?>

Prof. Dr. Baba: Enerjide dışa bağımlı bir ülkeyiz

Batman Üniversitesi tarafından ''Jeotermal kaynakların önemi ve bölgesel kalkınmadaki yeri'' konulu bir seminer düzenlendi.

GÜNDEM - 2 yıl önce

Batman'da düzenlenen ''Jeotermal kaynakların önemi ve bölgesel kalkınmadaki yeri'' konulu konferansta konuşan İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Alper Baba, Türkiye'nin enerjide dışa bağımlı bir ülke olduğunu söyledi.
Batman Üniversitesi Merkez Kampüsü konferans salonunda düzenlenen programda Batman Vali Yardımcısı Mustafa Caner Culukar ve Batman Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Necmettin Sezgin ve İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Alper Baba birer konuşma yaptı.
Türkiye'nin enerjide dışa bağımlı bir ülke olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Baba, jeotermalin doğru ve yerinde kullanımıyla bu bağımlılığın azalacağını belirti.
"85,5 Milyar Dolar ödedik"
2022 yılında 85,5 milyar doların enerji maliyeti olarak dış ülkelere verildiğini aktaran Prof. Baba, "Geçen sene ülkemizin enerjiye verdiği para 85,5 milyar dolardır. Peki, kime verdik bu parayı? Rusya ve İran'a verdik. Ne için verdik? Petrol ve doğal gaz için verdik. Dolayısıyla enerjide dışa bağımlı bir ülkeyiz. Bundan dolayı bizim enerjide güçlü ve müreffeh olmamız gerekiyor. Bunun içinde eğer bir yerde yatırım yapacaksak nerede? Neyim var? Ona bakılması lazım. Benim çevremde ne var? Hangi kaynaklar ve hangisini geliştire bilirim düşüncesine girilmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.
"Elektrik üretimi artıyor"
Türkiye'nin mineraller açısından çok zengin bir ülke olduğunun altını çizen Baba, "Bu topraklar minerallerce çok zengin olduğu ve birçok medeniyeti içinde barındırdığı için su ve mineraller açısından çok zengin bir ülkeyiz. Dünyada baktığımızda jeotermal 'den elektrik üretimi artıyor. Jeotermal 'de elektrik üretiminin dışında bizler buharını da kullanıyoruz. Bunun dışında kalan buharı kullandıktan sonra kalan suyu da ya kentleri ısıtıyoruz ya  da yolları ısıtıyoruz veya balıkçılık yapıyoruz, kurutmacılık yapıyoruz ,süt enstitüsünde, hayvancılıkta kullanıyoruz ve bunlar gibi bir sürü sektörde kullanabiliyoruz" dedi.
"Dünya'da jeotermale en hızlı yatırım yapan ülkelerden biri olduk"
Dünya ülkeleri içerinde jeotermalden elektrik üretimi elde eden 4'üncü ülkenin Türkiye olduğunu ifade eden Baba, şöyle devam etti:
"Jeotermali enerji sektörünün girdiği her yerde kullanabiliyoruz. Dünyada jeotermal elektrik üretiminde 4'üncü ülkeyiz. Sıralamada Amerika, Endonezya, Filipinler ve Türkiye geliyor. Demek ki elektrik üretmede dünya genelinde iyi yerdeyiz. 2009 yılında dünya da jeotermale en hızlı yatırım yapan ülkelerden biri olduk. Bu da yüzde jeotermal 'de yüzde 32 gibi bir büyümemiz var ve buda dünyaya bir örneklik teşkil ediyor."
Haftanın Öne Çıkanları

Açık havada film keyfi

2023-10-27 13:08 - KÜLTÜR

Millet Bahçesi’nde sona doğru

2023-10-29 17:26 - YEREL

Gazze’ye bağışlar devam

2023-10-30 17:20 - DÜNYA

100. Yılda Mereto’ya Tırmanış

2023-10-29 16:50 - YAŞAM

Barodan Hak İhlali Raporu

2023-10-27 17:32 - YAŞAM

Nasıroğlu, Cumhuriyet’in 100’üncü yılını kutladı

2023-10-27 13:12 - SİYASET

100. Yıl okulları açıldı

2023-10-31 15:32 - EĞİTİM

Halk sağlığı eğitimleri sürüyor

2023-10-29 16:53 - SAĞLIK

İlk yapay zeka resim sergisi

2023-10-30 17:33 - KÜLTÜR

Batman'a 87 doktor atandı

2023-10-26 23:45 - SAĞLIK

İlgili Haberler

BATMAN’DA SANAYİ ATAĞI: OSB VE KSS’LERLE YENİ VİZYON

17:29 - GÜNDEM

KURALAR ÇEKİLDİ, SONUÇLAR NEDEN AÇIKLANMIYOR?

17:14 - GÜNDEM

MEZARLIK NAKLİ OLAYINA İLİŞKİN BELEDİYE'DEN AÇIKLAMA

16:49 - GÜNDEM

63 YAŞINDAKİ KADIN HER YERDE ARANIYOR

13:43 - GÜNDEM

6 AYDA 6 MİLYAR DOLAR İHRACAT

13:39 - GÜNDEM

Günün Manşetleri

BU YÜK ONLARA AĞIR

17:30 - YAŞAM

BATMAN’DA SANAYİ ATAĞI: OSB VE KSS’LERLE YENİ VİZYON

17:29 - GÜNDEM

KURALAR ÇEKİLDİ, SONUÇLAR NEDEN AÇIKLANMIYOR?

17:14 - GÜNDEM

MEZARLIK NAKLİ OLAYINA İLİŞKİN BELEDİYE'DEN AÇIKLAMA

16:49 - GÜNDEM

TERCİH, BİR HASAT DÖNEMİDİR

16:39 - EĞİTİM