?>

Hububatta asırlık yöntem!

Yüksek sıcaklıkların hâkim olduğu Batman’da biçerdöverin giremediği dağlık köylerde çiftçiler hububat hasadını geleneksel yöntemlerle yapıyor.

GÜNDEM - 8 yıl önce

Çiftçiler, tarlalarına biçerdöverlerin hiç giremediğini belirterek, tarlaların düzlük alanda olmadığından ve küçük parçalar halinde olduğundan dolayı teknolojiden faydalanmadıklarını ve kavurucu havaya rağmen insan gücüyle çalıştıklarını dile getirdiler. Sabahın ilk saatlerinden, güneşin batımına kadar hasat yaptıklarını söyleyen çiftçi Ferhat Baz, “Kendi işimizi yapıyoruz. Kendi ektiğimizi kendimiz biçiyoruz. Tarlamıza makinalar girmiyor. Biçerdöver yok ve buralara pek uğramıyor. Bir nedeni de arazilerimiz küçük. Her şey insan gücüyle kendimiz ekip kendimiz biçiyoruz. Bunları hepsini topladıktan sonra bağlıyoruz her şeyin ayrı bir uğraşı var. Topladıktan sonra patoz makinasına atıyoruz. Taneciklerini ayırıyor diğeri saman olup çıkıyor. Sabanı da hayvanlar için kullanıyoruz.” dedi.

TARIM MAKİNELERİ BURALARA GİREMİYOR

Çiftçilerden İsmail Baz ise çocukluğunda beri tarımla uğraştığını belirterek, “Traktörün giremediği yerlere biz kendi gücümüz ve hayvanların güçleriyle sürüyoruz. Ekip daha sonrada oraklarla eski usule göre biçiyoruz. Biçtiklerimizi ardından patoza atıyoruz. Buğdayı kendimize samanı da hayvanlara ayırıyoruz, böylelikle evimizin ihtiyaçlarını karşılıyoruz.” şeklinde konuştu. Çocukluğundan beri hububat hasadını geleneksel yöntemlerle yaptıklarını belirten Makbule Baran, torunlarıyla beraber aynı şekilde hasat yapmaya devam ettiklerini söyledi. 
“GELENEKSEL YÖNTEMLER BUĞDAY BİÇİYORUZ”
Sason ilçesinde çiftçilikle uğraştıklarını dile getiren Aydın Baran, “Batman Sason’da yaşıyorum. Geleneksel yöntemler buğday biçiyoruz. Şu anda da abim nenem ve birçok aile ferleriyle buğday biçiyoruz. Biçtikten sonra toplaması, bağlaması ve batöz işlemeleri var. Patoz yaptıktan sonra buğdayı ayırıyoruz samanını da hayvanlara yem olarak kullanıyoruz. Buğdayı fabrikada un yapıp kendi ihtiyacımızı karşılıyoruz” şeklinde konuştu. (İLKHA)
Haftanın Öne Çıkanları

Olay, barışla sonuçlandı

2018-06-21 11:32 - YAŞAM

Aydın Gök “ Kürd meselesinde çözümün tam zamanıdır”

2018-06-20 14:00 - SİYASET

Mehmet Şat: “Batman’ı barış huzur ve adalet merkezi yapacağız”

2018-06-22 15:53 - SİYASET

İŞTE; FARİS ÖZDEMİR BÖYLE BİRİ…

2018-06-21 15:10 - SİYASET

Bu barış örnek olmalı

2018-06-21 17:05 - SİYASET

İş arayanların dikkatine!

2018-06-24 15:35 - YAŞAM

Bombacı Hasan geliyor!

2018-06-20 13:49 - SPOR

Haydi Bismillah!

2018-06-22 17:34 - SİYASET

Tek sahada sorun kaldı

2018-06-22 16:07 - SPOR

SP’li Doyar “Batmanın Faris Özdemir’e ihtiyacı var”

2018-06-19 16:59 - SİYASET

İlgili Haberler

HASAT SONRASI TEHLİKE BÜYÜYOR

16:08 - GÜNDEM

KPSS BAŞVURULARI BAŞLADI

11:10 - GÜNDEM

HEGEM’DEN ÇARPICI UYARI

14:49 - GÜNDEM

SIFIR DANE KAYBI, SIFIR ANIZ YANGINI!

14:47 - GÜNDEM

PERDE KAPANDI, TÜRK SİNEMASI KADİR İNANIR'A VEDA EDİYOR

00:57 - GÜNDEM

Günün Manşetleri

HASTANEDE YANGIN ÇIKTI

22:10 - YEREL

HASTANEDE YANGIN ÇIKTI

22:10 - YEREL

DEV TURİZM YATIRIMI: 49 YILLIĞINA TAHSİS EDİLECEK!

18:14 - YEREL

KUYUBAŞI TOKİ YOLUNDA ÇALIŞMALAR HIZLANDI

18:12 - YEREL

İKİ GÜNDE İKİ BÜYÜK ETKİNLİK

18:10 - YEREL