirten Hoşer, her bireyin yaşının, sağlık durumunun ve beslenme alışkanlıklarının farklı olduğunu söyledi.
Bir kişiye fayda sağlayan takviyenin başka bir kişi için gereksiz hatta zararlı olabileceğini ifade eden Hoşer, takviye kullanımında bireysel değerlendirme yapılmasının önemine dikkat çekti.

"SAĞLIĞIN TEMELİ DOĞAL VE BİLİNÇLİ BESLENMEDİR"

Sağlığın yalnızca vitaminlerle korunamayacağını belirten Hoşer, kaliteli uyku, düzenli fiziksel aktivite, yeterli su tüketimi, stres yönetimi ve dengeli beslenmenin bir bütün olduğunu söyledi.
Takviye kullanımından önce kan tahlili ve uzman değerlendirmesinin gerekli olduğunu vurgulayan Hoşer, "Sağlığın temeli her zaman doğal, dengeli ve bilinçli beslenmedir. Vitaminler doğru zamanda, doğru kişide ve doğru dozda kullanıldığında fayda sağlar." ifadelerini kullandı.
Haftanın Öne Çıkanları

YENİ PARTİ'NİN BATMAN KURUCU İL BAŞKANI BELLİ OLDU

2026-07-31 22:16 - SİYASET

TRAFİK FACİASI GÜNEŞ AİLESİNİ YASA BOĞDU

2026-07-30 15:51 - YEREL

BABA VE OĞLUN CANSIZ BEDENİNE ULAŞILDI

2026-08-02 15:08 - YEREL

BEŞİRİ İLÇESİ 100 YAŞINDA!

2026-08-03 14:21 - YEREL

2 BİN 50 DÖNÜMLÜK DEV PROJEDE SONA DOĞRU

2026-08-02 14:58 - YEREL

BİSİKLETİNİ VERMEYEN 13 YAŞINDAKİ ÇOCUĞU BIÇAKLADILAR

2026-07-29 12:28 - YEREL

PETROLSPOR'DAN SES GETİRECEK TRANSFER

2026-07-31 23:20 - SPOR

BAKAN MEMİŞOĞLU SAĞLIĞIN MERKEZİNDE

2026-07-31 16:23 - YEREL

EKMEN: PETROLSPOR'UN BAŞARISI BATMAN'IN GURURU

2026-07-31 12:12 - SİYASET

DÜNDAR: SİYASET İÇİN DEĞİL, TOPLUM İÇİN YOLA ÇIKTIK

2026-08-04 15:41 - YEREL

İlgili Haberler

BEŞİRİ'DE PROJE VE HİBE KAYNAKLARI MASAYA YATIRILDI

11:48 - YEREL

BATMAN'DA AB DESTEKLİ DEV PROJE TANITILDI

11:47 - YEREL

TUZ LAMBALARINA İLGİ ARTTI

11:14 - YEREL

ENGELLER SANAT, SPOR VE EĞİTİMLE AŞILIYOR

11:10 - YEREL

KAFA KAFAYA ÇARPIŞMA: 2 YARALI

11:06 - YEREL

Günün Manşetleri

BATMAN'DA AB DESTEKLİ DEV PROJE TANITILDI

11:47 - YEREL

AĞRI'DA BATMAN RÜZGARI: SPORCULAR YARI FİNAL VİZESİ ALDI

11:34 - SPOR

GAZİANTEP FK'DAN BATMAN PETROLSPOR'A GENÇ TAKVİYE

11:31 - SPOR

PETROLSPOR'UN GENÇ YETENEĞİNE MİLLİ DAVET

11:22 - SPOR

ENGELLER SANAT, SPOR VE EĞİTİMLE AŞILIYOR

11:10 - YEREL