?>

ETİYOPYA, SOMALİ VE AFRİKA’DAN DİCLE’YE GELİYORLAR!

Batman, Diyarbakır ve Bismil yol güzergahından geçen Dicle Nehri, yaklaşık 5 bin kilometre yol katederek Nil Vadisi, Etiyopya, Somali ve Afrika’dan gelen leyleklere ev sahipliği yapıyor.

YEREL - 4 saat önce

Nil Vadisi, Etiyopya, Somali ve Afrika gibi yerlerden yaklaşık 5 bin kilometre katederek gelen leylekler, ata yurtlarında varlıklarını sürdürüyor. Hatay üzerinden gelen leyleklerin bir kısmı Avrupa popülasyonuna katkı sağlarken, bir kısmı ise ata yurdu olan Dile Nehri’ne gelip, yıllardır kullandıkları yuvalarına yerleşiyor. Öncü olarak gelen erkek leylek, daha sonra gelen dişi leylek ile kuluçka ve yavrulama dönemini burada geçiriyor.

ÖNCE ERKEKLER SONRA DİŞİLER GELİYOR

Prof. Dr. Ahmet Kılıç, ülkede yüzlerce kuş türü olduğunu, bunlardan birinin de leylek ya da beyaz leylek olduğunu söyledi. Göçmen olarak bilinmekte olan leyleklerin yurda şubat ayı ortasından itibaren girmeye başladıklarını belirten Prof. Dr. Kılıç, genel olarak ilk gelenlerin yuva sahibi erkekler olduğunu, önceki yıllarda kullandıkları yuvalara yerleşerek yuvayı korumaya aldıklarını ifade etti. Kılıç, yuva kurmanın bazen bir ayı bulduğunu söyleyerek, "Yuva sahipleri önceki yıldan yuvalarını kurmaya başlıyorlar. Dişiler bunlardan sonra geliyor. Mart başına doğru göç olayı tamamlandığında yuvalarda genel olarak çiftler bulunuyor ve eşler birlikte yuva materyali taşımaya başlıyor. Yaklaşık bir ay içinde yuva tamamlanıyor. Nisan ayı başından itibaren kuluçkaya yatarlar. Kuluçka yaklaşık 1 ay sürmekte ve yavrular mayıs ayı başından itibaren görülmeye başlanır. Yavrular yaklaşık 2 ay boyunca yuvada beslenir" dedi.

"BU BÖLGEDE LEYKLERİN ARTIK GÖÇ ETMEDİĞİNİ BİLİYORUZ”

Son yıllarda iklim krizine bağlı olarak leyleklerin davranışlarında da farklılıklar olduğunu gördüklerini dile getiren Prof. Dr. Kılıç, "Bu bölgede önceki yıllarda yüzden fazla leyleğin artık göç etmediğini biliyoruz. Bu şunu gösterir; kışlar aşırı sert değil ve leylekler yiyecek bulabiliyor. Bundan dolayı bazı bireyler göç etmeyerek burada kalabiliyorlar. Bu yüzden leylekleri önümüzdeki yıllarda daha fazla bireyle göçe gitmeyen tür olarak görme imkanımız var. Her bir kuş türü bulunduğu bölgede çok değerlidir, önemli bir işlevi yerine getirmektedir. Aynı işi leyleklerde yerine getirmekte. Bizim de biyoçeşitliliği korumamızla hem tarımda hem de doğada bir dengeye katkımız olmalıdır. Bu konuda vatandaşlarımızın duyarlılığı önem arz eder" ifadelerini kullandı.
Haftanın Öne Çıkanları

FATİH MAHALLESİ’NDE FECİ KAZA: 1 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

2026-03-18 20:57 - ASAYİŞ

NURDAĞI’NDAKİ FECİ KAZA: 1 BATMANLI HAYATINI KAYBETTİ, 2 KİŞİ YARALANDI

2026-03-15 20:45 - ASAYİŞ

BATMANLI SANATÇI MİLANO YOLUNDA

2026-03-18 13:41 - KÜLTÜR

YURT ODASINDA KALBİNE YENİK DÜŞTÜ

2026-03-15 14:29 - YEREL

GÜLTEPE’DE HER GÜN 20 KİLO ÇİĞKÖFTE ÜCRETSİZ DAĞITILIYOR

2026-03-15 12:41 - YEREL

SİLAHLI KAVGA: GENÇ GÖĞSÜNDEN VURULDU

2026-03-17 10:52 - YEREL

BATMAN’DA OTOMOBİLİN ÇARPTIĞI YAŞLI KADIN HAYATINI KAYBETTİ

2026-03-17 22:53 - ASAYİŞ

YILLAR SONRA YENİDEN GÖRÜLDÜ

2026-03-18 21:12 - YAŞAM

CUDİ MAHALLESİ’NDE EV YANGINI

2026-03-16 17:40 - YEREL

BATMAN’IN BULUNDUĞU BÖLGEYE 67,4 MİLYON TL

2026-03-18 16:11 - YEREL

İlgili Haberler

İHA PİLOTU BAŞVURULARINDA BÜYÜK ARTIŞ

15:16 - YEREL

TÜRKİYE GENELİ BULUTLU VE YAĞIŞLI GEÇECEK

14:34 - YEREL

ÜCRETLİ OLMASI ŞAŞKINLIK YARATTI

14:00 - YEREL

KAN BAĞIŞI BİNLERCE HASTAYA UMUT OLDU

12:01 - YEREL

MUZAFFER NASIROĞLU İLE BAYRAM SOHBETİ

11:57 - YEREL

Günün Manşetleri

DEVLET MAHALLESİ YÜKSELİYOR

14:15 - SPOR

ÜCRETLİ OLMASI ŞAŞKINLIK YARATTI

14:00 - YEREL

ETİYOPYA, SOMALİ VE AFRİKA’DAN DİCLE’YE GELİYORLAR!

12:16 - YEREL

KAN BAĞIŞI BİNLERCE HASTAYA UMUT OLDU

12:01 - YEREL

MUZAFFER NASIROĞLU İLE BAYRAM SOHBETİ

11:57 - YEREL