?>

YKS TERCİHLERİ BAŞLADI: 16 YENİ BÖLÜM İLK KEZ ÖĞRENCİ ALACAK

2026-YKS sonuçlarının açıklanmasının ardından milyonlarca aday için tercih süreci bugün başladı.

EĞİTİM - 1 ay önce

Adaylar tercihlerini 10 Ağustos'a kadar ÖSYM üzerinden yapabilecek. Bu yıl üniversitelerde toplam 805 bin 747 kontenjan bulunurken, yapay zekâ ve yeni teknoloji odaklı 16 program da ilk kez öğrenci kabul edecek.
2026 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarının açıklanmasının ardından üniversite tercih dönemi bugün başladı. Adaylar tercihlerini 29 Temmuz-10 Ağustos tarihleri arasında ÖSYM'nin Aday İşlemleri Sistemi (AİS) üzerinden gerçekleştirebilecek.
Bu yıl üniversitelerde genel kontenjanların yanı sıra okul birincisi, 34 yaş üstü kadınlar, şehit ve gazi yakınlarına ayrılan özel kontenjanlarla birlikte toplam 805 bin 747 kontenjan yer alıyor. Kontenjanların 602 bin 117'si devlet, 184 bin 914'ü vakıf, 18 bin 716'sı ise KKTC'deki üniversitelere ayrıldı.
YÖK, bu yıl iş gücü piyasasının ihtiyaçları doğrultusunda 7 lisans ve 9 ön lisans olmak üzere 16 yeni programı ilk kez öğrenci tercihine açtı. Lisans düzeyinde "Tarih ve Yapay Zeka", "Felsefe ve Yapay Zeka", "İşletme ve Yapay Zeka", "Finansal Teknoloji", "Biyoteknoloji ve Genetik", "Paramedik" ve "Balıkçılık Teknolojisi" bölümleri ilk kez öğrenci kabul edecek.
Ön lisans programlarında ise "Yapay Zeka Destekli Web Tasarımı ve Kodlama", "Yapay Zeka Destekli Tasarım ve Animasyon", "Dijital Oyun Teknolojileri", "Mobil Güvenlik Teknolojileri", "İlaç Üretim Teknolojisi", "Patlayıcı ve Enerjetik Malzemeler Teknikerliği", "Hayvancılık Teknolojileri ve İşletmeciliği", "Laboratuvar Hayvanları" ile "Balıkçılık Teknolojisi" programları ilk kez adayların tercihine sunuldu.
YÖK ayrıca açıköğretim programlarına da "Yapay Zeka Destekli Kodlama" ile "Veri Görselleştirme ve Bilgi Tasarımı" olmak üzere iki yeni bölüm ekledi. Her iki programa da 250'şer kontenjan ayrıldı.
TERCİHLER BAŞARI SIRALAMASINA GÖRE YAPILMALI
Uzmanlar, adayların tercihlerini puandan çok başarı sıralamalarını esas alarak yapmaları gerektiğini belirtiyor. Adaylar en fazla 24 tercih yapabilecek. Tercih listesinde en çok istenen bölümlerin ilk sıralarda yer alması, ancak kazanılması halinde kayıt yaptırılmayacak programlara listede yer verilmemesi öneriliyor.
Tıp, diş hekimliği, eczacılık, hukuk, mimarlık, mühendislik ve öğretmenlik programlarında uygulanan başarı sıralaması şartı bu yıl da devam edecek.
Milli Eğitim Bakanlığı da tercih sürecinde öğrencilere destek olmak amacıyla okullar ile rehberlik ve araştırma merkezlerinde ücretsiz tercih danışmanlığı hizmeti sunacak.
2026-YKS sonuçlarına göre bir yükseköğretim programına yerleşen adaylar kayıt işlemlerini 24-28 Ağustos, elektronik kayıtlarını ise 24-26 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirebilecek.
Haftanın Öne Çıkanları

DEPREM BATMAN’DA HİSSEDİLDİ

2026-07-24 15:57 - YEREL

ASRİ MEZARLIKTA KORKUNÇ OLAY

2026-07-26 21:03 - ASAYİŞ

BABA, OĞLU VE YEĞENİ TOPRAĞA VERİLDİ

2026-07-27 14:20 - GÜNDEM

VALİLİKTEN SALDIRIYA İLİŞKİN AÇIKLAMA

2026-07-26 23:48 - ASAYİŞ

60 MİLYON TL’LİK YENİ YAŞAM ALANI

2026-07-28 16:40 - YEREL

BATMAN MODELİ ÖRNEK GÖSTERİLİYOR

2026-07-27 17:43 - YAŞAM

MİLLETVEKİLİ ODUNCU’DAN MEZARLIK SALDIRISINA TEPKİ

2026-07-27 12:29 - YEREL

"BU BİR VEDA VE VASİYETİMDİR" PAYLAŞIMI ENDİŞE YARATTI

2026-07-28 14:58 - YEREL

BATMAN GİRİŞİNDE TIR İLE OTOMOBİL ÇARPIŞTI

2026-07-26 16:04 - YEREL

HASTANELERLE SAĞLIKLI HAYAT MERKEZLERİ EL ELE

2026-07-24 16:03 - SAĞLIK

İlgili Haberler

KPSS ADAYLARI DİKKAT!

15:15 - EĞİTİM

BATMAN ÜNİVERSİTESİNDE YKS KAYIT ORANI YÜZDE 90’A ULAŞTI

11:30 - EĞİTİM

ORTAK SINAV DÖNEMİ BAŞLIYOR

10:00 - EĞİTİM

OKULLARDA YENİ DÖNEM TEMİZLİĞİ BAŞLADI

14:06 - EĞİTİM

BATMAN FEN LİSESİ’NDEN TIP FAKÜLTELERİNE DİKKAT ÇEKEN BAŞARI

13:52 - EĞİTİM

Günün Manşetleri

YETİM ÇOCUKLARA OKUL DESTEĞİ

16:16 - YEREL

2024 YILINDA KAYBOLAN MEKİYE AKYEL DOSYASI HAKKINDA İDDİANAME DÜZENLENDİ

16:06 - YEREL

2 KARDEŞ HARÇLIKLARINI GAZZE İÇİN BAĞIŞLADI

15:49 - YEREL

OKULLARA SALDIRI HAZIRLIĞI İDDİASI: C31K SUÇ ÖRGÜTÜNE YÖNELİK OPERASYON!

14:58 - ASAYİŞ

3 BİN GENÇ ARAŞTIRMACI YETİŞTİRİLECEK

14:45 - YEREL