?>

SERACILAR KOOPERATİFLEŞME ÇAĞRISI YAPTI

Batman’da son yıllarda hızla gelişen seracılık, üreticilerin damlama sulama sistemiyle daha verimli ve tasarruflu üretim yapmalarını sağlıyor.

YEREL - 7 ay önce

Batman merkeze bağlı İkiztepe köyünde sera işletmeciliği yapan Osman Adlığ, damlama sistemiyle sulamanın hem gübre kullanımında büyük tasarruf sağladığını hem de ürün kalitesini artırdığını belirtti.

DAMLAMA SULAMA VERİMİ ARTIRIYOR

Adlığ, vahşi sulama yönteminde bir dönüme 50 kilo gübre kullanılırken, damlama sisteminde bu miktarın 5-6 kiloya kadar düştüğünü, böylece gübrenin doğrudan fidana nüfuz ettiğini ve daha sağlıklı ürün elde edildiğini ifade etti.

HERKES SALATALIK EKTİ

Seralarında domates, salatalık, marul, lahana ve karnabahar yetiştiren üreticiler, en büyük sorunlarının kooperatifleşme eksikliği olduğunu dile getiriyor. Adlığ, “Seracılar genellikle aynı ürünü ekiyor. Herkes salatalığa yönelince fiyat düşüyor, ürünler zararına satılıyor. Oysa kooperatif olsa biri salatalık, biri domates, diğeri farklı ürün eker. Böylece hem çeşitlilik olur hem üretici hem de vatandaş kazanır” dedi.

FİYATLAR DÜŞTÜ, ÜRETİCİ ZARAR ETTİ

Beş yıldır seracılıkla uğraşan ve edebiyat mezunu olan 34 yaşındaki Mustafa Adlığ da aynı görüşü paylaşıyor. Adlığ, geçen yıl salatalıktan para kazandığı için bu yıl birçok kişinin aynı ürüne yöneldiğini, bunun da fiyatları düşürdüğünü belirtti. “Normalde 10-15 liraya satılması gereken salatalık, bu yıl 4-5 liraya düştü. Oysa bizim domateslerimiz çok beğeniliyor, kaliteli ürünler yetiştiriyoruz. Eğer çeşitlilik olursa hem üretici kazanır hem vatandaş farklı ürünlere ulaşır” diye konuştu.

YETKİLİLERE ÇAĞRI

Sera sahipleri, hem yetkililere hem de diğer üreticilere çağrıda bulunarak kooperatifleşmenin Batman’daki seracılığı daha verimli ve sürdürülebilir hale getireceğini vurguluyor. Ayrıca, damlama sulama sisteminin yaygınlaştırılmasıyla hem su tasarrufu sağlanacağı hem de ürün veriminin artacağına dikkat çekiliyor.
Haftanın Öne Çıkanları

PETROL HIRSIZLIĞINDA TUTUKLAMALAR GERÇEKLEŞTİ

2025-10-26 15:45 - ASAYİŞ

MÜFTÜDEN TAZİYE SAATİ AÇIKLAMASI

2025-10-27 15:08 - GÜNDEM

EKMEN AİLESİNİN GÖRKEMLİ DÜĞÜNÜ

2025-10-27 16:07 - KÜLTÜR

BATMAN GAZETESİ 63 YILLIK ARŞİVİNİ HALKA AÇTI

2025-10-28 12:57 - KÜLTÜR

YENİ SEZONUN RÜZGARI BATMAN 1. AMATÖR LİGİ'Nİ ATEŞLEDİ!

2025-10-27 18:11 - SPOR

BATMAN’DAN DÜNYAYA MERHAMET YOLU!

2025-10-27 17:15 - GÜNDEM

KONUT FİYATLARI 20 MİLYONU BULDU

2025-10-29 16:13 - YEREL

BAHÇEM ET LOKANTASI ALEV ALEV YANDI

2025-10-30 11:55 - ASAYİŞ

KONYA’DAN BATMAN’A NARKO TIR

2025-10-29 17:19 - ASAYİŞ

LİDER YENİDEN SAHNEDE

2025-10-31 13:30 - SPOR

İlgili Haberler

ENERJİSİNİ ARTIK GÜNEŞTEN ALACAK

17:45 - YEREL

MAHALLE MAHALLE İLAÇLAMA HAREKATI

17:33 - YEREL

VATANDAŞLARIN HAREKET YAŞI ÖLÇÜLDÜ

17:28 - YEREL

ETKİNLİKLER BİTTİ, EKİPLER SAHAYA ÇIKTI

17:26 - YEREL

İOSB YATIRIMLARI MASAYA YATIRILDI

16:07 - YEREL

Günün Manşetleri

ENERJİSİNİ ARTIK GÜNEŞTEN ALACAK

17:45 - YEREL

MAHALLE MAHALLE İLAÇLAMA HAREKATI

17:33 - YEREL

VATANDAŞLARIN HAREKET YAŞI ÖLÇÜLDÜ

17:28 - YEREL

ETKİNLİKLER BİTTİ, EKİPLER SAHAYA ÇIKTI

17:26 - YEREL

KALDIRIM İŞGALLERİNE DENETİM ARTTI

15:57 - ASAYİŞ