?>

ODUN ATEŞİNDE PİŞEN LEZZET: PİDE EKMEĞİ

YAŞAM - 6 yıl önce

Meşe ve palamut odunuyla pişen ve katkısız olmasıyla lezzeti bambaşka olan pide ekmeği sofraların vazgeçilmezi olmaya devam ediyor. Özellikle Güneydoğu ve Doğu Anadolu Bölgelerinde, odunun bol olduğu yerlerde taş fırını ustalarının elinden sofralara uzanan, lezzetiyle sofraların vazgeçilmezi haline gelen pide ekmeği yoğun bir rağbet görüyor. 
Lezzetini odun ateşinden alan pide ekmeğine katkı maddesi olarak sadece su, tuz ve çok az miktarda yağ katılıyor. Özellikle lokantalar, ekmek ihtiyaçlarını pide ekmeğiyle karşılıyor. Ayrıca fırınlarda odun ateşinde yemek pişirilmesi  (tava, kelle-paça, fırında güveç …) bir kültür parçasını oluşturuyor. Halka, lavaş ve pide olarak çeşitleri olan ekmeğin isteğe göre peynirli, yumurtalı ve sucuklu olarak da yapılıyor.
"İŞİMİZİ AŞKLA VE SEVGİYLE YAPIYORUZ"
20 yıldır pide ekmeği yaptığını belirten Fırıncı Ustası M. Şerif Kaya, işlerini aşkla ve sevgiyle yaptıklarını ifade etti. Kaya, "20 yıldır babamdan devraldığım bu mesleğimi yapıyorum. 20 yıldır pide ekmeği yapıyoruz. Yöresel bir ekmek olduğu için özen gösteriyoruz. Bu işi aşkla yapıyoruz. İşimize sevgi katıyoruz. Milletin sağlığı da söz konusu. Millet, artık her şeyi organik istiyor. Ekmeğimiz gayet organik. Katkı olarak sadece su, tuz ve biraz yağ kullanıyoruz. Pide ekmeğini lezzetli kılan, palamut ağacı odununun ateşinde pişmesidir. Çeşit olarak pide, lavaş ve lahmacun dışında tava gibi yemekleri de pişiriyoruz. Pide ekmeği, halkımız tarafından fabrikasyon ekmeğine göre daha çok rağbet görüyor" dedi.
"HALKIMIZ DOĞALLIĞI SEVDİĞİ İÇİN BU EKMEĞİ TERCİH EDİYOR"
Fırıncı ustalarından Ferhan Altınok da "Pidenin özelliği doğal olmasıyla ve odun ateşinde pişmesiyle öne çıkıyor. Meşe odununun kullanılması nedeniyle lezzetlidir. İçinde katkı maddesi yoktur. Odun ateşinde genellikle lokantalar için lavaş ekmeği, közde pişirdiğimiz tandır ekmeğine benzer halka ekmek, odunda pişen tüm ekmekleri çıkarıyoruz. Halkımız doğallığı sevdiği için bu ekmeği tercih ediyor. Katkılı somun ekmeklerini tercih etmiyor. Pide ekmeğinin lezzeti bambaşkadır. Bu ekmek Doğu ve Güneydoğu dışında başka yerde yok." şeklinde konuştu. 
Haftanın Öne Çıkanları

Batman’da ‘mikro kredi’ şubesi var

2019-02-19 15:18 - YEREL

En güzel doğum günü etkinliği

2019-02-19 15:15 - YAŞAM

KIYANÇ "PROJELERİMİZLE GELİYORUZ"

2019-02-18 15:09 - SİYASET

“YATARAK ZAYIFLAYIN, YAZA FORMDA GİRİN”

2019-02-14 13:03 - SAĞLIK

ODUN ATEŞİNDE PİŞEN LEZZET: PİDE EKMEĞİ

2019-02-21 12:10 - YAŞAM

YURTSEVER DEMOKRAT İTTİFAKI ADAYI BELLİ OLDU

2019-02-17 12:32 - SİYASET

MÜSİAD Başkanı İraz: Bayrağı daha ileri taşıyacağız

2019-02-17 17:41 - -

ARSLAN, “STK’LARLA İSTİŞARE HALİNDE OLACAĞIZ”

2019-02-15 13:32 - SİYASET

TUTUKLU VE HÜKÜMLÜLERE ‘GIDA GÜVENLİĞİ’ SEMİNERİ

2019-02-20 15:01 - YAŞAM

MISIR EKİMİ YAYGINLAŞIYOR

2019-02-14 13:09 - YAŞAM

İlgili Haberler

8 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ

10:56 - YAŞAM

MESLEĞE İLK ADIMI ATTILAR

17:08 - YAŞAM

SAĞLIK-SEN’DEN DOĞAYLA İÇ İÇE YÜRÜYÜŞ

12:04 - YAŞAM

75 TONLUK SU DEPOLARI HİZMETE GİRDİ

15:38 - YAŞAM

11 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ

12:08 - YAŞAM

Günün Manşetleri

BATMAN'DA ŞİDDETLİ FIRTINA

18:09 - GÜNDEM

EMEK VE DEMOKRASİ: BİZ KAZANACAĞIZ

15:21 - GÜNDEM

BİLETLER 2800 TL'DEN BAŞLIYOR

15:21 - YEREL

1 MAYIS KUTLAMALARINI ÇALIŞARAK İZLEDİ

15:15 - GÜNDEM

BÖLGEDEKİ KADINLARIN SESİ OLMAK İSTİYORUM

14:06 - RÖPORTAJ