?>

UZMANLARDAN UYARI: KALP HASTALARI DİKKAT!

SICAK HAVALAR KALP HASTALARI İÇİN RİSK OLUŞTURUYOR

SAĞLIK - 6 ay önce

Giderek artan hava sıcaklıkları, özellikle kronik kalp hastalığı bulunan bireyler için ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor.
Vücut, sıcak havalarda ısıyı dengelemek için damarları genişletirken, bu durum kalbin daha yoğun çalışmasına neden oluyor.
Aşırı sıvı kaybı ise kan basıncında düşüşe ve elektrolit dengesinde bozulmalara yol açarak kalp ritmini olumsuz etkiliyor.
Batıgöz Sağlık Grubu Balçova Cerrahi Tıp Merkezi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Yusuf Altınkaynak, sıcak havaların kalbi zorladığını belirtti: “Sıcak hava kalbi hem mekanik hem de biyokimyasal olarak zorlar. Bu da özellikle kalp yetmezliği, koroner damar hastalığı ve ritim bozukluğu olan bireylerde ani klinik bozulmalara neden olabilir.”

RİSK ALTINDAKİ GRUPLAR KİMLER?

Sıcak havalarda özellikle şu gruplar daha fazla risk altında:
65 yaş ve üzerindekiler
Hipertansiyon ve diyabet hastaları
Kalp hastalığı öyküsü olanlar
Bu kişilerde çarpıntı, göğüs ağrısı, nefes darlığı gibi belirtiler daha kolay ortaya çıkabiliyor ve bu durumlar kalp krizinin habercisi olabiliyor.

“FİZİKSEL EFOR SINIRLANMALI, GÜNEŞTEN UZAK DURULMALI”

Dr. Altınkaynak, özellikle ileri yaştaki bireylerin sıcak havalarda dikkatli olması gerektiğini vurguladı: “Sıcaklık değişimleri dolaşım sistemi üzerinde baskı yaratır. Bu da tansiyon dalgalanmaları, halsizlik, bayılma gibi sorunlara neden olabilir. Uzun süre dışarıda kalınmamalı, fiziksel efor sınırlandırılmalı.”

YAZ AYLARINDA İLAÇ KULLANIMINA DİKKAT

Sıcak havalarda bazı kalp ilaçları, özellikle idrar söktürücüler ve tansiyon düzenleyiciler, sıvı kaybını artırarak ani tansiyon düşmelerine neden olabilir. Dr. Altınkaynak, bu konuda uyardı: “İlaç dozu hekim kontrolünde ayarlanmalıdır. Kendi kendine ilaç bırakmak ya da doz azaltmak ciddi komplikasyonlara yol açabilir.”

KALP KRİZİ, RİTİM BOZUKLUĞU VE DİĞER RİSKLER

Sıcak hava ve sıvı kaybı birleştiğinde şu sorunlar ortaya çıkabilir:
Kalp ritim bozuklukları
Ani tansiyon düşmeleri
Kalp krizi riski
“Halsizlik, çarpıntı, baş dönmesi, göğüs sıkışması gibi belirtiler ciddiye alınmalı,” diyen Altınkaynak, bu belirtilerin sadece sıcakla değil, kalp kaynaklı sorunlarla da ilgili olabileceğini belirtti.

YAZ AYLARINDA KALP SAĞLIĞI İÇİN ALTIN ÖNERİLER

Dr. Altınkaynak, kalp hastalarının yaz mevsiminde dikkat etmesi gerekenleri şöyle sıralıyor:
Günün sıcak saatlerinde dışarı çıkmayın
Yeterli sıvı tüketin
Ağır yemeklerden kaçının
Egzersizi sabah saatlerinde yapın
İlaçlarınızı doktor kontrolünde kullanın
“Kalp hastalarının yazı sağlıklı geçirmesi, kendi sınırlarını tanıması ve günlük rutinini buna göre planlamasıyla mümkündür. Düzenli takip ve bilinçli davranış, birçok riski ortadan kaldırabilir.”
Haftanın Öne Çıkanları

BİLİŞİM UZMANINDAN SİBER SUÇ UYARISI

2025-07-31 15:05 - TEKNOLOJİ

BİLİŞİM UZMANINDAN DİJİTAL TUZAK UYARISI

2025-08-05 13:38 - TEKNOLOJİ

HOBİ EVLERİ MİLLİ SERVETTİR, YIKIMLA MAĞDURİYET OLUŞMASIN

2025-07-31 09:24 - YEREL

BAHÇE SAHİPLERİ TEPKİLİ

2025-07-30 16:18 - BİYOGRAFİ

VALİ CANALP: BU MÜCADELEDE HERKESİN SORUMLULUĞU VAR

2025-08-01 17:33 - GÜNDEM

KAÇAK YAPIYI İNKÂR ETMİYORUZ AMA ORTAK ÇÖZÜM ŞART

2025-08-03 16:17 - GÜNDEM

SEVİLEN GÖZ DOKTORU BATMAN'A VEDA ETTİ

2025-08-04 13:47 - YAŞAM

OTOBÜS SEFERLERİNDE DÜZENLEME

2025-08-04 16:49 - YEREL

OLAYLAR AYDINLATILMASI ORANI İLE DİKKAT ÇEKTİ

2025-08-01 19:08 - ASAYİŞ

KAÇAK YAPILARIN YIKIMI HUKUKİ ZEMİNDE YAPILDI

2025-07-30 23:10 - GÜNDEM

İlgili Haberler

SOĞUK HAVA HASTALIĞI TETİKLİYOR

17:00 - SAĞLIK

HIZLI KİLO KAYBI CİDDİ BİR ALARMDIR

13:50 - SAĞLIK

KORUYUCU SAĞLIK PROJELERİ DEĞERLENDİRİLDİ

16:25 - SAĞLIK

SAĞLIK UÇUŞLARININ ADRESİ BATMAN HAVALİMANI

15:08 - SAĞLIK

SİGARAYI BIRAKMAK İSTEYENLERE AKUPUNKTUR DESTEĞİ

16:52 - SAĞLIK

Günün Manşetleri

BERAT KANDİL'NE ÖZEL İKRAMLIK

19:36 - GÜNDEM

EMEKLİLER DERNEĞİ’NDEN  BATMAN GAZETESİ’NE 64. YIL TEBRİĞİ

18:03 - YEREL

BASIN CAMİASINDAN GAZETEMİZE 64. YIL TEBRİĞİ

17:50 - YEREL

SİNAN SARI’DAN BATMAN GAZETESİ’NE 64. YIL TEBRİĞİ

17:45 - YEREL

“KÖKLERDEN GELECEĞE” ÇALIŞTAYI BATMAN’DA YAPILDI

17:40 - YEREL