?>

KURAKLIK GÖÇÜ!

İlkbahar mevsiminin kurak ve sıcak geçmesi nedeniyle Batman genelindeki küçük baş hayvan sahipleri yaylaların yolunu tuttu

YAŞAM - 5 yıl önce

İlkbahar mevsiminin kurak ve sıcak geçmesi nedeniyle Batman genelindeki küçük baş hayvan sahipleri yaylaların yolunu tuttu. Her sene Haziran’da başlayan yolculuk bu kez kuraklık, sıcak hava ve elverişsiz şartlar nedeniyle Nisan’da başladı. Kent merkezinde 45 senedir küçükbaş hayvan besleyen Mehmet Nuri Aydeniz, yaklaşık 600 hayvanını kamyonlara yükleyip Serhat bölgesine gitti. Aydeniz, yayla yolculuğunun erken başlamasının tüm planlamalarını alt üst ettiğini belirterek bu sene yağışların az olmasıyla Batman genelinde yeterince otların yeşermediğini, mera alanlarının da yetersiz kaldığını belirterek zorlu yolculuğa mecburen 2 ay önceden başladıklarını söyledi.

KIŞIN DÖNECEKLER

Yolun bir bölümünü kiraladıkları araçlar geriye kalanını ise yaya kat ederek Van'a gidecek olan koçerler, kış aylarına doğru yeniden dönüş yapacaklar. Batman genelinde hava sıcaklığının geçen senelere göre fazla olduğunu belirten Misbah Kaya, “Batman’da malumunuz yazları çok sıcak geçer ve her koçer yazın yaylalara gider. Ama bu sene sıcaklar hem erken başladı hem de bitkiler tam yeşermedi. Koyunlar sıcağı pek sevmiyor, bu yüzden serin bölgelere gidiyoruz, kış bastırmadan da geri döneceğiz” dedi.

60 BİN TL’YE YAYLA KİRALANIYOR

Batman'dan 200 koyun ile birlikte Van'a giden koçerlerden Maaz Piyan, yolculuklarını sürdürmek için diğer koçerleri beklediklerini aktardı. Muradiye ilçesinde bulunan ve 60 bin TL karşılığında kiraladıkları Xalik Kartal Yaylası'na gideceklerini kaydeden Piyan, "Bizimle birlikte 4 aile daha yaylaya gelecek. Bir haftaya kadar yaya bir şekilde yaylaya varacağız. Zor bir yolculuk. Yolda bazen yağmur yağıyor bazen fırtına çıkıyor. Ama yine de yola devam ediyoruz. İhtiyaçlarımızı da kent merkezlerinden karşılıyoruz. Van’da mola verip hayvanlara ilaç vereceğiz. Batman’dan gelecek diğer sürüleri bekleyeceğiz şimdilik. 6 bine yakın koyun götüreceğiz. Kasım ayına kadar yaylada kalacağız" dedi.
Haftanın Öne Çıkanları

ÇOBAN ÖLDÜRÜLDÜ!

2021-04-20 16:21 - GÜNDEM

BATMAN'DA İNTİHAR VAKASI

2021-04-22 16:56 - GÜNDEM

MİDYAT’A YENİ PROJE

2021-04-20 15:21 - TEKNOLOJİ

Batman’a yakışmadı; sağlıkçılara saldırı yapıldı

2021-04-20 13:37 - SAĞLIK

ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ 43 SÖZLEŞMELİ PERSONEL ALACAK

2021-04-19 13:22 - EĞİTİM

EĞİTİM AKADEMİLERİ SÖYLEYİŞİ YAPILDI

2021-04-22 15:16 - EĞİTİM

ESKİŞEHİR’DE “S PLAKA” İHALE USULÜ TAHSİS EDİLECEK

2021-04-23 15:17 - YEREL

İLÇENİN PANDEMİ DURUMU ELE ALINDI

2021-04-21 13:59 - SAĞLIK

BATMAN'DA 9 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

2021-04-23 15:43 - YAŞAM

BATMAN VALİLİĞİNDEN UYARI; BATMAN’A DA GELİYOR

2021-04-25 12:46 - YAŞAM

İlgili Haberler

YAPAY ZEKA ELEKTRİK FATURALARINI UÇURABİLİR

16:35 - YAŞAM

RAHVA'DA KAR HEYECANI

15:38 - YAŞAM

CANSUYU 400 AİLENİN KAPISINI ÇALDI

13:39 - YAŞAM

AKİF MANAF’A BİR BARIŞ ÖDÜLÜ DAHA

13:09 - YAŞAM

130 BİN LİRALIK KOLYE SAHİBİNE TESLİM EDİLDİ

09:29 - YAŞAM

Günün Manşetleri

MİLLETVEKİLİ ODUNCU: BATMAN TEK HASTANEYE MAHKÛM EDİLDİ

17:38 - GÜNDEM

KENTE GELEN TURİSTE İLK KARŞILAMA MESAJLA

17:29 - YEREL

BAŞKAN ÖNLÜ: GAZETEMİZİ KUTLADI

17:22 - YEREL

BATMAN’DA AİLE HEKİMLERİNDEN ÖNEMLİ ADIM

17:18 - YEREL

İKİ ŞEHİRDEN ORTAK PROJE MUTABAKATI

17:10 - YEREL