?>

ÇOCUK SUÇLARI YÜKSELİYOR

Türkiye’de suç oranları ve türlerine ilişkin 2025 verileri açıklandı.

GÜNDEM - 1 saat önce

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve adli kaynaklara göre 2025’te bazı suç türlerinde düşüş yaşanırken, çocukların dahil olduğu vakalar ile toplumun bazı kesimlerinde endişe verici artışlar göze çarpıyor.
KİŞİYE YÖNELİK SUÇLARDA DÜŞÜŞ
Verilere göre özellikle büyük şehirlerde kişiyle ilgili suçlarda genel bir azalma trendi gözlemlendi. Örneğin İstanbul’da 2023’ten 2025’e kadar kişi suçları yaklaşık yüzde 16 kadar düşüş gösterdi. Bu kapsamda:
Kasten adam öldürme vakalarında yaklaşık yüzde 20 düşüş
Kasten yaralama olaylarında yüzde 14 azalma
Cinsel saldırı vakalarında yüzde 23’lük düşüş
Huzur ve sükûn bozma olaylarında yüzde 26 gerileme kaydedildi.
Bu tablo, suçların soruşturulup çözülme oranlarının artmasıyla da desteklendi. İstanbul’da bu oran 2025’te neredeyse yüzde 99,6’ya kadar yükseldi.
MAL VE MÜLK SUÇLARINDA DÜŞÜŞ SÜRÜYOR
Mülk suçları alanında da olumlu gelişmeler yaşandı. Büyükşehirlerde;
Araçlardan hırsızlık yaklaşık yüzde 80 azaldı
Konut soygunları yüzde 60 civarında geriledi
Otomobil hırsızlıklarındaki vakalar yüzde 65 oranında düştü.
Emniyet ve adli birimler, organize suç örgütlerine yönelik operasyonları da artırdı ve bu kapsamda yakalanan şüpheli sayısında belirgin artış yaşandı.
ÇOCUK SUÇLARI YÜKSEK SEVİYEDE
TÜİK verileri ve adli kayıtlara göre 2025’te çocuğun suç süreçlerine dahil olduğu vaka sayısı yüksek seviyelerde seyretti. Çocuk suç dosyaları 186 bine yakın olarak kayıt altına alındı ve geçmiş yıllarla kıyaslandığında on yıl içinde önemli bir artış trendi sürdü.
Çocuklara ilişkin suç kayıtlarında hafif bir düşüş olsa da yıllık bazdaki rakamlar halen yüksek ve toplumda alarm vermeyi sürdürüyor. Uzmanlar, ekonomik ve sosyal faktörlerin, özellikle gençlerin kriminalizasyon riskini artırdığını belirtiyor.
Ayrıca daha geniş verilerde suçlarla ilişkili davalarda da çocukların hem mağduriyet hem de fail olarak yer aldığı görüldü; bu vakalar, saldırı, hırsızlık ve uyuşturucu madde kullanımı gibi çeşitli suç türlerini içeriyor.
SİBER SUÇLAR VE YENİ RİSKLER
Dijitalleşmenin hızla artmasıyla beraber siber suçlar da Türkiye’de daha görünür hale geldi. TÜİK’in akademik çalışmalarına göre 2025 itibarıyla siber suç oranları nüfus yoğunluğu, göç ve bölgesel farklılıklarla ilişkili olarak değişkenlik gösteriyor. Özellikle büyük şehirlerde dijital ortamda dolandırıcılık, kişisel veri ihlalleri gibi suç türlerinin daha yaygın olduğu tespit edildi.
SUÇ YAPISI VE GELECEK RİSKLERİ
Suç istatistiklerinde genel eğilim düşüş gösterse de uzmanlar “suç profilinin değiştiğine” dikkat çekiyor. Geleneksel suçlarda azalma olurken, çocukların kriminal süreçlere katılımı, dijital suçlara yönelim ve organize yapılarla mücadelede yeni stratejilerin gerekli olduğunu vurguluyorlar.
Haftanın Öne Çıkanları

ŞAFAK MAHALLESİ’NDE ACI OLAY, 21 YAŞINDAKİ KADIN HAYATINI KAYBETTİ

2026-02-23 22:34 - ASAYİŞ

YOĞUN KAR YAĞIŞI VE BUZLANMA NEDENİYLE OKULLAR 1 GÜN TATİL

2026-02-27 12:39 - YEREL

MELLE ABDULHADİ ÇELİK VEFAT ETTİ

2026-03-01 12:23 - YEREL

18 YAŞINDAKİ GENÇ KIZ BABASINI VURDU

2026-03-02 10:59 - ASAYİŞ

PETROL ALTIN PEŞİNDE!

2026-02-27 16:02 - SPOR

BATMAN’IN NÜFUS HARİTASI NETLEŞTİ

2026-03-01 15:23 - GÜNDEM

MAÇ BİLETİ 1 TL!

2026-02-27 15:59 - SPOR

İKİ KİŞİYİ YARALAYAN ŞAHIS TUTUKLANDI

2026-02-23 20:37 - ASAYİŞ

MAÇTA ORTALIK KARIŞTI! TAM 16 KIRMIZI KART ÇIKTI!

2026-02-25 14:02 - SPOR

BEŞİRİ’NİN ULAŞIM GÜCÜ ARTTI

2026-02-24 17:07 - YEREL

İlgili Haberler

ODUNCU: BATMAN İÇİN ACİL EYLEM PLANI GEREKLİ

14:19 - GÜNDEM

ORTADOĞU’DAKİ SALDIRILAR TÜRKİYE’YE YÖNELİK TEHDİDİN HABERCİSİ

20:51 - GÜNDEM

BATMAN’IN NÜFUS HARİTASI NETLEŞTİ

15:23 - GÜNDEM

BATMAN'DA 100 EVLİLİKTEN 10'NU AKRABA

15:07 - GÜNDEM

RAMAZAN YOĞUNLUĞU BAZI ÇİĞKÖFTECİLERİ ZORLADI

14:55 - GÜNDEM

Günün Manşetleri

ÇOCUK SUÇLARI YÜKSELİYOR

17:19 - GÜNDEM

ASKON BATMAN ŞUBESİ RAMAZAN İFTARINDA BULUŞTU

17:18 - YEREL

GENÇLİK VE SPOR YATIRIMLARINDA İMZA GÜNÜ

17:16 - SİYASET

10 DAKİKA OYNADI 2 GOL ATTI!

14:47 - SPOR

EN KARLISI PETROLSPOR ÇIKTI!

14:38 - SPOR