?>

“SANAL ALEM İNSAN İÇİN BİR AFETE DÖNÜŞEBİLİR”

Medya Uzmanı Kılınç: Sanal alem insan için bir afete dönüşebilir

TEKNOLOJİ - 4 yıl önce

İnternetteki güvenli olmayan sosyal paylaşım sitelerinde gençlerin istismar edildikleri uyarısında bulunan Medya Uzmanı Kurtuluş Kılınç, ailelerin dikkatli davranmalarını istedi. Çocuklara ve gençlere sanal alem, sosyal medya, filmler ve dizilerin yasaklanarak değil, denetlenerek fayda sağlanabileceğini söyleyen Kılınç, bu konuda kolektif bir mücadelenin yapılması gerektiğini vurguladı. Ebeveynlerin aile fertlerini korumak için evlerde güvenli interneti tercih etmeleri tavsiyesinde bulunan Kılınç, kullanılan internet sağlayıcılarının bu işlem de için herhangi bir ücret almadıklarını hatırlattı. Müslümanın zamanını boşa geçirme veya zamanını öldürme gibi bir yanlışa düşmemesi gerektiğini vurgulayan Kılınç, Allah’ın, üzerine yemin ettiği zaman mefhumunun israf edilmemesi ve doğru bir şekilde kullanılması gerektiğini belirtti.
"BİR TUŞA DOKUNMAMIZ DAHİ KAYIT EDİLEBİLİYOR"
Kullanılan elektronik cihazların bir IMEI numarası bir de IP numarası olduğunu belirten Kılınç, "İster bilgisayarda ister cep telefonunda, kullandığınız uygulamalarla ve onlara verdiğimiz izinlerle; depolama, fotoğraflara hatta cep telefonumuzdaki rehbere erişebilme izinleri gibi, zaten onları direk kendi dünyamızın, hayatımızın içine alıyoruz ve yaptığımız her iş, bir tuşa dokunmamız dahi kayıt edilebiliyor." diye konuştu. İnsanlar, özellikle de gençler burada kendilerini bulduğunu ve daha rahat ifade ettiklerini düşünüyorlar. Hele ki sahte isimlerle sosyal medyadan bir kullanıcı adı aldıklarında, toplum önünde, ailesiyle ve arkadaşıyla konuşamayacağı şeyleri burada söylüyorlar. Ancak ipin ucunu kaçırdığımızda sanal alem insan için bir afet olabiliyor. Nasıl ki uygulamalar bizi takip ediyor, devletler de bizi takip edebiliyor. Onlar kayıt altına alınıyorsa işte o sosyal medyada yaptığımız her işin, -biz kendi inancımız açısından söyleyelim- yine melekler tarafından da kayıt altına alındığını bilerek hareket etmemiz lazım." ifadelerini kullandı.
"İNSANLARIN YÜZDE 90’LIK KISMI İNTERNETİ OYUN VE EĞLENCE AMAÇLI KULLANIYOR"
İnternetin bilgi edinme ve hayatı kolaylaştırmasının yanında dikkatli kullanılmamasının doğuracağı zararları ve sonuçları olduğunu ifade eden Kılınç, "Çocuklarımızın yaklaşık olarak yüzde 37’lik bir dilimi denetimsiz bir şekilde internete geziyorlar. Çocukların yüzde 10’u interneti araştırma amaçlı kullanıyor. Geriye kalan yüzde 90’lık kısmı ise müzik dinleme, oyun oynama, sosyal medyada dolaşma gibi oyun ve eğlence amaçlı kullanıyor." dedi.

"OYUNLAR MASUM DEĞİL"

