?>

RESTORAN VE KAFELER CAN ÇEKİŞİYOR

EKONOMİ - 4 yıl önce

Coronavirus (Covid-19) salgını pek çok sektörü olduğu gibi yüzlrce kişiye istihdam sağlayan ev dışı yeme-içme sektörünü de vurdu. İşletmeler, devletten ciddi destek bekliyor.
Türkiye’de Covid-19 salgınına vaka sayılarının artmasının ardından restoran ve kafelerin çalışmasına kısıtlama getirilmişti. En son alınan yeni tedbirler kapsamında lokanta, restoran, pastane, kafe gibi yeme-içme yerleri, 10.00-20.00 saatleri arasında sadece paket servisi ve gel-al hizmeti veriyor.
Geçen yılın ilk döneminde 75 gün boyunca kapalı kalan işletmeler, aylardır yalnızca “gel al” ve paket servis hizmeti verebiliyor. Darboğazdaki sektör çalışanları, yetkililerden acil destek talep ediyor. Yeme-içme sektöründe 28 yıldır hizmet veren Nimet Ölçer, salgın nedeniyle çekilen sıkıntılarını anlattı.
“14 İŞÇİ ÇALIŞTIRIYORDUK AMA ŞU AN SADECE 3 KİŞİ KALMIŞIZ”
Öncelikle salgın nedeniyle hayatlarını kaybeden vatandaşlara Allah’tan rahmet, tedavi gören hastalara acil şifalar dileyen Ölçer, şöyle dedi: “Bir yıldır çok ciddi sıkıntılar çekiyoruz. Geçen yıl 3 ay boyunca kapalı kaldık. Sonra tekrar iş yerimiz açıldı. Sosyal mesafe kurularına uyularak birkaç böyle devam etti. Şu an sadece gel-al ve paket hizmeti verebiliyoruz, ama sabahtan akşama kadar 3-4 paketten fazla alan yok. Bizler şu an gerçekten çok mağduruz. Ne diyeceğimizi, ne yapacağımızı bilemiyoruz. 14 işçi çalıştırıyorduk ama şu an 3 kişi kalmışız. Yine de kendimizi kurtaramıyoruz. Dükkân kirası var, işçilerin maaşı ve sigorta primleri var, bir sürü giderler var. Buna bir çare bulunması gerekir. Bu gidiş ile bizde işyerimizi kapatacağız. Dükkâna müşteri almıyoruz, sadece paket üzeri çalışıyoruz ve pakette de iş olmuyor. İşlerimizde yüzde 90’a varan düşüş oldu. Lokantaların açılmasını istiyoruz çünkü virüsün bizden yayıldığına inanmıyoruz. Lokantaların gayet nizami çalıştığına inanıyoruz.”
“SEKTÖR CAN ÇEKİŞİYOR, CAN ÇIKMADAN BİR ÇÖZÜM BULUNSUN”
Cumhurbaşkanı Erdoğan’a çağrıda bulunarak yardım talebinde bulunan Ölçer, söktürün şu an can çekiştiğini, can çıkmadan bir çözüme gidilmesi gerektiğini anlattı. Ölçer, “Yeme-içme sektörünün dışında tüm esnaf işinde gücündedir. Bu kabak sadece biz lokantacı esnafın başına mı patlamış? Lütfen buna bir çare bulsunlar. Masalar arasına mesafe koyarak hizmet vermek istiyoruz. Çünkü giderlerimiz çok, faturalar kabarık. Ne yapacağımızı bilemiyoruz. Paket servisi ile işimizi döndüremiyoruz. Günde birkaç paket satışı bizi kurtarmıyor. Saat: 10.00’dan akşam 20.00’ye kadar buradayız ama iş yapmadan kapatıyoruz. Bu salgının bitmesi için dua ediyoruz. İnşallah en kısa zamanda bu hastalık biter, biz de eski günlerimize döneriz.” dedi. 
Haftanın Öne Çıkanları

Burak Gross açılıyor, 300 personele istihdam imkanı

2021-01-08 16:33 - EKONOMİ

“BÜYÜK PARAN VARSA ŞÖHRET OLMAK KOLAY”

2021-01-07 17:56 - YAŞAM

DİYARBAKIR B.Ş.BELEDİYESİ İTFAİYE PERSONELİ ALACAK

2021-01-10 12:13 - YAŞAM

İLK REKTÖR ADAYI

2021-01-07 10:30 - EĞİTİM

KAYMAKAM, GÜVENLİK NOKTALARIN GEZDİ

2021-01-12 11:58 - YEREL

YENİLİK PARTİSİ TEŞKİLATLANDI

2021-01-13 09:37 - SİYASET

“Beraber Batmanın hizmetkarı olacağız “

2021-01-06 17:12 - SİYASET

Alo Tevşo açıldı

2021-01-11 17:33 - YAŞAM

CHP’ye yeni katılımlar

2021-01-06 17:10 - SİYASET

KURTALAN BELEDİYESİ ARAÇ PARKINI GENİŞLETİYOR

2021-01-12 08:56 - YEREL

İlgili Haberler

“ERHAN USTA DONDURMALARI ” BATMAN’DA HİZMETE GİRDİ

13:24 - EKONOMİ

ALTIN FİYATLARI DÜŞÜŞTE

09:50 - EKONOMİ

DÖVİZ KURLARINDA HAREKETLİLİK VAR

09:44 - EKONOMİ

ATEŞKES SONRASI İNDİRİM BEKLENTİSİ

10:00 - EKONOMİ

KONUT SATIŞLARINDA ARTIŞ

04:41 - EKONOMİ

Günün Manşetleri

BUĞDAYDA HAYAL KIRIKLIĞI

16:15 - YEREL

BULGUR PİLAVI DÜĞÜNÜN HABERCİSİ

15:51 - KÜLTÜR

YANGIN TARIM ARAZİLERİNE SIÇRADI

15:31 - YEREL

AİLE YILI FUTBOL TURNUVASI SONA ERDİ

14:24 - SAĞLIK

ODUNCU, BATMAN’IN SORUNLARINI MECLİS GÜNDEMİNE TAŞIDI

14:20 - SİYASET