?>

KOÇERLER ŞEHİR YOLUNDA

Havaların soğumasıyla birlikte yaylalardan inmeye başlayan koçerler, yıl boyu süren yolculuklarında tüm ihtiyaçlarını kendi emekleriyle karşıladıklarını ve bu durumdan memnun olduklarını dile getirdi.

YAŞAM - 5 yıl önce

Bölgede yüksek yaylalara çıkaran Koçerler, havaların soğumasıyla birlikte dönmeye başladı. Küçükbaş hayvancılıkla uğraşan koçerler, bir süre sonra havaların daha sıcak olduğu merkezlerden, Batman ve Mardin'e doğru yol alacak. Yaz aylarında yaylalarda elde ettikleri peynir, yoğurt, kaymak, tereyağı ve yünleri satarak geçimlerini sağlayan koçerler, yayla hayatını ve yolculuklarını anlattı.    

 GELENEĞİN DEVAMI 

 Çocukluğundan beri berivanlık yapan Sarya Aydın (50), aile geleneğini sürdürdüğünü dile getirdi. Büyüklerinin de bu işi yaptığına dikkati çeken Aydın, "Biz de o geleneği sürdürüyoruz. Bu işi de severek yapıyoruz. Bizden sonrakiler bu işi yapar mı bilmiyorum” dedi. Bahar ayında hayvanları günde iki kez sağdıklarını, sonbahar aylarında ise bir kez sağdıklarını kaydeden Aydın, “Sütümüz azaldı. Şimdiye kadar peynir, yoğurt, tereyağı yapıyorduk. Şimdi ise sadece kışa hazırlık için yoğurt yapıyoruz” diye konuştu.

YIL BOYU YÜRÜYÜŞ

Yaylalarda kurdukları çadırlarda yaşamlarını sürdürdüklerini anlatan Aydın, önümüzdeki günlerde daha sıcak merkezlere doğru yola çıkacaklarını aktardı. Aydın, “Yıl boyunca yürüyoruz. Bu hayatı seviyoruz. Sevmesek yapmayız. Şehir yaşamını sevmiyoruz. Her şeyimizi topraktan ve hayvandan alıyoruz, kendimiz üretiyoruz. Un dışında herhangi bir şeye para vermiyoruz. Suyumuz ve elektriğimiz parasızdır. Her şey doğal. Hayatımız çok romantik ve memnunuz” şeklinde konuştu.

‘BERİVANLIĞI DEĞİŞMEM’

40 yıldan fazladır berivanlık yaptığını söyleyen Nuriye Göl (50) ise, yaylalardaki yaşamın güzelliklerini anlattı. Göl, şunları söyledi: "Yaylalarda hayat buluyorum. Bu işi severek yapıyorum. Yorucu ama güzel. Berivanlığı hiçbir işe değişmem. Berivanlık yapmazsak dayanamam" dedi. 
Haftanın Öne Çıkanları

BAHŞİ, HEM MÜDÜR YARDIMCISI OLDU

2020-10-23 14:20 - EĞİTİM

HAYVANCILIĞIN MERKEZİ BALPINAR

2020-10-26 12:04 - YAŞAM

KÖYDEN TÜRKİYE FİNALLERİNE!

2020-10-21 17:10 - EĞİTİM

MHP, HASANKEYF’TE İLK KEZ TEŞKİLAT KURDU

2020-10-25 14:38 - SİYASET

İZİNSİZ YAPIYA İZİN ÇIKMADI

2020-10-22 13:30 - GÜNDEM

T.C. BATMAN İCRA DAİRESİ

2020-10-25 12:31 - RESMİ İLAN

‘HASANKEYF AĞLADI’ ÇIKTI

2020-10-21 17:05 - KÜLTÜR

KÖY SAKİNLERİNİN ‘İÇKİ’ TEPKİSİ

2020-10-21 17:08 - YEREL

MHP’de kongre hazırlığı

2020-10-22 16:55 - SİYASET

‘Kadına şiddet’ açıklaması

2020-10-22 16:53 - SİYASET

İlgili Haberler

YAPAY ZEKA ELEKTRİK FATURALARINI UÇURABİLİR

16:35 - YAŞAM

RAHVA'DA KAR HEYECANI

15:38 - YAŞAM

CANSUYU 400 AİLENİN KAPISINI ÇALDI

13:39 - YAŞAM

AKİF MANAF’A BİR BARIŞ ÖDÜLÜ DAHA

13:09 - YAŞAM

130 BİN LİRALIK KOLYE SAHİBİNE TESLİM EDİLDİ

09:29 - YAŞAM

Günün Manşetleri

KUBBENİN IŞIĞI SAHİPLERİNİ BULUYOR

19:43 - EĞİTİM

KURULUŞ YIL DÖNÜMÜNE TATLI DOKUNUŞ

17:17 - YEREL

GELECEĞİN GAZETECİLERİ Mİ GELİYOR?

17:16 - YEREL

BATMAN’DA ARACA SİLAHLI SALDIRI

16:55 - ASAYİŞ

YAPAY ZEKA ELEKTRİK FATURALARINI UÇURABİLİR

16:35 - YAŞAM