?>

VİRÜS, TİCARETE DARBE VURDU

EKONOMİ - 5 yıl önce

Corona virüs salgınının ihracat ve ithalatı olumsuz yönde etkilemesi birçok teknolojik üründe olduğu gibi telefon satışında da ciddi duraklamaya neden oldu. Komşularıyla sınır kapılarını kapatan, ticareti asgari seviyeye indiren Türkiye, teknolojik ürünlerin ihracat ve ithalatında da sıkıntılar yaşamaya başladı. Bu durumdan en çok etkilenen ürünlerin başında ise Batman'daki cep telefonu sektörü geliyor. Doların sürekli yükselişi döviz bazlı alınan telefonlarda fiyatı ciddi anlamda artırırken öte yandan, ürünlerin az bulunması kimi yerde fırsatçılığa yol açıp telefon piyasası esnafını da olumsuz yönde etkiliyor. Sıfır ürün ve yedek parça temininde büyük zorluklar çektiklerini belirten Batman'daki telefon satıcısı esnafı, ellerindeki stokları tüketmeye başladıklarını ve iş yapamaz duruma geldiklerini kaydetti.

"ŞU AN BİR CİHAZ SATAMIYORUZ"

Virüs nedeniyle telefon fiyatlarının çok yükseldiğini, bu nedenle alamaz duruma geldiklerini vurgulayan Batmanlı Feyzullah Biçen, "Müşterilerimize telefon fiyatının yüksek olmasından ötürü cihaz satamaz hale geldik. Haftada üç, dört cihaz sattığımız olurken şu anda bir cihaz satamıyoruz. Sınır kapılarının kapatılmasından dolayı elektronik ürün alamıyoruz. Şarj cihazı olsun, telefon olsun, teknik parçalar da alamıyoruz. Şu anda sattığımız ürünü eski fiyatına yerine koyamıyoruz." diye konuştu.

"SİPARİŞLERİMİZ GELMİYOR"

Üretim olmadığından siparişlerinin de gelmediğini ifade eden Nezir Batur ise şunları söyledi: "Sınır kapıları kapalı olduğu için ürünlerimiz gelmiyor. Hep eksik malzeme geliyor. Nakit para vermemize rağmen siparişlerimiz gelmiyor. Virüs nedeniyle malzeme zamlandı. Zamlandığı için firmanın elinde malzeme olmadığından da siparişlerimiz gelmiyor."

"TİCARET DURDU"

İşlerinin durma noktasına geldiğine dikkat çeken bir diğer esnaf Arif Saydam da şunları kaydetti: "Yeni bir vergi daha çıkartıldı, elektronik cihazlara yüzde bir vergi artışı olmuş. Özellikle Corona virüs nedeniyle sınırların kapatılmasından dolayı ticaret durdu. Irak ve İran sınır kapılarının kapanmasından dolayı halk ticaret yapamayınca esnaf olarak mağdur oluyoruz. Güneydoğu'nun ticareti sınır ticaretinden gelmektedir. Halk o ticarete gidip gelemediğinden esnafta mağdur oluyor. Bazılarının ödemeleri, kredileleri ve taksitleri var. Esnafın işleri durmuş durumda." 
Haftanın Öne Çıkanları

Batman markası Türkiye’ye açılıyor!

2020-03-04 13:24 - YAŞAM

Bu tat, tadılır!

2020-03-08 12:58 - YEREL

HERMES-DER İSTANBULDA AÇILDI

2020-03-09 15:39 - YEREL

ARPACIK SOĞAN DEYİP GEÇMEYİN

2020-03-03 18:03 - EKONOMİ

EĞİTİM-SEN kongresi gerçekleşti

2020-03-08 13:00 - YEREL

KEDİ VE KÖPEK MAMASI İLE KEDİ KUMU SATIN ALINACAKTIR

2020-03-08 12:30 - RESMİ İLAN

ELEKTRİK MALZEMELERİNİN ADRESİ

2020-03-05 12:55 - YEREL

VATANDAŞ AKARYAKIT FİYATLARINDAN ŞİKAYETÇİ

2020-03-10 13:21 - EKONOMİ

Batman Cimnastikte başarı elde etti

2020-03-06 14:10 - SPOR

EVLİLİK FUARI AÇILIYOR

2020-03-04 13:43 - YAŞAM

İlgili Haberler

MART AYINDA İTHALAT VE İHRACAT ARTTI

13:40 - EKONOMİ

BATMAN MARKASINDAN BÜYÜK YATIRIM!

11:59 - EKONOMİ

75 BİN TL CEZA KESİLDİ!

15:46 - EKONOMİ

MÜŞTERİ GRAMLA ALIYOR

13:42 - EKONOMİ

BALIK FİYATLARI REKOR KIRIYOR, VATANDAŞ ALAMIYOR

12:14 - EKONOMİ

Günün Manşetleri

52 YILLIK KAN DAVASI SON BULDU

13:29 - YEREL

BATMAN'A 16 YENİ HEKİM

00:02 - SAĞLIK

NEFESLER TUTULDU...BİZE BİR MUCİZE LAZIM!

17:16 - SPOR

VALİLİKTEN DÜĞÜN SALONU AÇIKLAMASI

17:04 - GÜNDEM

107 Köyde Tarama Yapılıyor

15:56 - YEREL