?>

İKİNCİ EL ARAÇLARDAKİ BELİRSİZLİK YERİNİ HAREKETLİLİĞE BIRAKIYOR

EKONOMİ - 4 yıl önce

​​​​​​​Otomotiv sektörünün uzun zamandır beklediği ÖTV’deki matrah düzenlemesinin gerçekleşmesiyle birlikte gözler hem sıfır kilometre hem de ikinci el araç pazarına çevrildi.  Gerçekleşen yeni düzenlemenin tüketici nezdinde beklentileri karşılamadığı gözlenirken, otomobil satın alma kararını erteleyenlerin pazara dahil olmaya başlayacağı ve ikinci elde hareketliliğin tekrar yaşanacağını ifade eden açıklamalarda bulundu.
 
Matrah düzenlemesinin kısa süreli bir etki yaratacağını söyleyen sektör temsilcilerinden Muhammed Ali Karakaş, "Kurdaki 1,5-2 TL’lik bir artış, sıfır kilometre araç fiyatlarında yine ciddi bir yükselişe sebep olur. İkinci el araçlara olan ilgi yıl sonuna kadar tekrar artacaktır." dedi.  Yılın ikinci yarısında tüm otomotiv sektörünün gündeminde ilk sıraya oturan ÖTV’deki matrah düzenlemesinin gerçekleşmesiyle belirsizlik atmosferinin ortadan kalkması bekleniyor. Yeni düzenlemenin sektördeki ve tüketici nezdindeki yankılarına ilişkin gözlemlerini aktaran Karakaş "Yaklaşık 6 aydır toplumun beklediği, ümit ettiği ve hatta çok ciddi oranlarda fiyatın azalmasına sebebiyet vereceğini düşündüğü düzenleme, beklentilerin altında kaldı." şeklinde konuştu.
"KISA VADEDE TEKRAR BİR DÜZENLEME BEKLEMİYORUZ"
Hem toplumda hem de sektörde ÖTV’deki matrah düzenlemesinin tekrar güncellenebileceğine dair beklentilerin olduğunu ifade eden Karakaş, seçim sürecine kadar yeni bir düzenleme gerçekleşmeyeceğini söyledi. Diğer yandan kurda ortaya çıkacak 1,5-2 TL’lik artışın fiyatların tekrar artışa sebep olacağına dikkat çeken Karakaş, "Kurdaki artışın kısa sürede yapılan bu düzenlemeyi tamamen yok edeceğini matematiksel olarak görebiliriz. Dolayısıyla bu geçici bir çözüm olacaktır. Kalıcı bir fiyat politikası etkisi yaratır diyemeyeceğiz. Bizim beklentilerimizin de toplumun beklentilerinin de çok altında ve hatta ikinci ele hiç etkisinin olacağını düşünmediğimiz bir noktada düzenleme gerçekleşti. Seçime kadar bir başka matrah düzenlemesi beklemiyoruz." dedi.
"YILSONUNA KADAR İKİNCİ EL HAREKETLİ GEÇECEKTİR"
"İkinci elde temmuzdan bu yana hem ÖTV söylentileri hem siyasilerin yapmış olduğu açıklamalar ile tüketicilerin kafası bir hayli karışmıştı. Sıfır ve ikinci el araç tarafında da bir durağanlık bir söz konusuydu." diyen Karakaş, "Ekim ayı son haftası itibari ile ÖTV matrahı ile ilgili toplumun çok bir beklentisi kalmadı.  Bugünkü matrah güncellemesinin çok bir etki etmeyeceği biliniyormuşçasına, ikinci elde de sıfır otomobilde de ekim ayının son haftası gibi hareket başlamıştı. Bu hareketin kasım ayında da devam ettiğini gördük. Muhtemelen aralıkta da yine hem ikinci elde hem sıfır araçta ciddi hareketlilik yaşanacaktır. Çünkü belirsizlik ortadan kalktı." şeklinde konuştu. 
Haftanın Öne Çıkanları

ALO TEVŞO SİL BAŞTAN

2022-11-23 15:54 - YEREL

SİNSİ TUZAK!!!

2022-11-21 16:17 - TEKNOLOJİ

KART TALEP YOĞUNLUĞU

2022-11-24 12:48 - EKONOMİ

KYK BURS VE KREDİ BAŞVURU SÜRESİ UZATILDI

2022-11-26 14:07 - GÜNDEM

KANGOO COFFEE BATMAN’DA AÇILDI..

2022-11-25 12:42 - EKONOMİ

DOĞALGAZ FATURASINDAN TASARRUF ETMENİN 7 YOLU

2022-11-23 12:16 - EKONOMİ

BATMANLI HEKİM KEMEÇ UYARDI

2022-11-23 12:35 - SAĞLIK

KÜLTÜR İLKOKULU'NDAN ÖĞRETMENLERE BÜYÜK JEST

2022-11-24 17:03 - GÜNDEM

VURAL “KİT İŞÇİLERİ KADROYA ALINMALIDIR”

2022-11-24 12:51 - YAŞAM

BATMAN’DAN GİDEN OTOBÜS KAZA YAPTI: 33 YARALI

2022-11-26 14:13 - GÜNDEM

İlgili Haberler

ALTIN SON 7 AYIN DİBİNDE

10:31 - EKONOMİ

DOLAR VE EURO GÜNE YÜKSELİŞLE BAŞLADI

10:10 - EKONOMİ

ALTIN FİYATLARI GÜNE DÜŞÜŞLE BAŞLADI

10:25 - EKONOMİ

AKARYAKITTAKİ İNDİRİM YETERSİZ BULUNDU

12:15 - EKONOMİ

SERBEST PİYASADA DÖVİZ KURLARI NE KADAR?

09:50 - EKONOMİ

Günün Manşetleri

BEBEK ÖLÜMLERİNDE DİKKAT ÇEKEN DÜŞÜŞ

16:52 - YEREL

MÜFTÜ DURMUŞ'TAN CAMİ ZİYARETİ

16:23 - YEREL

KOZLUK'TA BUĞDAY YÜKLÜ KAMYON KAZA YAPTI

15:23 - YEREL

TEMA BATMAN, BİR YILDA 155 DOĞA ETKİNLİĞİNE İMZA ATTI

15:20 - YEREL

GÜVENLİK PERSONELİNDEN PROTOKOL ZİYARETİ

15:18 - YEREL