?>

UZMANLAR UYARDI; “YERKEN ZEHİRLENMEYİN”

KIRMIZI ET VE TAVUK ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

SAĞLIK - 2 yıl önce

Uzmanlar, protein yönünden zengin olan kırmızı eti ve tavuğu beslenmemizden eksik etmememiz gerektiğini belirtiyor. Peki, kırmızı et ve tavuk alırken nelere dikkat edilmeli, marketten ya da kasaptan alınan etler evde nasıl saklanır? Mutfakların olmazsa olması kırmızı et ve tavuk tüketimi, sağlık ve beslenme açısından büyük önem taşıyor. Batman'daki kasaplar, kırmızı et ya da tavuk alırken dikkat edilmesi gerekenleri anlattı. Hem kırmızı et hem de tavuk etinin uygun koşullarda muhafaza edilmesi gerektiğini belirten kasaplar, aksi halde bu etlerin insan sağlığı açısından faydadan çok zarar verebileceği uyarısında bulundu. Et alırken dikkat edilmesi gereken hususları anlatan kasap Mehmet Emin Günay, kasaptan ya da marketten alınan taze etin şoklama dolabına koyulması gerektiğini söyledi.

"ET SOLUK, KENARLARI SARIMSI VE YAPIŞ YAPIŞ OLMAMALI"

Et şoklamadan çıktıktan sonra tekrar şoka girmemesi gerektiğine dikkat çeken Günay, şöyle devam etti: "Peki, vatandaş kasaplardan kırmızı et ve tavuk eti alırken neye dikkat etmeli? Kırmızı etin rengi soluk, kenarları sarımsı ve yapış yapış olmaması lazım. Yani et canlılığıyla kendini belli etmesi lazım."

"UCUZ ETE TAMAH EDİLMEMELİDİR"

Pazarlarda satılan kimi etlerin ise sağlıklısı olduğu gibi sağlıksızının da olabileceğini vurgulayan Günay, "Çünkü açık havada üzerine toz gelebildiği gibi dolapta olmadığı için bozulma riski de var. Müşterilerimize şunu diyoruz; Et canlı olması lazım. Ucuz ete tamah etmemeleri lazım. Çünkü et kalitesiz olursa insan sağlığına zarar vereceğinden dolayı bilinen kasaplardan etin alınması lazım." dedi.
BUZU ÇÖZÜLEN TAVUĞA DİKKAT
Tavuk etinin nasıl muhafaza edilmesi gerektiğini anlatan bir diğer kasap esnafı Bahri Arslan ise şoklu tavukların eksi 18 derecede muhafaza edilmesi gerektiğini belirtti. Aksi halde uzun bekleme süresine göre tavuğun buzu çözüldüğünde etin hem tadı hem de renginin bozulabildiğine işaret eden Arslan, "Normal taze tavuk ürünler ise artı 3 derecede saklanması gerekiyor. Yani onun da raf ömrü bir haftadır. Bir hafta içerisinde o taze tavuk tüketilmediyse bozulur." ifadelerini kullandı.
"PAZARLARDA AÇIK SATILAN TAVUKLAR PEK SAĞLIKLI DEĞİL"
Marketlerde satılan tavukların etiket tarihlerine de çok dikkat edilmesi gerektiğini belirten Arslan, şunları söyledi: "Günümüzdeki şartlarda yan sanayi denilen etiketler vardır. Özellikle vatandaşlar bunlara dikkat etmesi gerekir. Pazarlarda satılan tavuklar ise açık satıldığından dolayı pek fazla sağlıklı değildir. Vatandaş etini bilinen ve tanınan yerlerden alırsa daha iyi olur."
Haftanın Öne Çıkanları

DOKTORLARIN MEMLEKET SEVGİSİ

2022-10-26 16:18 - SAĞLIK

SASON ‘ŞARAN’LARI ABD’YE

2022-10-30 13:52 - TEKNOLOJİ

ESKİ DEVLET HASTANESİ YIKILIYOR

2022-10-31 15:35 - YEREL

AÇILIŞ EĞLENCELİ VE ANLAMLIYDI

2022-10-30 13:50 - TEKNOLOJİ

BELEDİYEDEN YENİ TEKNOLOJİ

2022-10-27 13:09 - TEKNOLOJİ

ESKİ BAKAN ŞİMŞEK AÇILIŞTAYDI

2022-10-27 13:12 - TEKNOLOJİ

DDY KAMERALARLA DONATILACAK

2022-10-28 13:25 - TEKNOLOJİ

3 HDP’Lİ SERBEST BIRAKILDI

2022-10-29 13:04 - SİYASET

UZMANLAR KOMBİ BAKIMININ ÖNEMİNE DİKKAT ÇEKTİ

2022-11-02 14:45 - TEKNOLOJİ

IEEE GLOBAL ENERGY CONFERENCE BAŞLADI

2022-10-27 13:14 - TEKNOLOJİ

İlgili Haberler

SAHA PROJESİ SASON VE GERCÜŞ'TE TAMAMLANDI

11:57 - SAĞLIK

AŞILAMANIN ÖNEMİ ANLATILDI

11:47 - SAĞLIK

RAMANLI: SAĞLIKTA ÖNCELİĞİMİZ HALKIN FAYDASI

13:02 - SAĞLIK

RAMANLI’DAN SAĞLIK BAKANI MEMİŞOĞLU’NA BATMAN DOSYASI

12:26 - SAĞLIK

TATLILARA YÖNELMENİN ALTINDA YATAN 6 KRİTİK NEDEN

16:01 - SAĞLIK

Günün Manşetleri

GÜREŞ ŞAMPİYONASINDA BÜYÜK BAŞARI

12:01 - SPOR

BİSMİL YOLUNDA TIR ALEV ALDI

11:43 - ASAYİŞ

BATMAN PAMUKTA TÜRKİYE BİRİNCİSİ

11:37 - YEREL

72 YAŞINDA HALA İŞ BAŞINDA

11:27 - YAŞAM

YOĞURT VE BEDDUA İLE 136 YIL

11:14 - YAŞAM