?>

EKSEN OLMUYOR, EKMEZSEN OLMUYOR

GÜNDEM - 4 yıl önce

Tarlaya ikinci ürün karpuz tohumu eken çiftçiler maliyetlerden şikâyetçi…
Batman’da mercimek hasadının ardından tarlalarına ikinci ürün olarak karpuz tohumu eken çiftçiler, maliyetlerdeki artıştan dert yandı. Mercimek hasadını tamamlayan üreticiler, tarlalarına ikinci ürün ekmeye başladı. Batman’daki üreticiler, mercimek hasadının ardından tarlalarına bu kez karpuz tohumu ektiklerini söyledi. Yeni ürün ekimine başladıklarını ifade eden üreticiler, yılda en az 3-4 defa tarlalarından farklı ürün aldıklarını kaydetti. İlk ürün olarak mercimek ektiklerini, daha sonra karpuz, kavun ve salatalık ekimi yapacaklarını anlatan çiftçi Mustafa Değirmenci, dolu nedeniyle bu sene mercimekten herhangi bir verim alamadıklarını ifade etti.

“KARPUZ, KAVUN VE SALATALIK EKECEĞİZ”

Ailece tarım işiyle uğraştıklarını dile getiren Değirmenci, “Burası 12 dönümdür. Daha önce burada mercimek ekmiştik. Mercimek hasadından sonra karpuz, kavun ve salatalık ekeceğiz. Herkes mercimek hasadından memnundu ama biz değildik. Çünkü tarlamızı dolu vurdu. Yağan dolu mercimeklerimizi yere düşürdüğü için hem mercimekten hem de samanından verim alamadık.” dedi.
“ÇİFTÇİ ÇOK MAĞDUR DURUMDA”
Ekimini yaptıkları karpuzların hasadına ise 2 ay sonra başlayacaklarını aktaran Değirmenci, şöyle devam etti: “Tarlamızı ilk önce traktörle çapaladık, damla sulama sistemi için borularımızı döşedik, daha sonra gübre ve ilaç atacağız. İnşallah bu sene ektiklerimiz masraflarını çıkartacaktır. 3 aile bu tarladan geçimini sağlıyor. Çiftçi çok mağdur durumda. Çünkü gübre, mazot ve tohum fiyatları çok yükseldi. Devletten isteğimiz çiftçilere destek çıkmasıdır.”
“TÜRKİYE’NİN KALKINMASI ÇİFTÇİYE BAĞLI”
Geçimlerini yaklaşık 40 derece sıcağın altında çalışarak temin ettiklerini belirten bir diğer çiftçi Mehmet Emin Değirmenci, “Tarla bizim, boş kalmasın diye ekiyoruz. Çünkü eskisi gibi kazancımız kalmadı. Mazotun litresi 30 lirayı buldu. Bununla beraber her şeyin fiyatı yüksektir. Çiftçiye mazotun litresini en fazla 3-4 liradan vermeleri lazım. Mazot, tohum ve gübreye yüzde 300 zam gelmiş durumda. Bu şekilde bütün çiftçiler zarardadır. Türkiye’nin kalkınmasını istiyorlarsa ilk önce çiftçiye ve hayvancılığa destek verilmesi lazım, Türkiye’nin toprakları çok güzel ve verimlidir.” ifadelerini kullandı.
Haftanın Öne Çıkanları

ZABITA MEMURU ALIM İLANI

2022-06-17 11:02 - YEREL

BEC TAVUKLARI BATMANDA ÇOK SATILIYOR

2022-06-20 11:12 - YAŞAM

DAHA ÖNCE YÜZLERCE İŞÇİ ÇALIŞIYORDU

2022-06-18 14:01 - YEREL

LEZZETİN İSİMLERİ PETROL CITY’DE

2022-06-20 16:12 - YAŞAM

ADAYLAR TER DÖKTÜ

2022-06-18 13:28 - EĞİTİM

KAÇAK KUM ÇEKENLERE CEZA YAĞDI

2022-06-19 15:36 - YEREL

KÜÇÜK SANAYİ SİTESİ YAPIM İHALESİ

2022-06-21 13:10 - YEREL

HACI ADAYLARI BATMAN'DAN DUALARLA UĞURLANDI

2022-06-21 13:18 - YAŞAM

MÜSİAD 106. GENEL İDARE KURULU TOPLANTISINA KATILDI

2022-06-21 13:14 - EKONOMİ

CHP’Lİ GENÇLERDEN İKRAM

2022-06-19 13:22 - SİYASET

İlgili Haberler

BATMAN'DAN DÜNYAYA AÇILAN KAPI

07:03 - GÜNDEM

HASAT SONRASI TEHLİKE BÜYÜYOR

16:08 - GÜNDEM

KPSS BAŞVURULARI BAŞLADI

11:10 - GÜNDEM

HEGEM’DEN ÇARPICI UYARI

14:49 - GÜNDEM

SIFIR DANE KAYBI, SIFIR ANIZ YANGINI!

14:47 - GÜNDEM

Günün Manşetleri

BATMANLI ATLET ROMANYA'DA TARİH YAZDI!

17:09 - SPOR

TİMOQLULAR'DAN UNUTULMAZ ŞÖLEN

14:02 - YEREL

GAZİLER O GECEYİ SENATO ÜYELERİNE ANLATTI

13:59 - YEREL

YÜZYILLARDIR ZİRVEDE BEKLİYORDU, YENİDEN HAYAT BULUYOR

13:47 - YEREL

ZİLAN HASTANESİ'NDE YENİ DÖNEM

13:45 - YEREL