?>

HOŞER: AŞIRI YEME ATAKLARININ ALTINDA BAŞKA NEDENLER VAR

Diyetisyen Nezan Hoşer, günümüzde birçok kişinin stres, anksiyete ve duygusal boşluklar nedeniyle aşırı yemek yeme atakları yaşadığını belirtti.

SİYASET - 8 ay önce

Diyetisyen Nezan Hoşer, günümüzde birçok kişinin stres, anksiyete ve duygusal boşluklar nedeniyle aşırı yemek yeme atakları yaşadığını belirterek bu durumun sadece açlıkla ilgili olmadığını, ciddi psikolojik ve çevresel faktörlerin etkili olduğunu vurguladı.
 
 YEMEK DEĞİL, DUYGU TETİKLİYOR
Hoşer, aşırı yeme ataklarının genellikle bireyin açlık durumundan bağımsız olarak ortaya çıktığını ve çoğu zaman kişinin tok hissetmesine rağmen yemek yemeye yöneldiğini ifade etti. “Bu dürtüsel davranış kişi tarafından kontrol edilmeden gerçekleşiyor ve ardından pişmanlık, suçluluk gibi duygularla baş başa kalıyor,” diyen Hoşer, bu durumun bireyin yaşam kalitesini ciddi biçimde etkileyebileceğine dikkat çekti.

DUYGUSAL YÜKLER TETİKLİYOR

Aşırı yeme ataklarının nedenlerini açıklayan Hoşer, duygusal stresin, anksiyetenin, depresyonun ve yanlış beslenme alışkanlıklarının bu süreci tetiklediğini belirtti. Özellikle stres anında vücutta salgılanan kortizol hormonunun, kişinin yüksek kalorili ve baskın tada sahip yiyeceklere yönelmesine yol açtığını söyledi.
Bunun yanı sıra, düzensiz ve yetersiz beslenme alışkanlıklarının vücudun açlık sinyallerini karıştırmasına neden olabileceğini belirten Hoşer, “Çevresel etkiler, aileden gelen yeme alışkanlıkları, ekran karşısında yemek yeme kültürü ve yanlış diyet uygulamaları da bu süreci besleyen unsurlar arasında yer alıyor” dedi.
   

KENDİNİZİ SUÇLAMAYIN, DESTEK ALIN

Aşırı yemek ataklarıyla başa çıkmak için önerilerde bulunan Hoşer, farkındalık geliştirmenin önemine dikkat çekti. Kişilerin yeme davranışlarını gözlemlemesi, ne zaman ve neden aşırı yediklerini not etmeleri gerektiğini belirtti.
 
Hoşer’in önerileri arasında şunlar öne çıkıyor:
– Dengeli ve düzenli beslenme alışkanlığı kazanmak
– Duygusal destek almak ve gerekirse terapiye başvurmak
– Düzenli egzersizle stresin azaltılması
– Alternatif aktivitelerle yeme dürtüsünü yönlendirmek
 
Diyetisyen Nezan Hoşer, bu sürecin sabır gerektirdiğini hatırlatarak, “Aşırı yemek ataklarıyla mücadelede en önemli şey, kendinize karşı nazik olmanızdır. Bu bir süreçtir, ve her adımda kendinizi daha iyi tanıyacaksınız” dedi.
Haftanın Öne Çıkanları

ÜNİVERSİTE DİJİTALLEŞMEDE ÖNCÜ ADIMLAR ATIYOR

2025-07-08 17:58 - RÖPORTAJ

BATMAN'DA AKRABA KAVGASI:1 ÖLÜ, 5 YARALI

2025-07-05 23:07 - GÜNDEM

‘YOKTUNUZ’  SERGİSİ ROMA’DA

2025-07-02 17:07 - KÜLTÜR

YENİ YÜZÜYLE ZİYARETÇİLERİNİ BEKLİYOR

2025-07-04 16:57 - YEREL

PETROLSPOR'UN AÇIKLAMASI TARAFTARLARI ÜZDÜ

2025-07-06 14:33 - SPOR

BATMANLILAR EN AZ HANGİ İLDE YAŞIYOR?

2025-07-06 17:09 - YAŞAM

ADALET MÜCADELEMİZ SÜRECEK

2025-07-05 21:26 - GÜNDEM

MEZARLIK NAKLİ OLAYINA İLİŞKİN BELEDİYE'DEN AÇIKLAMA

2025-07-07 16:49 - GÜNDEM

GAP MAHALLESİ'NDE SİLAHLAR KONUŞTU

2025-07-06 23:13 - GÜNDEM

BATMAN’DA AİLE İÇİ BIÇAKLI KAVGA: 3 YARALI

2025-07-08 14:04 - ASAYİŞ

İlgili Haberler

DOĞU VE GÜNEYDOĞU NEDEN YOK?

16:14 - SİYASET

EKMEN: EVLİLİK VE BOŞANMA ORANLARI ENDİŞE VERİCİ

15:59 - SİYASET

RAMANLI’DAN GENÇLİK VE DİJİTAL UYARI

12:57 - SİYASET

BATMAN’DA BAŞLATILAN MODEL TÜRKİYE’YE YAYILACAK MI?

21:17 - SİYASET

BAKAN GÖKTAŞ BATMAN’DA TEŞKİLATLA BULUŞTU

17:59 - SİYASET

Günün Manşetleri

PETROL ALTIN PEŞİNDE!

16:02 - SPOR

MAÇ BİLETİ 1 TL!

15:59 - SPOR

ENGELLİLER İÇİN HAYAT DEĞİŞTİREN MERKEZ

15:55 - YEREL

YANGINA GİDERKEN KAZAYA MÜDAHALE ETTİLER

15:35 - YEREL

FIRAT: 28 ŞUBAT UTANÇ VESİKASIDIR

14:35 - GÜNDEM