?>

GASTRONOMİ'YE ‘TAZE’ DOKUNUŞ

Batman Üniversitesi’nde düzenlenen 3. Gastronomi Festivali, bu yıl renkli ve anlamlı bir katılıma sahne oldu.

YAŞAM - 6 saat önce

Festivalde stant açan “60+ Tazelenme Üniversitesi” öğrencisi anneler, hem el emeği ürünleriyle hem de yaşam enerjileriyle dikkatleri üzerlerine çekti.
Batman Üniversitesi’nin “Tazelenme Üniversitesi” projesi kapsamında eğitim gören 60 yaş üstü kadınlar, festivalde Batman’ın yöresel lezzetlerini sergileyerek büyük ilgi topladı. Proje, yaşlı bireylerin hem zihinsel hem de fiziksel açıdan aktif kalmalarını hedefliyor.

BEŞ DALDA DERS, SIFIR ÜCRET

Batman 60+ Tazelenme Üniversitesi Proje Koordinatörü ve yürütücüsü Öğr. Gör. Ebru Noyan Ebru Noyan, projeyle ilgili yaptığı açıklamada, “Dört yıllık bir lisans programı. Derslerimizi üniversitemizin gönüllü akademisyenleri veriyor. Ne öğrenciler ücret ödüyor ne de biz ücret alıyoruz” dedi. Program kapsamında her dönem sağlık, sanat, spor, kültür ve yabancı dil gibi beş farklı alanda dersler veriliyor.

AMAÇ: YAŞLILIKTA AKTİF VE SAĞLIKLI YAŞAM

Noyan, yaşlılık döneminde ortaya çıkan bilişsel gerileme ve yalnızlık gibi sorunlara karşı bu projenin güçlü bir çözüm sunduğunu vurguladı: “Beyinde küçülmelerin önüne geçmek için sosyalleşme ve fiziksel aktiviteyi teşvik ediyoruz. Spor ve fizyoterapi dersleriyle hem bedensel hem de zihinsel sağlık hedefleniyor.”
 

BATMAN, GÜNEYDOĞU’DA TEK

60+ Tazelenme Üniversitesi,  Akdeniz Üniversitesi Gerontoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. İsmail Tufan hocamızın projesidir. İlk kez 2016 yılında Akdeniz Üniversitesinde öğrenci almaya başlamıştır. 2021 yılında Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na devredilmesiyle bu projede Türkiye'de birçok ile yayılmaya başladı. Biz şuanda Güneydoğu Anadolu'da aktif olarak eğitim veren tek Tazelenme Üniversitesiyiz. Türkiye’de ise aşağı yukarı 15 tane üniversitede 60+ öğrencilere bu proje kapsamında aktif eğitim verilmektedir. 2023 TÜİK verilerine göre Türkiye %10.2 oranında yaşlı nüfusu ile ilk defa yaşlı ülkeler arasına girdi. Bu proje Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın aktif yaşlanma sürecini kolaylaştırmak için desteklediği projelerden biri. Biz de Batman Üniversitesi olarak şehrimizin 60 yaş ve üzeri bireylerine, böylelikle de bakanlığımızın politikalarına destek olmaya çalışıyoruz.

YABANCI DİL EĞİTİMİNDE TEK

Koordinatör Ebru Noyan, Batman Üniversitesi’nin Türkiye’deki diğer tazelenme üniversitelerinden farklı olarak yabancı dil eğitimi verdiğini belirtti: “İngilizce eğitimini sadece biz veriyoruz. Çünkü dil eğitiminin bilişsel faydalarını biliyoruz ve bu avantajı kullanmak istiyoruz.”
Her yıl yeni öğrenci alımıyla büyüyen proje, yaşlı bireylerin yaşam kalitesini artırmayı hedeflerken, toplumsal hayata katılımlarını da güçlendiriyor. Festivaldeki canlılık ise bunun en güzel göstergesi oldu.
Haftanın Öne Çıkanları

PETROLSPOR'A ŞAMPİYONLUK PRİMİ

2025-05-13 10:23 - GÜNDEM

PETROLSPOR’UN PLAY-OFF’TAKİ RAKİBİ BELLİ OLDU

2025-05-16 18:15 - SPOR

DAİRE ALIRKEN DİKKAT! MAĞDURİYET ARTIYOR

2025-05-13 12:07 - YEREL

ARAÇTA SIKIŞAN KEDİYİ İTFAİYE EKİPLERİ KURTARDI

2025-05-13 17:28 - YEREL

70 YAŞINDAKİ ADAM YAŞAMINA SON VERDİ

2025-05-14 15:34 - ASAYİŞ

BATMAN’A NEFES ALDIRACAK DEV PROJE

2025-05-14 15:42 - YEREL

PETROLSPOR’A KAFA KARIŞTIRAN CEZA!

2025-05-14 11:01 - SPOR

BAL BARAJ MAÇI TAMAMLANDI

2025-05-17 17:03 - SPOR

ATIK'TAN SANATA UZANAN YOLCULUK

2025-05-14 13:11 - KÜLTÜR

BELEDİYE ÖNÜNDE FACİA: 5 YAŞINDAKİ ÇOCUK ÖLDÜ

2025-05-13 09:37 - ASAYİŞ

İlgili Haberler

PROF. DURSUN’DAN VELİLERE KONFERANS

14:38 - YAŞAM

"SİZLER TÜRKİYE'NİN TEMİNATISINIZ"

13:01 - YAŞAM

SİYER MEKTEBİ 30 MEZUN VERDİ

11:41 - YAŞAM

BATMANLILARIN PANTOLON TERCİHİ DEĞİŞTİ

18:19 - YAŞAM

EMEK MÜCADELESİNE VEFA

18:14 - YAŞAM

Günün Manşetleri

GENÇLERİN BAYRAMI BATMAN’DA GÖRKEMLİ KUTLANDI

16:10 - GÜNDEM

BATMAN’DA SEL RİSKİNE KARŞI ÖNEMLİ ADIM

16:01 - YEREL

EKMEN: GENÇLER UMUDUNU YİTİRİYOR

15:58 - SİYASET

GASTRONOMİ'YE ‘TAZE’ DOKUNUŞ

15:42 - YAŞAM

İNOVASYONLA SÜRDÜRÜLEBİLİR EKONOMİ

15:32 - GÜNDEM