?>

"ŞEHRİN NEFESİ OLAN YEREL GAZETELERE DESTEK OLUNMALI"

Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK) Yerel Medya Meclisi, pandemi dolayısıyla ertelenen mutat toplantısını Alanya’da gerçekleştirdi. Toplantı sonrasında yapılan yazılı açıklamada, zor günler yaşayan yerel basına destek çağrısı yapıldı.

GÜNDEM - 5 yıl önce

Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK) Yerel Medya Meclisi, pandemi dolayısıyla ertelenen mutat toplantısını Alanya’da gerçekleştirdi. Toplantı sonrasında yapılan yazılı açıklamada, zor günler yaşayan yerel basına destek çağrısı yapıldı. KGK Yerel Medya Meclisi’nin Yerel Medya Meclis Başkanı İsrafil Avcı’nın yönettiği Alanya toplantısına Batman Temsilcisi Ercan Arslan ile birlikte 66 ilin KGK temsilcisi ve üyesi gazeteciler katıldı. Yerel medyanın yaşadığı sorunlar, talepler ve çözüm önerileri üzerine istişareler yapılan toplantıya KGK Genel Başkanı Mehmet Ali Dim de katılarak bir konuşma yaptı. Yerel medyadan sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Savaş Çokduygulu ile Genel Sekreter Lütfü Karakaş, Yönetim Kurulu üyeleri Yusuf Ziya Çakır, M. Duran Özkan ve Ercan Arslan da hazır bulundular.

YEREL MEDYANIN SORUNLARI SIRALANDI

Yerel Medya Meclisi’nin gündemine alınarak görüşülen ve kamuoyuyla paylaşılmasına karar verilen konular şöyledir: Son yıllarda özellikle yerel gazete sayısında yaşanan azalmadan doğacak boşluk nedeniyle gelecekte yerel habercilik anlamında ciddi sorunların ortaya çıkacağı endişesini taşımaktayız. Aynı kapsamda yerel basının sayı olarak eksilmesi özellikle gazetecilik mesleğini yapmak isteyen ve bu konuda eğitim alan kişiler açısından iş bulma ve yaşam şartları açısından olumsuzluk oluşturacaktır. Tüm kurum ve kuruluşları, tüm genel ve yerel unsurlar, ayrıca şehirlerin yerel dinamiklerini, şehrin sesine nefesi olan yerel gazetelere destek olmaya davet ediyoruz. Öte yandan, Basın İlan Kurumu’nun gazeteler için talep ettiği (zorunlu) şartların asgari kadro, asgari abone ve bayi satış gibi kriterlerin nüfusla orantılı hale getirilmesinin daha adaletli bir uygulama olacağı kanaatindeyiz. Gazetelerin tekel olarak (Turkuvaz Dağıtım) bir şirket tarafından fahiş komisyon ve sabit ücretlerle dağıtım ve satışa zorlanmaları da serbest piyasa koşullarına uygun değildir.  Basın İlan Kurumu’nun ilan ücretlerinden kestiği yüzde 15’lik komisyon oranı da çok yüksektir. Bu oranın yüzde 7.5’a düşürülmesi ve ayrıca bir gazetenin belli bir rakamın altında kalan ilan geliri olduğunda (10 bin TL gibi) komisyon kesintisi olmaması ortak talebimizdir. BİK ilan portalının hayata geçirilmesi ile gazete web siteleri ilan arayan okurlar tarafından artık tercih edilmemektedir. Yine BİK tarafından hayata geçirilen ilan haberleştirme uygulaması ile web sitelerinin okuyucu kaybettiği, gazete web sitelerinin sadece taşeron firma konumuna geldiği bilinen bir gerçektir” ifadeleri kullanıldı. 
Haftanın Öne Çıkanları

AÇIK OTO PAZARI AÇILDI

2021-07-04 15:18 - YEREL

ARSLAN AİLESİNİN MUTLU GÜNÜ

2021-07-04 13:02 - YAŞAM

CİNNET GECESİ

2021-07-06 15:07 - GÜNDEM

TEİAŞ SATILIYOR

2021-07-04 15:20 - GÜNDEM

PROFESYONELLİĞİN ADI ASLAN AUTO

2021-07-05 12:29 - TEKNOLOJİ

FENERİUM TIRI BATMAN'A GELİYOR

2021-07-07 13:03 - SPOR

YENİ BAŞKAN BERATİ MEHMETOĞLU

2021-07-08 10:09 - GÜNDEM

500 İŞYERİ KAPASİTELİ YENİ SİTE YAPILIYOR

2021-07-02 15:21 - YAŞAM

BAYKUŞ YAVRUSU İÇİN SEFERBER OLDULAR

2021-07-02 14:29 - YAŞAM

Uçak ambulans iki çocuk hasta için havalandı

2021-07-08 11:01 - SAĞLIK

İlgili Haberler

3 KÜTÜPHANE HİZMETE GİRDİ

16:39 - GÜNDEM

TOKİ BÖLGESİNDE SU SORUNU ÇÖZÜLDÜ

16:24 - GÜNDEM

SU BORCUNA AF YOK, YASAL SÜREÇ VAR

16:17 - GÜNDEM

MUHTARLAR STM’DE TEK ÇATI ALTINDA

16:04 - GÜNDEM

DOĞRU YAYINCILIK TOPLUMUN TEMİNATIDIR

13:18 - GÜNDEM

Günün Manşetleri

MÜLAKAT TAKVİMİ AÇIKLANDI

22:45 - YEREL

PETROLSPOR ANKARA DEPLASMANINDA

17:30 - SPOR

KARTPOSTAL GİBİ GÖRÜNTÜ!

17:04 - YEREL

3 KÜTÜPHANE HİZMETE GİRDİ

16:39 - GÜNDEM

TOKİ BÖLGESİNDE SU SORUNU ÇÖZÜLDÜ

16:24 - GÜNDEM