?>

SELDE KURTARILAN EL YAZMALARI NEREDE?

2006’daki sel felaketinde Şeyh Maruf Dergah Camii’nde zarar gören binlerce el yazması eser kurtarılmıştı.

YAŞAM - 1 saat önce

Aradan geçen 20 yılla rağmen bu kıymetli mirasın akıbeti hala netlik kazanmış değil.

2006’DAKİ SEL KÜLTÜREL HAFIZAYI DA VURDU

Batman’da 2006 yılında yaşanan sel felaketi yalnızca evleri ve sokakları değil, kentin hafızasını da sürükleyip götürdü. İluh Deresi’nin taşmasıyla sular altında kalan Şeyh Maruf Dergah Camii’ndeki kütüphane büyük zarar gördü. Fahri imam Şeyh Seyyid Muhammed Maruf’un yaklaşık yarım asırda topladığı el yazması Kur’an-ı Kerimler ve binlerce tarihi eser çamura bulandı, bir kısmı ise tamamen kullanılamaz hale geldi.

GÖNÜLLÜLER GÜNLERCE MÜCADELE VERDİ

Felaketin ardından Balıkesir’den gelen 15 kişilik gönüllü ekip, adeta zamanla yarıştı. Çamur içindeki eserler tek tek temizlendi, güneşte kurutuldu. Yaklaşık 10 bin eserin kurtarılması için yoğun çaba harcanırken, aralarında Bin 500 civarında el yazması Kur’an-ı Kerim’in de bulunduğu pek çok nadide eser yeniden hayata döndürülmeye çalışıldı.

ESERLER KONYA’YA GÖTÜRÜLDÜ

Sel sonrası kurtarılan bu nadide eserlerin önemli bir kısmı, restorasyon ve koruma amacıyla Konya Yazma Eserler Bölge Müdürlüğü’ne götürüldü. Ancak o günden bu yana bu eserlerin hangi aşamada olduğu, ne kadarının kurtarıldığı ya da geri getirilip getirilmeyeceği konusunda kamuoyuna açık, net bir bilgi paylaşılmış değil.

BU ESERLER NEDEN AİT OLDUĞU YERDE DEĞİL?

Batman’ın kültürel mirası neden hala Batman’da değil? Bu soru yıllardır cevabını arıyor. Mısır'da bile örneği olmadığı belirtilen bu kıymetli eserlerin ait olduğu şehirde korunması ve sergilenmesi büyük önem taşıyor. Batman’da bir yazma eserler kütüphanesi kurulması, hem geçmişe sahip çıkmak hem de gelecek kuşaklara bu mirası aktarmak açısından çok önemli. Bu sebeple selden kurtarılan o kıymetli eserler nerede ve neden ait oldukları topraklara geri dönmüyor?
Haftanın Öne Çıkanları

KUTLAMALARA SÜRPRİZ BİR SANATÇI DAHA

2026-04-26 13:46 - GÜNDEM

BEŞİRİ–BATMAN YOLUNDAKİ GECİKMENİN NEDENİ AÇIKLANDI

2026-04-30 12:33 - YEREL

VALİLİKTEN “YABAN DOMUZU” AÇIKLAMASI

2026-04-29 12:35 - GÜNDEM

AK PARTİ BATMAN’DA DÜĞMEYE BASTI

2026-04-26 21:00 - SİYASET

KUTLAMA TARİHİ DEĞİŞTİ

2026-04-26 16:14 - SPOR

ŞAMPİYONLUK GECESİNE SÜRPRİZ SANATÇI NETLEŞTİ

2026-04-29 23:28 - SPOR

PETROLSPOR MARŞI İLK KEZ SESLENDİRİLECEK

2026-04-28 16:42 - YEREL

BATMAN AMATÖR LİGİ’NDE DEV FİNAL

2026-05-01 15:26 - SPOR

FACİANIN EŞİĞİNDEN DÖNÜLDÜ

2026-05-01 11:14 - YEREL

YANGIN SONRASI İKİ CANSIZ BEDEN

2026-05-01 15:51 - YEREL

İlgili Haberler

1 MAYIS'TA DA ÇALIŞTILAR

15:23 - YAŞAM

SPORA VE ÇOCUKLARA ANLAMLI DESTEK

11:18 - YAŞAM

EKONOMİK ZORLUKLAR DÜĞÜN SEZONUNU YAVAŞLATTI

10:41 - YAŞAM

YARIM ASIRLIK USTA: MESLEĞİMİZ BÜYÜK DEĞİŞİM GEÇİRDİ

16:30 - YAŞAM

UMUT KERVANI’NDAN HAYIRSEVERLERE VEKALET ÇAĞRISI

16:17 - YAŞAM

Günün Manşetleri

DEPO YANGINI SÖNDÜRÜLDÜ

13:39 - ASAYİŞ

13 TABANCA ELE GEÇİRİLDİ

13:29 - ASAYİŞ

PSİKOLOG ATALAY’DAN UYARI

12:29 - SAĞLIK

KANAL AKIYOR AMA TEHLİKE BÜYÜYOR

12:25 - YEREL

SELDE KURTARILAN EL YAZMALARI NEREDE?

12:18 - YAŞAM