?>

MECLİS DUYURULARI NEDEN YEREL BASINDA YAYINLANMIYOR?

Yerel gazete ve internet haber siteleri, belediye meclisi duyuru ve karar özetlerinin ilan olarak yayınlanmasını isteyerek hem şeffaflık hem de yerel medyanın desteklenmesi çağrısı yaptı.

YEREL - 4 ay önce

Batman’da yayın yapan ve resmi ilan ile reklam yayınlama hakkına sahip yerel gazete ve internet haber sitelerinin temsilcileri, belediye meclisi duyuruları ile karar özetlerinin yerel basın aracılığıyla ilan edilmesi gerektiğini belirterek yetkililere çağrıda bulundu. Yapılan açıklamada, bu uygulamanın hem kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi hem de yerel basının ayakta kalabilmesi açısından önemli olduğuna dikkat çekildi.

MECLİS DUYURULARI GAZETE VE İNTERNET YOLUYLA DA YAPILABİLİR

Açıklamada, Belediye Meclisi Yönetmeliği’nin 8. maddesine işaret edilerek meclis duyurularının gazete ve internet aracılığıyla yapılabileceği vurgulandı. Ayrıca 17 Mayıs 2024 tarihinde yayımlanan “Tasarruf Tedbirleri” genelgesine de değinilerek, mevzuattan kaynaklanan zorunlu ilan ve kurum faaliyetleriyle doğrudan ilgili tanıtım giderlerinin tasarruf tedbirlerinin dışında tutulduğu hatırlatıldı.
Bu çerçevede kamu kurumlarının kendi faaliyetleriyle ilgili duyuru ve tanıtımlarını gazete, dergi ve internet haber sitelerinde yayınlatabileceği ve ödemelerin Basın İlan Kurumu aracılığıyla yapılabileceği ifade edildi.

YEREL BASINI YEREL KAMU KAYNAKLARI DESTEKLEMELİ

Yerel medya temsilcileri, son yıllarda belediyelerde birçok ihalenin doğrudan temin yöntemiyle gerçekleştirildiğine de dikkat çekerek, meclis kararlarının doğrudan halkı ilgilendiren kararlar olduğuna vurgu yaptı.
Açıklamada şu görüşlere yer verildi:
“Belediye meclislerinde ya da il genel meclislerinde alınan kararlar doğrudan halkı ilgilendiriyor. Bu kararların sadece belediyenin internet sitesinde ya da ilan panolarında duyurulması çoğu zaman yeterli olmuyor. Mevzuatın 8. maddesi zaten bu duyuruların medya yoluyla yapılmasına imkân tanıyor. Yerel basının desteklenmesi açısından bu konu hayati önem taşıyor. Çünkü yerel basın da bir kamu görevi yürütüyor.”

TÜRKİYE’DE BİRÇOK BELEDİYE BU UYGULAMAYI YAPIYOR

Açıklamada, Türkiye’nin farklı bölgelerinde birçok belediye ve il genel meclisinin duyuru ve karar özetlerini yerel basında ilan olarak yayınlattığı da hatırlatıldı.
Özellikle Trakya, Çanakkale ve Ege bölgesindeki birçok il ve ilçe belediyesinin meclis karar özetleri ile duyuruları yerel gazeteler ve internet haber siteleri aracılığıyla kamuoyuna duyurduğu belirtilerek, benzer bir uygulamanın Batman’da da hayata geçirilmesi gerektiği ifade edildi.
Yerel medya temsilcileri, en azından her ay dönüşümlü şekilde resmi ilan yayınlama hakkına sahip gazete ve internet haber sitelerine bu duyuruların verilmesinin hem kamuoyunun bilgilendirilmesine hem de yerel basının desteklenmesine katkı sağlayacağını dile getirdi.
Haftanın Öne Çıkanları

BATMAN’IN NÜFUS HARİTASI NETLEŞTİ

2026-03-01 15:23 - GÜNDEM

AKİF MANAF’A KÜRESEL BARIŞ ÖDÜLÜ

2026-03-05 15:04 - DÜNYA

ROMA’DA SANATSEVERLERLE BULUŞUYOR

2026-03-04 11:42 - DÜNYA

BATMAN'DA VEFAT EDENLER

2026-03-04 10:53 - YEREL

BATMAN’DA MASA TENİSİNDE BİR İLK

2026-03-03 13:15 - SPOR

AKİF MANAF’A ‘DOĞAYLA BARIŞ ÖDÜLÜ’

2026-03-01 11:42 - DÜNYA

BATMAN’DA GENÇLİK İFTARI DÜZENLENDİ

2026-03-04 10:55 - SPOR

GENÇLİK VE SPOR YATIRIMLARI MASAYA YATIRILDI

2026-03-04 15:11 - YEREL

HUZURLU AİLE, GÜVENLİ TOPLUM KİTAPLA MÜMKÜN

2026-02-27 13:01 - YAŞAM

ÇAMLITEPE’DE ULAŞIM VE ALTYAPI İSYANI

2026-03-03 13:33 - GÜNDEM

İlgili Haberler

NASIROĞLU’NDAN EZİDİLERE BATMAN’A YATIRIM DAVETİ

19:10 - YEREL

İHD 40 YAŞINDA: BARIŞTA ISRARLIYIZ

18:07 - YEREL

MERAKLA BEKLENEN PROJE AÇIKLANDI

17:13 - YEREL

SON İSTEĞİYLE HAYATA VEDA ETTİ!

17:04 - YEREL

ŞEYH HEVİNDA TÜRBESİ YENİDEN HAYAT BULUYOR

16:43 - YEREL

Günün Manşetleri

NASIROĞLU’NDAN EZİDİLERE BATMAN’A YATIRIM DAVETİ

19:10 - YEREL

İHD 40 YAŞINDA: BARIŞTA ISRARLIYIZ

18:07 - YEREL

MERAKLA BEKLENEN PROJE AÇIKLANDI

17:13 - YEREL

SON İSTEĞİYLE HAYATA VEDA ETTİ!

17:04 - YEREL

5 LOCA 1220 PASSOLİG SATILDI

17:03 - SPOR