?>

DİYETİSYEN NEZAN HOŞER: EŞİT EĞİTİM İÇİN ÖNCE EŞİT BESLENME

Diyetisyen Nezan Hoşer, eğitimde fırsat eşitliği için beslenmenin önemine dikkat çekti.

SAĞLIK - 9 ay önce

Okulların açılmasıyla birlikte çocukların eğitim hayatına başladığını hatırlatan Diyetisyen Nezan Hoşer, eğitimde fırsat eşitliği için beslenmenin önemine dikkat çekti.
Hoşer, bazı çocukların güne kahvaltı yaparak başladığını ve beslenme çantalarına sağlıklı yiyecekler koyabildiğini, ancak kimilerinin aç karna okula gittiğini belirterek, “Eğitim yalnızca sınıfa girmek ve ders dinlemek değildir. Aç kalan, yeterli besin alamayan bir çocuğun derse odaklanması ve potansiyelini ortaya koyması mümkün değildir. İyi beslenemeyen çocuk yalnızca bugünün dersinde geri kalmaz; yarının toplumunda da geriye itilmiş olur” dedi.

ÇOCUK AÇLIĞI SESSİZ BİR SORUN

Çocukluk döneminde yetersiz beslenmenin büyüme geriliğinden öğrenme güçlüğüne kadar pek çok soruna yol açtığını belirten Hoşer, “Açlık yalnızca midede hissedilmez; zihinde, dikkat süresinde, davranışlarda ve özgüvende de kendini gösterir. Bu yalnızca bireysel bir trajedi değil; ülkenin geleceğini ilgilendiren bir sorundur” ifadelerini kullandı.

ÜCRETSİZ KAHVALTI VE SAĞLIKLI KANTİN İMKÂNI SUNULMALI

Eğitimde fırsat eşitliği için atılması gereken adımları sıralayan Hoşer, şu önerilerde bulundu:
Dezavantajlı bölgelerde ücretsiz kahvaltı programları uygulanmalı.
Okullarda besleyici öğle yemekleri sunulmalı, menülerde sebze, bakliyat, süt ürünleri ve tam tahıllara daha fazla yer verilmeli.
Kantin düzenlemeleri yapılarak sağlıksız yiyecekler yerine uygun fiyatlı sağlıklı alternatifler sunulmalı.
Maddi imkânları sınırlı ailelere yönelik gıda destekleri ve beslenme eğitimi sağlanmalı.
Çocuklara, öğretmenlere ve velilere yönelik beslenme bilinci eğitimleri düzenlenmeli.
Sivil toplum, belediyeler ve özel sektörün katkısıyla toplumsal sorumluluk projeleri hayata geçirilmeli.

BESLENME HAKKI EĞİTİMİN AYRILMAZ PARÇASIDIR

Her çocuğun sağlıklı beslenme hakkı olduğunu vurgulayan Diyetisyen Nezan Hoşer, “Eğitim hakkı ile beslenme hakkı birbirinden ayrı düşünülemez. Aç bir çocuğun öğrenme şansı azalır, bu da gelecekte fırsat eşitsizliğini büyütür. Bugün atılacak küçük adımlar, yarının sağlıklı ve bilinçli nesillerini yetiştirecektir” dedi.
Haftanın Öne Çıkanları

20 YILDIR KAPALI YOL YENİDEN KULLANIMA AÇILDI

2025-09-07 15:47 - YEREL

AKSOY:33 BİN 600 KADIN TEK YÜREK

2025-09-09 17:53 - RÖPORTAJ

VEKİL KAŞIKÇI: SÜREÇ ANKARA’DA BAŞLADI, ANKARA’DA BİTECEK

2025-09-05 18:03 - RÖPORTAJ

DAVUT ŞAHİN:SİYASETİN ÖNÜNE İNSANI KOYMAK ZORUNDAYIZ

2025-09-08 17:24 - RÖPORTAJ

HOBİ BAHÇELERİNİN YIKIMINA BAŞLANDI

2025-09-12 12:41 - GÜNDEM

BATRAY PROJESİNDE ÖNEMLİ GELİŞME

2025-09-10 20:32 - GÜNDEM

PETROLSPOR'A 8 MİLYONLUK DESTEK!

2025-09-05 17:24 - SPOR

2 BİN 500 ÖĞRENCİYE ÇANTA VE KIRTASİYE YARDIMI

2025-09-09 12:05 - GÜNDEM

DİYARBAKIR CADDESİ HALKIN YAŞAM ALANIDIR

2025-09-07 13:54 - GÜNDEM

GÖRKEMLİ NİŞAN TÖRENİ

2025-09-07 10:47 - KÜLTÜR

İlgili Haberler

RUH SAĞLIĞI İLE DİŞ SAĞLIĞI BİRBİRİNİ ETKİLİYOR

17:51 - SAĞLIK

SOLMAZ, KOZLUK’TAKİ TESİSLERİ İNCELEDİ

17:24 - SAĞLIK

SICAK HAVALARDA BESLENMEYE DİKKAT

12:13 - SAĞLIK

PLANLI SEZARYEN DÜZENLEMESİ TARTIŞMA YARATTI

16:17 - SAĞLIK

BATMANLILAR SAĞLIK MERKEZİNE AKIN ETTİ

14:35 - SAĞLIK

Günün Manşetleri

TUVALDEKİ HAYALLER

17:27 - YEREL

SOLMAZ, KOZLUK’TAKİ TESİSLERİ İNCELEDİ

17:24 - SAĞLIK

ROBOTİK SERGİSİNE ÖĞRENCİLER DAMGA VURDU

17:20 - EĞİTİM

MURAT NEHRİ İÇİN SESLER MUŞ'TA YÜKSELECEK

16:27 - YEREL

ESNAFA VE AİLELERİNE YÜZDE 15 İNDİRİM

16:21 - YEREL