?>

Sıcak havalarda şiddetli sıvı kaybına dikkat!

Uzmanlar, yetersiz sıvı alımı ve beslenmenin, böbrek hastalıkları, diyabet, ishal ve aşırı terleme sonucu oluşabildiğine dikkat çekerek.

SAĞLIK - 4 yıl önce

Kaybedilen suyun yerine konulmaması vücutta ciddi problemlere yol açabiliyor. Özellikle yaz aylarında fark etmeden gelişebilen, aşırı terleme ve yetersiz sıvı alımı ile görülebilen dehidrasyona çok dikkat edilmesi gerekiyor.
 Vücut gün boyu 2,5 litre su kaybediyor
Uz. Dr. Yeliz Zıhlı Kızak, dehidratasyon hakkında bilgi verdi.  Yetişkin bir insanın vücut ağırlığının yaklaşık yüzde 65’inin sudan meydana geldiğini belirten Kızak, suyun, hücrelerin içinde, kan damarlarının içinde ve hücreler arasında bulunduğunu ifade etti. Kızak, "Normal şartlar altında vücut günde yaklaşık 2-2,5 litre su kaybeder ve bu miktarın tekrar vücuda girmesi gerekir. Su vücudu sıklıkla ter, idrar ve dışkı yolu ile terk eder. Bu kayıplar günlük olarak yeteri kadar sıvı tüketimi ile telafi edilemezse dehidratasyon meydana gelir ve vücut normal fonksiyonlarını yerine getiremez. Dehidratasyon kaybedilen sıvının miktarına göre hafif, orta ve şiddetli olmak üzere 3 gruba ayrılır. Hafif dehidratasyon yaygındır ve genellikle gün boyunca yetersiz sıvı alımından kaynaklanır. Çocuklarda ishale bağlı dehidratasyonu sık görülmektedir. Şiddetli dehidratasyonda sudan daha fazla sodyum kaybedilir. Bu tip dehidratasyonda  hiponatremi gelişebilir. Hiponatremi kandaki sodyum oranının 135 mEq/ L'den düşük olmasıdır." dedi. 

Bebekler, çocuklar ve ileri yaşlılar risk altında

Dehidratasyon herkesin başına gelebileceğini ama bazı insanların daha yüksek risk altında olduğunu kaydeden Kızak, en çok risk altında olanları şöyle sıraladı:
"Susama hissine verdikleri tepkiler veya suya erişme konusundaki yetersizlikleri sebebiyle bebekler, çocuklar ve ileri yaşlılar. Yüksek irtifalarda yaşayan insanlar. Özellikle maraton, triatlon ve bisiklet turnuvaları gibi dayanıklılık sporları yapan sporcular. Diyabet, böbrek hastalığı, kistik fibroz, alkolizm ve adrenal bez bozuklukları gibi kronik hastalıkları olan kişiler dehidratasyon açısından daha fazla risk altındadır."
Haftanın Öne Çıkanları

ŞAHMAR’DAN İHTİŞAMLI AÇILIŞ

2022-06-30 16:40 - YEREL

CEMİDİ, AVA SUSÉ CEMİDİ!

2022-07-05 13:20 - YAŞAM

BATMANLI VATANDAŞ CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI OLDU

2022-07-03 16:27 - GÜNDEM

İLİM YAYMA CEMİYETİ, 10 ÖĞRENCİYE BURS VERECEK

2022-07-03 16:07 - EĞİTİM

Emekli ve memurlara yapılacak zam oranı belli oldu

2022-07-04 12:38 - EKONOMİ

SPOR KOMPLEKSLERİ CIVIL CIVIL

2022-07-06 13:11 - SPOR

Bakan Nebati’ye Petrolspor forması

2022-06-30 14:34 - SPOR

Mercimek alım fiyatı ton başına 14 bin lira oldu

2022-07-07 11:36 - YEREL

PETROLSPOR'UN RAKİP BELLİ OLDU

2022-06-30 12:51 - SPOR

TAZİYE EVİNDE BAKIM

2022-06-30 13:42 - YEREL

İlgili Haberler

ACİL SERVİSTE ALIŞILMADIK VAKA

21:18 - SAĞLIK

88 BİN KİŞİYE ÜCRETSİZ SAĞLIK HİZMETİ

14:39 - SAĞLIK

ACİL SERVİSİN YOĞUN TEMPOSU VATANDAŞIN TAKDİRİNİ TOPLUYOR

13:35 - SAĞLIK

TIKALI BÖBREĞE BIÇAKSIZ CERRAHİ DOKUNUŞ

11:06 - SAĞLIK

UZMANDAN ZAYIFLAMA İĞNELERİ İÇİN UYARI

13:34 - SAĞLIK

Günün Manşetleri

BELEDİYE OTOBÜSÜ İLE MİNİBÜS ÇARPIŞTI

14:06 - ASAYİŞ

GERCÜŞ’TE BİR İLK

13:33 - YEREL

EKMEN’DEN BAKAN YUMAKLI’YA 24 SORULUK YANITSIZLIK ÇIKIŞI

13:26 - SİYASET

KAVŞAKTA KORKU DOLU ANLAR

13:11 - ASAYİŞ

KARŞIYA GEÇMEK İSTERKEN CANINDAN OLDU

11:51 - ASAYİŞ