?>

Uzman kontrolünde kullanılmalı

Zirai ilaç satıcıları yanlış ilaç kullanımının zararlarına dikkat çekti

YEREL - 2 yıl önce

Bilinçsiz kullanılan zirai ilaçların tarım alanlarına, canlılara ve insan sağlığına ciddi zararlar verdiğini belirten zirai ilaç satıcısı Metin Direk, zirai ilaç kullanımında çiftçilerin mutlaka ziraat danışmanlarına danışmaları gerektiğini belirti.
“DOĞRU İLAÇLAMA YAPILMALI”
Bilinçsiz kullanılan zirai ve kimyasal ilaçların hem ürünlere hem insan sağlığına ve hem de maddi kayba neden olduğuna dikkat çeken Metin Direk, ürünlerde verimin artması ve insan sağlığına zarar vermemek için zirai, kimyasal ilaç kullanımının bilinçli ve uzmanların kontrolünde kullanılması gerektiğini söyledi.
Tarımda yanlış ilaç kullanımının başta insan sağlığına ve ürün kaybına neden olduğunu ifade eden Direk, bilinçli ilaçlama ve bilinçli ürün ekimiyle daha çok verim elde edileceğini belirtti.
Son zamanlarda zirai ilaçlarda yaşanan fiyat artışına da değinen Direk, doğru ilaçlama ile ürün veriminde artış ve maliyetlerde de düşüş yaşanacağını ifade etti.
"KULAKTAN DOLMA BİLGİLERLE OLMAZ"
Zirai ilaç kullanımında çiftçilerin mutlaka ziraat danışmanlarına danışması gerektiğine dikkat çeken Direk, "Çiftçilerin, Ziraat Odalarındaki uzmanlara ve Tarım İl Müdürlüklerine danışmaları gerekiyor. Çiftçilerimiz zirai ilaçları danışarak kullandığı zaman hem ilacı düzgün bir şekilde uygulayacak hem de kullandığı ilaçtan büyük bir memnuniyet sağlamış olacaktır. Aksi yönde kulaktan dolma bilgilerle ilaçları kullanırlarsa ürünlerine hem yanlış ilaç kullanmış olur hem de kullandığı ilaçtan yarar görmez. Bu da çiftçiye hem zaman kaybına hem de mal kaybına neden olur. Bundan dolayı çiftçilerimizin mümkün mertebe uzmanlara danışarak zirai ilaç kullanmalarını tavsiye ediyoruz." dedi.
"SICAK HAVALARDA 10-14 GÜN ARALIĞINDA OLMALI"
Her ekilen ürün için ayrı ilaç kullanılması gerektiğine değinen Direk, "Sebze ilaçları ayrı, buğday ve mısır ilaçları ayrı dönemlerde kullanılıyor. Hava sıcaklığının artmasıyla beraber ilaç kullanım sıklığı artmaktadır. Çünkü havalar ısındıktan sonra tarladaki böceklerde bir artış oluyor. Böyle olunca çiftçi sıklıkla ilaç kullanmaya başlıyor. Çiftçilerimizin bu konuda biraz dikkatli olmaları gerekiyor. Aşırı hava sıcaklığında ilaç kullanma ortalamasının 10 ila 14 gün aralığında olmasını tavsiye ediyoruz." ifadelerini kullandı.
"BİRÇOK İLAÇ YASAKLANDI"
Sebze ve meyvelerde yanlış ilaç ve sık ilaç kullanımının birçok hastalığa neden olabileceğini söyleyen Direk, çitçilere tavsiyelerde bulunarak şunları söyledi:
"İlaçların yanlış kullanımından dolayı Tarım Bakanlığı tarafından birçok ilaç yasaklandı. Örneğin geçmiş dönemde tütüne ruhsatlı olan ilacı; domateslere ve diğer sebzelere kullanıldığını gördük ve bu ürünlerin de ciddi oranda kalıtımlı hastalıklara neden olduğunu fark ettiler. Bu sorunlardan kaynaklı bazı ilaçlar Avrupa Birliği ile Tarım Bakanlığının ortak istişareleri sonucu piyasadan kaldırıldı. Çiftçilerimizin de tarım ilaçlarını bilinçsiz kullanmalarını istemiyoruz ki çiftçi kullandığı ilaçtan fayda görsün. Çünkü sonuçta bu ilaçlar kimyasal ve ister istemez kalıtımsal izler bırakabiliyor. Buna istinaden çiftçi uygun ilacı düzenli kullandığında hem ürününden yarar görecek hem de o zararı en asgari seviyeye indirecektir."
"YENİ ADIMLAR ATILMALI”
Çiftçinin her zaman aynı ilacı kullanması ve aynı ürünü ekmesi yerine, yeni ürünlerin ekilmesi ve yeni ilaçları kullanmasının yararına olacağını belirten Direk, "Çiftçinin tarlasına her zaman aynı ilacı kullanması zamanla o tarladaki bitki ve böceklerde bağışıklık yapacağından belli bir süre sonra o ilaçtan fayda görülmüyor. Bundan dolayı çiftçinin belli periyotlarla hem ilacı hem de ektiği ürünü değiştirmesi gerekiyor. Şu an çiftçilerimizin yükü ağır. Çünkü gübre ve zirai ilaç fiyatları maalesef elimizde olmayan sebeplerden kaynaklı ciddi bir artış gösteriyor. Bunun da çiftçiye yansıması maalesef kötü oluyor. Çiftçi de ürününü piyasa değerinde satamadığında zarar edecektir. Bu da yelpaze şeklinde bütün piyasayı ekilecektir. Umarım yetkililerimiz bu konuda çiftçimizin yararına olacak yeni adımlar atarlar ve çiftçinin piyasadan olumsuz etkilenmeleri önlerler." diye konuştu. 
Haftanın Öne Çıkanları

