?>

“ESNAF BÜYÜK BİR SIKINTI İÇERİSİNDE”

EKONOMİ - 5 yıl önce

Zamlardan dolayı vatandaşların alım gücünün düştüğünü, bunun kendilerini olumsuz etkilediğini belirten esnaf, iş yapamamanın sıkıntısını yaşadıklarını söylediler. Son birkaç yılda döviz kurundaki artışın yanı sıra art arda temel tüketim ürünlerine gelen zamlar her geçen gün vatandaşların alım gücünü düşürüyor. Bu durumdan en fazla olumsuz etkilenen küçük esnaf ise adeta iş yapamaz hale geldiğini belirtiyor. Bu olumsuz gidişatın devam etmesi halinde çok sayıda esnafın dükkânlarını kapatmak zorunda kalacaklarını belirten Batmanlı esnaf, hükümetten destek beklediklerini kaydettiler. Artan zamlardan sonra müşterilerinin azalmaya başladığını ifade eden esnaf Halil Ayaz, iş yerlerine gelen müşterilerinin büyük çoğunluğunun fiyatları öğrendiklerinde bir şey almadan çıktıklarını söyledi.
“EKONOMİK OLAYLAR BİZE TESİR ETTİ”
Vatandaşların fiyatları yüksek bulduğunu, hükümetin yaptığı zamlardan sonra kendilerinin de zam yapmak zorunda kaldıklarını dile getiren Ayaz, “Fiyatlarımızı yükseltmek zorunda kaldık. Müşteriler de ekonomik durumları yüzünden bize dert yanıp gidiyorlar. Elbise alabilen müşteriler de alışverişlerini kart üzerinden yapıyorlar. Posttan alışveriş yapınca bize de yansıması oluyor. Ekonomik olayların bize de tesir ettiğini görüyoruz.  Satışlar durdu. Elimizden geldiğince indirimler, yeni kampanyalar yapıyoruz ama vatandaşların ekonomik durumu bize de yansıyor. O yüzden bazı meslektaşlarımız kapatmaya kadar gittiler. Biraz zamların düşürülebilmesi, asgari ücretin yükseltilmesiyle bu kötü gidişatın önüne geçilebilir” dedi.

“SIKINTILARLA KARŞI KARŞIYAYIZ”

Piyasada büyük bir ekonomik sıkıntının olduğunu vurgulayan Abdülkadir Altsoy, “Özellikle 2019 yılı dövizin yükselişiyle gerçekten piyasalarda bir sıkıntının olduğu her sektörde hissedildi. Vatandaşın alım gücünün düşmesiyle de tabi ilgili. Çünkü elektrik, doğalgaz zammı, piyasaya yansıyan döviz farkının zammı tüketiciyi büyük bir şekilde etkiledi. Bunun için ticaret yapan esnafların çoğu büyük sıkıntı içerisindedir. Hepimiz şu an aynı sıkıntılar içerisindeyiz. Ödemeler konusunda, ürün satma konusunda olsun bu tür sıkıntılarla karşı karşıyayız. Böyle devam ederse kepenk kapatacak bir sürü esnafın olacağını tahmin ediyorum. Esnafa sıfır faiz kredi verilebilir. Faizli krediler esnafı tekrardan batırmaya gidiyor. Esnafın yükü gerçekten ağırdır. Hükümetin buna yönelik tedbir alması gerekir. Esnafı rahatlatmaları, vergi mevzuatının düzenliliği önemlidir.” diye konuştu.

“DESTEK BEKLİYORUZ”

Vatandaşların alım gücünün yarı yarıya düştüğünü kaydeden bir diğer esnaf Suphi Şimşek ise şunları söyledi: “Piyasa durumu şu an için vahimin biraz üstüdür. Alışverişler kesattır ama umudumuz o ki iyileşmesini bekliyoruz. Vatandaşın alım gücü eskiyle kıyaslanmaz ama en azından yüzde 50 alım gücü düşmüş. Çünkü görünen o. Bu kötü gidişatı önlemek için ne yapmak lazım? Tabi devletimizden destek istiyoruz. Özellikle küçük esnaf olarak destek isteriz. İnsanlar büyük alışveriş merkezlerine yığılıyor. Daha sosyal bir yaşantı var orada. Dolayısıyla insanlar rahatlığa kaçtığı için oraya gidiyorlar. Tüm ihtiyaçlarını oradan karşılıyorlar. Tabi bu durum biz küçük esnaflara yansıyor. Vatandaşlardan küçük esnafları desteklemesini bekliyoruz.”
Haftanın Öne Çıkanları

BATMANLILAR ‘MİDYE DOLMA’YI SEVDİ

2019-12-22 14:49 - YAŞAM

Aidiyet duygusunu pekiştiren etkinlik

2019-12-22 14:59 - YAŞAM

KANTİN İŞ-SEN’DEN AÇIKLAMA

2019-12-17 16:51 - GÜNDEM

HEMATOLOJİ UZMANI HASTA KABULÜNE BAŞLADI

2019-12-18 16:01 - SAĞLIK

Valilikten trafik cezası hakkında açıklama

2019-12-21 11:31 - GÜNDEM

Asma Tavan ve Led Aydınlatma Sistemlerinin tek adresi

2019-12-23 16:06 - TEKNOLOJİ

BGC’DEN ‘Batman Nostaljisi’ etkinliği

2019-12-20 16:22 - YAŞAM

BATMANDA KAVGA 19 YARALI

2019-12-20 20:28 - GÜNDEM

İLAN

2019-12-23 10:48 - RESMİ İLAN

HAYAT KURTARDI TRAFİK CEZASI YEDİ

2019-12-19 10:53 - GÜNDEM

İlgili Haberler

MART AYINDA İTHALAT VE İHRACAT ARTTI

13:40 - EKONOMİ

BATMAN MARKASINDAN BÜYÜK YATIRIM!

11:59 - EKONOMİ

75 BİN TL CEZA KESİLDİ!

15:46 - EKONOMİ

MÜŞTERİ GRAMLA ALIYOR

13:42 - EKONOMİ

BALIK FİYATLARI REKOR KIRIYOR, VATANDAŞ ALAMIYOR

12:14 - EKONOMİ

Günün Manşetleri

52 YILLIK KAN DAVASI SON BULDU

13:29 - YEREL

BATMAN'A 16 YENİ HEKİM

00:02 - SAĞLIK

NEFESLER TUTULDU...BİZE BİR MUCİZE LAZIM!

17:16 - SPOR

VALİLİKTEN DÜĞÜN SALONU AÇIKLAMASI

17:04 - GÜNDEM

107 Köyde Tarama Yapılıyor

15:56 - YEREL