?>

İmam Abdullah Zaviyesinin minaresi de taşındı

Hasankeyf'teki tarihi İmam Abdullah Zaviyesinin ardından zaviyesinin minaresi de özel sistemle yeni yerine taşındı.

YAŞAM - 7 yıl önce

HES projesi kapsamında Ilısu Barajı göleti altında kalacak olan Batman'ın Hasankeyf ilçesindeki tarihi eserlerin taşınma işlemleri sürüyor.  Yaklaşık 12 bin yıllık geçmişi olan Hasankeyf’in en önemli tarihi eserlerinden olan ve geçtiğimiz pazartesi günü başarılı bir şekilde taşınan tarihi İmam Abdullah Zaviyesinin ardından bu kez zaviyesinin minaresi de özel sistemle yeni yerine taşındı. 540 yıllık Zeynel Bey Türbesi ve 650 yıllık Artuklu Hamamı ile 12'nci yüzyılda Artuklular döneminde yapılan İmam Abdullah Zaviyesinin ardından zaviyenin minaresi de Yeni Kültürel Park Alanı’na (Arkeopark) taşınma işlemleri başarıyla sonuçlandı. Taşınma işlemi başarıyla gerçekleştirilen 400 ton ağırlığındaki İmam Abdullah Zaviyesinin minaresi de bütünsel olarak taşınan eserler arasında yerini aldı. Zaviyeden geri kalan 200 ton ağırlığındaki müştemilatı ise ileriki günlerde taşınması planlanıyor. Saat sabah 08.00’de başlayan taşıma işlemi özel yapılan yolda 2 buçuk kilometre boyunca yaklaşık 2 buçuk saat devam etti. Ardından İmam Abdullah Zaviyesinin minaresi, Yeni Kültürel Park Alanı’na taşınan zaviyenin hizasına kadar getirilerek taşınma işlemine ara verildi. Projede özel platforma bindirilen minarenin taşınması 360 derece dönebilen tekerlekli yaylı sistemle gerçekleştirildi. Pazartesi günü taşınan İmam Abdullah Zaviyesi ile minaresi yeni yerine yerleştirilmesi çalışması önümüzdeki günlerde beli olacak.
Yıl sonuna kadar Sultan Süleyman Koç Minaresi, Er-Rızık Camii, Kızlar (Eyyubi) Camii ve Koç Camiinin Arkeopar’a taşınması hedefleniyor.
Taşıma işleminin ardından açıklamalarda bulunan Hasankeyf Kaymakamı Faruk Bülent Baygüven, taşınan eserlerin yeni Hasankeyf'te sergilenmeye devam edeceğini söyledi.
"TARİHİ ESERLERİMİZ YENİ HASANKEYF'TE SERGİLENMEYE DEVAM EDECEK"
Baygüven, "Pazartesi günü Hasankeyf açısından çok önemli bir tarihi eser olan İmam Abdullah Zaviyesinin türbe kısmı taşınmıştı. Bugünde yine İmam Abdullah türbemizin minare bölümü taşınmaya başlandı. Şu an itibariyle yeni Hasankeyf'teki Arkeopark alanına kendi konumunda geldi. İnşallah hafta sonuna kadar da yeni Hasankeyf'in bu konumunda yerleştirilecek ve gelen misafirlerimize, turistlerimize burada tekrar sergilenmeye devam edecek" dedi. İmam Abdullah Zaviyesi ile minaresinin ardından müştemilat bölümünün de bu ayın sonuna kadar taşınacağını ifade eden Baygüven, "Tabi ki Ilısu Barajı projesi kapsamında en önemli projelerden biri olan tarihi eserlerin taşınması projesinde bu taşınan 4'üncü eser oldu. İlk geçen sene Zeynel Bey ile başladı, Artuklu Hamamı ile devam etti ve bölgemiz açısından çok önemli olan İmam Abdullah Zaviyesi de bu hafta itibariyle tamamlandı. Geriye kalan sadece eyvan bölümü, o da orta kapı ile beraber bu ayın sonunda yeni Hasankeyf'teki yeni yerine taşınmış olacak" diye konuştu. Eski Hasankeyf'te tarihi eserlerin taşınması projesi kapsamında kalan eserlerin bir kısmının yerinde güçlendirme çalışmalarının devam ettiğini vurgulayan Baygüven, "Hasankeyf Kalesinin projesi de devam ediyor. Ayrıca Koç Süleyman Camii, Kızlar Camii, Er Rızık Minaresi ve orta kapı ve İmam Abdullah'ın da kalan eyvan kısmı da taşınınca, bir de baldöken türbeleriyle beraber artık taşınma işlemi de sona erecek. Devletimiz burada tarihe, kültüre ne kadar önem verdiğini de gösterecek. İnşallah artık yeni Hasankeyf'e gelen misafirler eski Hasankeyf'teki değerli tarihi eserleri de yeni Hasankeyf'te görmüş olacaklar" İfadelerini kullandı. (İLKHA)
Haftanın Öne Çıkanları

‘Katliama hazırlık’ protesto edildi

2018-09-09 13:01 - GÜNDEM

Şehit ailesinin mutlu günü

2018-09-12 16:52 - YAŞAM

Mesleki eğitim ivme kazanıyor

2018-09-10 11:48 - EĞİTİM

50 yıllık deneyim ‘Gür Ticaret’

2018-09-11 16:14 - EKONOMİ

Emekli TOKİ'de Ulaşım Sorunu

2018-09-12 15:34 - YEREL

‘C Plakalı’ uyarısı!

2018-09-06 13:24 - EĞİTİM

Yapmayın gençler!

2018-09-12 15:40 - YEREL

Teknoloji Fakültesine ‘Mahir’ bir isim…

2018-09-11 14:53 - EĞİTİM

Okullar şimdiden pırıl pırıl

2018-09-06 13:23 - EĞİTİM

BAŞKANDAN ÇOK SERT AÇIKLAMA

2018-09-09 13:52 - SPOR

İlgili Haberler

AKİF MANAF’A BİR BARIŞ ÖDÜLÜ DAHA

13:09 - YAŞAM

130 BİN LİRALIK KOLYE SAHİBİNE TESLİM EDİLDİ

09:29 - YAŞAM

100 YILIN SOSYAL SORUMLULUK PROJESİ HAYATA GEÇİYOR

11:52 - YAŞAM

4 BİN ÇOCUĞA KAHVALTI DESTEĞİ

10:09 - YAŞAM

GÖÇER HAYVANCILIĞI SAHADA İNCELENDİ

16:53 - YAŞAM

Günün Manşetleri

MÜLAKAT TAKVİMİ AÇIKLANDI

22:45 - YEREL

PETROLSPOR ANKARA DEPLASMANINDA

17:30 - SPOR

KARTPOSTAL GİBİ GÖRÜNTÜ!

17:04 - YEREL

3 KÜTÜPHANE HİZMETE GİRDİ

16:39 - GÜNDEM

TOKİ BÖLGESİNDE SU SORUNU ÇÖZÜLDÜ

16:24 - GÜNDEM