400 milyonluk yatırım!

2023-08-07 17:06 - YAŞAM

Ömer Mete, Malatya Cumhuriyet Başsavcısı oldu

2023-08-02 16:46 - YAŞAM

Batman’da Spor Bilimleri Fakültesi kuruldu

2023-08-04 14:33 - EĞİTİM

Batman rekor kırdı!

2023-08-07 16:50 - YEREL

Tunceli'de Batman Köyü!

2023-08-01 16:41 - YAŞAM

PLAKLA BAŞLADIK, YİNE PLAĞA DÖNDÜK

2023-08-06 17:12 - RÖPORTAJ

Cansuyu Derneği sevindirdi

2023-08-08 15:20 - YAŞAM

Gelecek Partisi İl Başkanı değişti

2023-08-06 13:48 - SİYASET

56 yaşındaki erkeğin cesedi bulundu

2023-08-05 22:45 - GÜNDEM

Tarihi Komk Manastırı turizme kazandırılacak

2023-08-04 16:35 - KÜLTÜR

İlgili Haberler

BATMAN'DA DEV HAYALET AĞ TEMİZLİĞİ

13:28 - YEREL

12 ÖĞRENCİ ALMANYA YOLCUSU

16:08 - YEREL

BURAK GROSS’TAN TİRMİS MAHALLESİ’NE YENİ ŞUBE

14:17 - YEREL

"BİR KURAL BİR ÖMÜR" TRAFİK BİLİNCİ ARTIRILIYOR

12:42 - YEREL

ÇİFTÇİLERE MODERN BAĞCILIK EĞİTİMİ

12:39 - YEREL

Günün Manşetleri

23 KAMU KURUMUNA KALİTE BELGESİ

16:15 - GÜNDEM

12 ÖĞRENCİ ALMANYA YOLCUSU

16:08 - YEREL

SAĞLIK EMEKÇİLERİNDEN ŞİDDETE KARŞI ORTAK TEPKİ

14:35 - GÜNDEM

DURSUN: SAĞLIKTA ŞİDDET KABUL EDİLEMEZ!

14:33 - GÜNDEM

YEMEKLERİN TADI KAÇMASIN

14:31 - SAĞLIK