?>

Hububatta asırlık yöntem!

Yüksek sıcaklıkların hâkim olduğu Batman’da biçerdöverin giremediği dağlık köylerde çiftçiler hububat hasadını geleneksel yöntemlerle yapıyor.

GÜNDEM - 8 yıl önce

Çiftçiler, tarlalarına biçerdöverlerin hiç giremediğini belirterek, tarlaların düzlük alanda olmadığından ve küçük parçalar halinde olduğundan dolayı teknolojiden faydalanmadıklarını ve kavurucu havaya rağmen insan gücüyle çalıştıklarını dile getirdiler. Sabahın ilk saatlerinden, güneşin batımına kadar hasat yaptıklarını söyleyen çiftçi Ferhat Baz, “Kendi işimizi yapıyoruz. Kendi ektiğimizi kendimiz biçiyoruz. Tarlamıza makinalar girmiyor. Biçerdöver yok ve buralara pek uğramıyor. Bir nedeni de arazilerimiz küçük. Her şey insan gücüyle kendimiz ekip kendimiz biçiyoruz. Bunları hepsini topladıktan sonra bağlıyoruz her şeyin ayrı bir uğraşı var. Topladıktan sonra patoz makinasına atıyoruz. Taneciklerini ayırıyor diğeri saman olup çıkıyor. Sabanı da hayvanlar için kullanıyoruz.” dedi.

TARIM MAKİNELERİ BURALARA GİREMİYOR

Çiftçilerden İsmail Baz ise çocukluğunda beri tarımla uğraştığını belirterek, “Traktörün giremediği yerlere biz kendi gücümüz ve hayvanların güçleriyle sürüyoruz. Ekip daha sonrada oraklarla eski usule göre biçiyoruz. Biçtiklerimizi ardından patoza atıyoruz. Buğdayı kendimize samanı da hayvanlara ayırıyoruz, böylelikle evimizin ihtiyaçlarını karşılıyoruz.” şeklinde konuştu. Çocukluğundan beri hububat hasadını geleneksel yöntemlerle yaptıklarını belirten Makbule Baran, torunlarıyla beraber aynı şekilde hasat yapmaya devam ettiklerini söyledi. 
“GELENEKSEL YÖNTEMLER BUĞDAY BİÇİYORUZ”
Sason ilçesinde çiftçilikle uğraştıklarını dile getiren Aydın Baran, “Batman Sason’da yaşıyorum. Geleneksel yöntemler buğday biçiyoruz. Şu anda da abim nenem ve birçok aile ferleriyle buğday biçiyoruz. Biçtikten sonra toplaması, bağlaması ve batöz işlemeleri var. Patoz yaptıktan sonra buğdayı ayırıyoruz samanını da hayvanlara yem olarak kullanıyoruz. Buğdayı fabrikada un yapıp kendi ihtiyacımızı karşılıyoruz” şeklinde konuştu. (İLKHA)
Haftanın Öne Çıkanları

Önemli bir çalıştay

2018-06-20 15:04 - EĞİTİM

Eğitime kadın eli değdi

2018-06-22 17:30 - EĞİTİM

Olimpik havuz açıldı

2018-06-19 11:12 - SPOR

Köyde bir kişi için sandık kuruldu

2018-06-24 15:52 - SİYASET

Güneştekin: Tıp Fakültesi çabamız sürecek

2018-06-20 18:35 - SİYASET

Güneştekin; "İstikrar ve güçlü Türkiye diyoruz"

2018-06-22 15:53 - SİYASET

Pervin Buldan: Batman hep dik durdu

2018-06-20 18:39 - SİYASET

Yarasalardan VEFA çağrısı

2018-06-19 11:14 - SPOR

Bekirhan’da TİS sevinci

2018-06-21 16:01 - -

Düşen düşene!

2018-06-20 18:34 - YEREL

İlgili Haberler

ANAYASA MAHKEMESİ’NDEN LİMİTED ŞİRKET KARARI

11:37 - GÜNDEM

10,7 MİLYAR TL’LİK TARIMSAL DESTEK YOLDA

11:38 - GÜNDEM

İKRAMİYE VE MAAŞ ÖDEMELERİ BAŞLIYOR

11:34 - GÜNDEM

‘650 BİN KİŞİNİN EMEKLİLİĞİ İPTAL EDİLDİ’ İDDİALARINA YANIT

11:31 - GÜNDEM

3 AYDA BİNİ AŞTI, YILDA BİNLERİ BULDU

15:01 - GÜNDEM

Günün Manşetleri

BY-PASS HATTI BURADAN BAŞLAYACAK

11:55 - YEREL

AVM’DE YANGIN

11:31 - YEREL

FIRTINA FELAKETİ: 2 KATLI EV YERLE BİR OLDU

11:24 - YEREL

BETON DİREĞE ÇARPAN ARAÇ HURDAYA DÖNDÜ

11:22 - YEREL

SÜRÜCÜ AKADEMİSİ SULAR ALTINDA KALDI

11:18 - YEREL