?>

MALİYETLERDEKİ ARTIŞTAN DERT YANDILAR

EKONOMİ - 4 yıl önce

Yem başta olmak üzere maliyetlerdeki artışın bölgede hayvancılığı bitirme noktasına getirdiğini belirten hayvan yetiştiricileri, besicilerin artık hayvan beslemek istemediklerini söyledi. Son yıllarda ciddi oranda artış gösteren maliyetlerden şikâyet eden hayvan yetiştiricileri, üretim kapasitelerini yarı yarıya düşürmek zorunda kaldıklarını ifade etti. Girdi maliyetlerindeki artışın bir an önce durdurulup üreticilere desteklerin artırılması gerektiğini vurgulayan hayvan yetiştiricileri, yetkililere çağrıda bulundu. Kırmızı Et Üreticileri Birliği Batman Şube Başkan Yardımcısı ve aynı zamanda hayvan yetiştiricisi olan Baran Yıldız, hayvancılıkla ilgili büyük sıkıntılarının olduğunu söyledi.
"ÇÖZÜM BULUNMAZSA ET FİYATLARI ARTACAK"
En büyük sıkıntılarının maliyet artışları olduğunu belirten Yıldız, "Şu anda yem fiyatlarımız gerçekten çok yüksek durumda. Bundan dolayı kapasitelerimizi bayağı düşürdük. Kırmızı et fiyatları biraz yüksek olabilir ama maliyetlerimiz çok yüksek olduğu için bu fiyatlar bile bizi kurtarmıyor. Besicilere çözüm yolu bulunmazsa ileride et fiyatları biraz daha artacak gibi gözüküyor" dedi.
"GİRDİLERİ UCUZA MAL ETMELİYİZ"
Kendilerinin de kırmızı et fiyatlarının düşmesini istediğini ifade eden Yıldız, şöyle devam etti:
"Fiyatlar yükselince bizim de aldığımız hayvanların maliyetleri yükseliyor. Bu işler maalesef zincirleme bir şekilde birbirini etkiliyor. Geçen seneye oranla girdi maliyetimizde yüzde 200'e yakın bir yükseliş var. O yüzden acilen hükümetin girdi maliyetlerine ve yem fiyatlarına müdahale etmesi lazım. Girdileri biz besiciler daha ucuza mal etmesi lazım."
"BESİCİLER KAPASİTELERİNİ KÜÇÜLTTÜLER"
Besicilere verilen desteklerin yeterli olmadığını, sorunu çözmediğini belirten Yıldız, "Bu hafta bile kırmızı et fiyatlarında yüzde 10'luk bir artış oldu. Ama bu gidişle daha da artacak gibi gözüküyor. Bu artışlar hem sütü, hem peyniri hem de hayvansal gıdaların hepsini etkiliyor. Birliğimizde kayıtlı olan üyelerimizin hemen hemen hepsi yüzde 40 veya 50 kapasitelerinde küçülmeye gittiler. Çünkü maliyetler çok yüksek olduğu için bizi kurtarmıyor." ifadelerini kullandı.
"BÖYLE GİDERSE DIŞA BAĞIMLI HALE GELECEĞİZ"
Artık nefes alamayacak duruma geldiklerine işaret eden Yıldız, "Böyle giderse dışa bağımlı hale geleceğiz. Bu şekilde nereye kadar dayanacağız? Milli servetimizin dış ülkelere gideceğine, kendi üreticimizi desteklememiz daha iyi olur diye düşünüyorum. Üretecek gücümüz ve zeminimiz var ama maliyetlere dayanacak gücümüz yok. Biz kendimize yetecek bir ülkeyiz, kesinlikle ihtiyacımız olanı üretebiliriz. Sadece devletten destek bekliyoruz." diye konuştu.
Haftanın Öne Çıkanları

30 İLETİŞİM UZMAN YARDIMCISI ALINACAK

2022-12-13 12:03 - TEKNOLOJİ

TÜBİTAK ORGANİZASYON HİZMETİ ALACAK

2022-12-13 12:08 - TEKNOLOJİ

EMEKÇİLERİN HAKKI VERİLMELİ

2022-12-14 14:49 - SİYASET

HAZİNE ARAZİSİ İÇİN SON GÜN 31 ARALIK

2022-12-15 17:22 - GÜNDEM

132 BİN 566 KİŞİ HEM KURSLARINA GİTTİ

2022-12-12 17:17 - EĞİTİM

UZMANINDAN 'ANTİBİYOTİK' UYARISI

2022-12-12 17:35 - SAĞLIK

TEDAŞ'A OLAN 2 BİN TL VE ALTINDAKİ BORÇLAR SİLİNECEK

2022-12-13 14:02 - EKONOMİ

SAKATAT FİYATLARI ARTIYOR

2022-12-16 12:46 - EKONOMİ

BİLETE ZAM!

2022-12-16 12:53 - SPOR

TARIMA PERSONEL ALINACAK

2022-12-17 13:37 - GÜNDEM

İlgili Haberler

ALTIN SON 7 AYIN DİBİNDE

10:31 - EKONOMİ

DOLAR VE EURO GÜNE YÜKSELİŞLE BAŞLADI

10:10 - EKONOMİ

ALTIN FİYATLARI GÜNE DÜŞÜŞLE BAŞLADI

10:25 - EKONOMİ

AKARYAKITTAKİ İNDİRİM YETERSİZ BULUNDU

12:15 - EKONOMİ

SERBEST PİYASADA DÖVİZ KURLARI NE KADAR?

09:50 - EKONOMİ

Günün Manşetleri

KARNE HEYECANI YAŞANDI, ÖĞRENCİLER YAZ TATİLİNE GİRDİ

12:14 - YEREL

EKMEN: TMO SİSTEMİ ÇİFTÇİYİ MAĞDUR EDİYOR

11:58 - SİYASET

BATMAN HAVALİMANI’NDA YENİ DÖNEM: YOLCU KONFORU ARTIRILDI

11:55 - YEREL

YAZ TATİLİNDE EKRAN DEĞİL SPOR ZAMANI

11:53 - YEREL

YAŞAR CİĞER'DEN ÖĞRENCİLERE TATİL MESAJI

11:44 - YEREL