?>

EMLAK SEKTÖRÜ DURMA NOKTASINDA

Batman’da emlak piyasası, son yıllarda yaşanan ekonomik dalgalanmalar ve faiz politikalarının etkisiyle ciddi bir durgunluk yaşıyor.

YEREL - 6 ay önce

Pandemi sonrası ekonomik belirsizlikler ve inşaat maliyetlerindeki artış, emlak sektörünü olumsuz etkilediğini belirten emlak danışmanları, sektörün canlanması için hükümetin yeni politikalar geliştirmesi gerektiğini vurguluyor.
Emlak danışmanları, hem konut alım satımlarının hem de inşaat faaliyetlerinin neredeyse durma noktasına geldiğini belirtti.
Yatırımcıların faize yönelmesi, inşaat maliyetlerinin yükselmesi ve müteahhitlerin projeleri yarım bırakması sektördeki krizi derinleştiriyor.

"KİRA FİYATLARI 20 BİN LİRA CİVARINDA"

Artan maliyetlerin işlerini olumsuz etkilediğini ifade eden emlakçı Abdurrahim Tosun, "Emlak sektöründe genel bir durgunluk var. Özellikle pandemi süreciyle beraber başlayan ve gittikçe ağırlaşan şartlar bu durgunluğu etkiliyor. Şu an evlerin kira fiyatları 20 bin lira civarında seyrediyor. Ev alım satımları ise durma noktasına gelmiş durumda. Şu an ev alan da satan da satıştan kazanç elde edemediği için memnun değil. Etrafta birçok müteahhittin işini bırakıp kaçtığını duyuyoruz. Bu durum, ekonominin oluşturduğu tahribatlardan kaynaklanıyor. Hükümetin şu anda uyguladığı faiz politikası ve piyasaların dalgalı olması nedeniyle öngörüde bulunulamaması, ayrıca altın fiyatlarındaki ani iniş çıkışlar emlak piyasasını olumsuz etkiliyor." dedi.

"PAYDAŞLARA OLUMSUZ YANSIMAKTADIR"

Artan maliyetlerin inşaat sektörünü olumsuz etkilediği gibi emlak sektörünü de kapsadığını ifade eden Tosun, "İnşaat sektörü geçmişe nazaran oldukça durmuş durumdadır. Eskiden piyasada yaklaşık 200 müteahhit varken, şu anda bir elin parmak sayısını geçmeyecek kadar müteahhit inşaat yapabiliyor. Bu da konut fiyatlarını etkiliyor. Ancak müteahhit yine de konutu kazanacağı fiyattan satamıyor. Değerinde satılamayan konutlar, işin içinde bulunan paydaşlara da olumsuz yansımaktadır. Bu durum müteahhitlerin işlerini yarıda bırakmasına ve yaklaşık 30 kişinin mağdur olmasına neden olmaktadır. Piyasadaki durgunluğun tekrar canlanması için yetkililerin israf ve faiz politikasından vazgeçmesi gerekiyor. Vatandaşın gözü, devletin olumlu ve destekleyici politikalarındadır." şeklinde konuştu.

" SON İKİ YILDIR KÖTÜ DURUMDA"

Bir diğer emlakçı esnafı Mehmet Değirmenci ise, "Dünyanın ticareti emlak piyasasındadır. Emlak sektöründe düzen oluşmayınca birçok paydaş fayda yerine zarar görmektedir. Son iki yıldır piyasadaki paraların faize yatırılması, emlak piyasasında durgunluğa neden olmuştur. İnşaat malzemelerinin fiyatlarının aşırı artması ve arsa sahiplerinin yüzdelik oranlarını artırmaları nedeniyle müteahhitler eskisi gibi inşaat yapamıyor. Bununla beraber, inşaatlarını tamamlamadan işini yarıda bırakan müteahhitlerin sayısı her geçen gün artmaktadır. Bu artış, yüzlerce vatandaşın mağdur olmasına yol açmaktadır. Konut alımlarında faiz kaldırılırsa, piyasa nefes alacak ve canlanacaktır." ifadelerini kullandı.
 
Haftanın Öne Çıkanları

BÖLGEDEKİ KADINLARIN SESİ OLMAK İSTİYORUM

2025-05-01 14:06 - RÖPORTAJ

PETROLSPOR’DAN TARİHİ REKOR!

2025-05-05 13:01 - SPOR

BİNLERCE TİMOKLU FESTİVALDE BULUŞTU

2025-05-04 17:11 - YEREL

VALİ CANALP'TEN BATMAN'A ULAŞIM MÜJDESİ

2025-05-06 12:14 - YEREL

PLAY-OFF’UN İLK MAÇI 22 MAYISTA

2025-05-04 15:16 - SPOR

MONTAJ USTASI 6. KATTAN DÜŞTÜ

2025-05-06 15:53 - ASAYİŞ

İKİ BİN FİDAN NEDEN SÖKÜLÜYOR?

2025-05-02 14:10 - YEREL

BELEDİYE BAŞKANININ ACI GÜNÜ

2025-05-08 10:45 - YEREL

52 YILLIK KAN DAVASI SON BULDU

2025-05-03 13:29 - YEREL

"BENİM KAMPÜSÜM" YARIŞMASI SONUÇLANDI

2025-05-06 12:07 - KÜLTÜR

İlgili Haberler

GENÇLER İÇİN CNC VE KAYNAK EĞİTİMİ BAŞLADI

12:45 - YEREL

5 SÜRÜCÜYE 236 BİN LİRA CEZA KESİLDİ

11:38 - YEREL

SAMAN DEPOSUNDA YANGIN

11:23 - YEREL

KIŞ LASTİĞİ ZORUNLULUĞU 15 KASIM’DA BAŞLIYOR

11:11 - YEREL

BATMANLI SEYRAN KARTAL’A “EMEK FOTOĞRAFI” ÖDÜLÜ

14:30 - YEREL

Günün Manşetleri

YILMAZ YIKILMAZ’DAN PETROLSPOR’A MORAL ZİYARETİ

12:50 - SPOR

PETROLSPOR, 9 GÜNDE 3 MAÇA ÇIKACAK

12:48 - SPOR

GENÇLER İÇİN CNC VE KAYNAK EĞİTİMİ BAŞLADI

12:45 - YEREL

PETROL, KARAMAN’I KONUK EDECEK

12:36 - SPOR

5 SÜRÜCÜYE 236 BİN LİRA CEZA KESİLDİ

11:38 - YEREL