?>

HER GÜN MAĞDURLAR ÇOĞALIYOR

GÜNDEM - 3 yıl önce

HUKUKÇULARDAN SMS DOLANDIRICILIĞINA KARŞI UYARI
Son zamanlarda artan SMS dolandırıcılığına karşı vatandaşlara uyarıda bulunan Hukukçular, devlet dairelerinin ve bankaların SMS yoluyla bilgilendirme yapmadığını söyleyerek, bu konuda gelen mesajlara itibar edilmemesi gerektiğini söyledi.  Her geçen gün yeni yöntemler geliştirerek halkı kandırmaya devam eden dolandırıcıların tuzağına düşmemek için dikkatli olunması gerektiğini hatırlatan Hukukçular, SMS yoluyla dolandırıcılık vakalarının arttığına dikkat çekerek, bu tür mesajların kesinlikle dikkate alınmaması ve tıklanmaması uyarısında bulundu. Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Avukat Hakan Özbay ve Avukat Mehmet Emin Biberli, bilinmeyen numaralara ve bu numaralardan gelen mesajlara karşı dikkatli olunması gerektiğini söyledi. Bu tür dolandırıcılıklara daha çok yaşlı ve teknolojiyi az kullanan insanların maruz kaldığını söyleyen Avukat Hakan Özbay, "SMS dolandırıcılığı, insanların içinde bulunduğu maddi durum veyahut kampanya türü ürünlerin satışa sunulması, 'sürpriz bir şekilde hediye kazandınız' şeklinde insanlara gönderilen SMS'ler üzerinden veya şahısların istismar edilmesi ile ortaya çıkan olaydır." diye konuştu.
"SİZE LİNK TIKLATMAK SURETİYLE, HESAPLARINIZI BOŞALTMA YOLUNA GİDİLİYOR"
Daha önceleri kurumların isimleri veya mesaj kodları üzerinden sahte olup olmadığının anlaşıldığını söyleyen Özbay, son dönemlerde ise bunun da kopyalanarak, dolandırıcılar tarafından kullanıldığına dikkat çekti. Özbay, "Her halükarda şunu bilmeliyiz ki; gelen mesaj ne olursa olsun, devlet kurumu veya şirketten gelse bile, hiçbir şekilde normal sıradan bir telefon numarasıyla gelmez. Buna dikkat etmemiz gerekiyor. Mesajlar ile gelen kısa linkler var. Özellikle insanların içerisinde bulunduğu sosyal durumu, maddi sıkıntıları dikkate alan dolandırıcılar, bunları istismar etmek veya insanları daha rahat dolandırmak için bu hususlara vurgu yaparak, mesajlar yollamaktadır.  Örneğin, 'devlet yardımı için şuraya tıklayınız, Aile Bakanlığı şu şekilde sosyal destek veriyor' tarzında bir link yollayarak, size linki tıklatmak suretiyle ya telefonunuza virüs ulaştırılıyor ya da telefonunuzda bulunan hesaplarınızı boşaltma yoluna gidiliyor. Veyahut sizi yönlendirerek, kredi kartı veya banka bilgilerinizi girerek, o banka kartlarına onay verilmek suretiyle hesabı boşaltıyor." şeklinde konuştu.
"LİNKLERE KESİNLİKLE TIKLAMAMAK GEREKİYOR"
Kişilerin yönlendirildikleri site yoluyla, sahip oldukları hesaplardan para çekilerek dolandırıcılığa maruz kaldıklarını ifade eden Avukat Mehmet Emin Biberli ise, "Bu durum gelen mailler için de geçerlidir. Bu tür mailleri açmamak gerekiyor çünkü tıklamadan daha mailler doğrudan da kullanılabiliyor. Bu yolla bilgiler ve işlemler ele geçirilebiliyor. O yüzden bu numara ve linklere kesinlikle tıklamamak gerekiyor" dedi. 'Dolandırıcılığa maruz kalınması durumunda en yakın karakola gidilebilir' diye konuşan Biberli, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bunun dışında savcılığa da gidip suç duyurusunda bulunabilir. Yapılan işlemle ilgili tüm detayları bildirerek, suç duyurusunda bulunma imkânı mevcut. Kanunlarımızda hileli bir davranışta bulunarak kendisine ve bir başkasına yarar sağlamak, karşı tarafa zarar vermek unsuru sayılarak, bu durum gerçekleşirse, kişiye bir yıldan 5 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor. Telefon veya mailimiz olsun, şifrelerimizi oldukça güvenli yapmalıyız ve kimseyle paylaşmamalıyız.  Güvenmediğimiz telefon numaraları için bu şekilde dolandırıcılıktan şüpheleniyorsak, o telefonu hemen kapatmalı ve hemen engellemeliyiz."
Haftanın Öne Çıkanları

SOSYAL MEDYA BAĞIMLILIĞINA DİKKAT!

2023-01-26 18:36 - TEKNOLOJİ

ÖSYM’YE PERSONEL ALINACAK

2023-01-21 13:57 - TEKNOLOJİ

DİYARBAKIR'DA ARSA SATIŞ İHALESİ

2023-01-20 13:20 - YEREL

VAKIFLAR BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ GIDA YARDIMI YAPACAK

2023-01-23 09:25 - YAŞAM

KORKUTAN YANGIN

2023-01-26 16:54 - GÜNDEM

AKADEMİK PERSONEL ALIMI

2023-01-21 13:58 - EĞİTİM

FECİ KAZA, ARAÇ KÖPRÜDEN UÇTU

2023-01-20 20:00 - GÜNDEM

ÇOK KİŞİ DE BU SORUN VAR!

2023-01-21 14:14 - SAĞLIK

ÇOCUKLARDA UZUN SÜREN ATEŞE DİKKAT

2023-01-21 14:15 - SAĞLIK

BATMANLI FİRMADAN PETROL SEKTÖRÜNE KATKI

2023-01-20 14:16 - GÜNDEM

İlgili Haberler

BATMANLI KAYMAKAM ENES ÖZKAN’A YENİ GÖREV

22:35 - GÜNDEM

YETKİ BELGESİZ SATIŞA MİLYONLUK CEZA

10:20 - GÜNDEM

BATMAN’DA YARGININ ZİRVESİNDE GÖREV DEĞİŞİMİ

14:26 - GÜNDEM

HÜDA PAR’DAN ‘RAHMİ KOÇ’ AÇIKLAMASI

12:58 - GÜNDEM

BATMAN BAROSU'NDAN RAHMİ KOÇ'A TEPKİ

11:39 - GÜNDEM

Günün Manşetleri

İHD VE ÖHD: TÜM SORUMLULAR HESAP VERMELİ

18:00 - YEREL

BATMAN’DA TRAFİKTE YENİ DÖNEM BAŞLADI

16:36 - YEREL

220 ÖĞRENCİ VE SPORCUYA MADALYA

16:32 - YEREL

MİNİK MUCİTLER VE GENÇLER SERTİFİKALARINI ALIYOR

16:28 - YEREL

SGK BORÇLARINDA YENİ DÖNEM: TAKSİTLENDİRME SÜRESİ 72 AYA ÇIKTI

16:25 - YEREL