Kılınç, "Özellikle geçtiğimiz yıllarda, sonradan birçok ülkede yasaklanan bir oyun oynadığını düşünen insanlar, oynadıkları oyundan kendilerine direktif geldiğini iddia ederek intihar etti. Yine yüzlercesi bir başka insanın canına kastetti. Yaralanmalarla veya ölümlerle sonuçlandı. Demek ki oyunlar o kadar masum değil. Bu yüzden çok dikkat etmemiz lazım." diye belirtti.
"EBEVEYNLERLE KALİTELİ VAKİT GEÇİRMEYEN ÇOCUKLAR, BU BOŞLUĞU SOSYAL MEDYAYLA DOLDURMAYA ÇALIŞIYOR"
Çocukların sahte profillerle kendilerine gelen mesajlardan çok etkilendiklerini belirten Kılınç, "Eğer biz anne baba olarak ebeveynler olarak çocuklarımıza doğruları öğretememişsek çocuklarımıza gerekli ilgiyi gösterememişsek onlara doğru zaman harcayamamışsak kaliteli vakit geçirememişsek çocuklar bu boşluğu bir şekilde sosyal medyadan doldurmaya çalışıyor ve kendilerine gönderilen mesajlara inanabiliyor. Maalesef sonrasında çok daha büyük travmalar yaşayabiliyorlar. Farklı olaylarla karşı karşıya kalabiliyorlar." şeklinde konuştu.
"FİLM VE DİZİLERDE GÜVENİLİR KİŞİ KARAKTERİ YANLIŞ İŞLENEREK, ALGILAR DEĞİŞTİRİLEBİLİYOR"
İnsanların sosyal medya platformları dışında film ve dizilerdeki karakterlerden de etkilendiğine ve algılarının değiştiğine dikkat çeken Kılınç, "Yetişkinlerin zarar gördüğü bu durumdan çocukların zarar görmemesinin mümkün değil. Televizyon dizileri ve sinema filmlerine baktığımız zaman, orada aksiyon filmlerinde ya da dizilerde güvenilir karakterlerin çeşitli kanun dışı işlere girdiğini görüyoruz. İzleyici de diyor ki: ‘Bu kötü bir şey değilmiş' hatta o karakterlerle kendini özdeşleştirip 'sahte kabadayı' olmaya başlıyor ve kendi dünyası içerisinde onun gibi konuşmaya, onun gibi söylemeye çalışıyor. Tabi bundan büyük insanlar etkileniyorsa çocukların etkilenmemesi diye bir şey söz konusu değildir." ifadelerini kullandı.
Haftanın Öne Çıkanları

AVA SUSÉ İLE 44 YILLIK BİR HAYAT

2022-08-26 13:46 - YAŞAM

KATİP ALIMI YAPILACAK

2022-08-25 10:40 - YEREL

TOKİ KURALARI ÇEKİLDİ

2022-08-24 16:29 - YAŞAM

D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİNE DİKKAT!

2022-08-27 15:06 - SAĞLIK

'HAYAT NAMAZLA GÜZELDİR' ETKİNLİĞİ 29 AĞUSTOS'TA BAŞLIYOR

2022-08-25 13:32 - YAŞAM

BATMANLI GENÇ ANTALYA’DA KAZADA ÖLDÜ

2022-08-21 15:35 - GÜNDEM

BATSO YÖNETİCİSİ MAHKEMEYİ KAZANDI

2022-08-22 12:56 - GÜNDEM

KÖY TAVUKLARI İLGİ ODAĞI

2022-08-22 12:50 - YEREL

“25 YIL EVLİ OLAN KADINLAR EMEKLİ OLSUN”

2022-08-23 13:26 - YAŞAM

AK PARTİ BATMAN MİLLETVEKİLİ ZİVER ÖZDEMİR: “BATMAN İÇİN YAPILAN HER PROJEDE EMEĞİM VAR”

2022-08-23 16:13 - YAŞAM

İlgili Haberler

Batman’ın genç teknoloji ekibinden TEKNOFEST’te 3 derece

12:04 - TEKNOLOJİ

Bir yılda iki kat arttı

17:30 - TEKNOLOJİ

Batmanlı Öğrencilerin Geliştirdiği Oyun TEKNOFEST’te

16:19 - TEKNOLOJİ

Rektör Demir, Teknofest güneydoğu’yu takip etti

10:12 - TEKNOLOJİ

DİJİTAL TEHLİKE: EKRANLAR ŞİDDETİ ÖĞRETİYOR

13:30 - TEKNOLOJİ

Günün Manşetleri

Argünağa: Hayvan hakları sadece merhametle korunmaz

11:27 - YEREL

1 Kilo bal 400 bin lira

10:36 - YEREL

Çocuğun başarısı evde başlıyor

10:33 - EĞİTİM

Bağımlılığa karşı ilk kale: Gençlik

10:30 - YEREL

Güneydoğu’nun yeni kayak merkezi: Mereto

10:28 - YEREL