?>

Yeşil altın’da düşüş

Batman'da son yıllarda önemli tarımsal ürün haline gelen fıstık hasadına başlanırken, aşırı sıcaklar nedeniyle bu yıl verimde ciddi oranda düşüş yaşandığı belirtildi.

YEREL - 3 yıl önce

Fıstık hasadına başlandı, Rekoltede düşüş var!
Kentte yüksek gelir getiren ve son yıllarda Batmanlı çiftçilerin gözde ürünü olan fıstık hasadı başladı.
'Yeşil altın' olarak bilinen fıstığın, bu yıl yaşanan aşırı sıcaklar nedeniyle veriminde düşüş yaşandığı bildirildi.
Batman Fıstık Üreticileri Birliği Başkanı Hifzullah Akdaş, şehrin genelinde bu yılın ilk hasadına başlandığını söyledi.
Batman'da toplamda 120 bin dönüm üzerinde ekili fıstık alanının olduğunu aktaran Akdaş, sıcak havanın etkisiyle oluşan hastalıklardan dolayı bu yıl istedikleri verimi alamadıklarını ifade etti.
"10-11 BİN TON FISTIK REKOLTESİ BEKLİYORUZ"
Bu sene fıstıkta yüzde 30 bir verim kaybının olduğunu belirten Akdaş, "Batman'da 120 dönüm ekili fıstık alanımız bulunmaktadır. Bunun yüzde 35-40'ı verim aşamasındadır. 15 bin ton fıstık rekoltesi beklerken maalesef aşırı sıcaklardan dolayı ürün kaybı yüzde 30'dur. Bu yıl 10-11 bin ton fıstık rekoltesinin gerçekleşeceğini tahmin ediyorum" dedi.
"HASTALIK OLUŞTU"
Hasadın yaklaşık bir ay devam edeceğini dile getiren Akdaş, "Hasat yeni başladı. Sıcaklardan dolayı hastalık oluştu. Tanelerde yanmalar, daha sonra yere düşmeler meydana geldi. Bundan dolayı ürün kaybı var." diye konuştu.
"FISTIK EKİLMEMELİ"
Çiftçilerin son yıllarda fıstık ekimine yöneldiğini vurgulayan Akdaş, şöyle devam etti:
"Üreticilerimize sadece kıraç arazilerde ve orman arazilerinde fıstık ekimini yapmalarını öneriyoruz. Bilinçli bir ekim yapmalarını istiyoruz. Tarım arazilerinde kesinlikle fıstık ekmemelerini istiyoruz."
"MAKİNE VE EKİPMAN DESTEĞİ VERİLSİN"
Fıstığın kilo fiyatının 240 ila 280 lira arasında değiştiğini aktaran Akdaş, "Tabi ki fıstık çok zahmetli bir iştir. Yılın 12 ayı uğraş isteyen bir iş olduğundan dolayı fiyat yüksek geliyor olabilir ama öyle değildir. İşçiliği var. İlacı, gübresi çok pahalı. Devletin bir desteği de yok. Madem destek yok en azından çiftçilerimize makine ve ekipman desteği verilmesini istiyoruz" diye konuştu.
Önümüzdeki yıllarda fıstık ekiliş alanının daha da yaygınlaşacağına inandıklarını ifade eden Akdaş, fıstık sayesinde şehrin insanlarının batı illerine çalışmaya gitmelerine gerek kalmayacağını kaydetti. 
Haftanın Öne Çıkanları

E-belge uygulamalarında karekod zorunluluğu

2023-09-07 13:38 - TEKNOLOJİ

iPhone 15 için geri sayım başladı

2023-09-05 14:49 - TEKNOLOJİ

Batman en güvenli 21 il arasında!

2023-09-07 13:49 - GÜNDEM

Batman’dan Bodrum’a uzanan başarı

2023-09-01 17:28 - YAŞAM

Baro’dan ‘adli yıl’ açıklaması

2023-09-01 16:59 - GÜNDEM

YÖKDİL sonuçları ne zaman açıklanacak?

2023-09-06 12:36 - EĞİTİM

PAK Metin Özdemir ve Mehmet Sincar'ı andı

2023-09-05 14:32 - YAŞAM

Hasta taşıyan Ambulans kaza yaptı

2023-09-02 21:33 - GÜNDEM

Batman Belediyesi personel alıyor

2023-09-07 11:28 - GÜNDEM

Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü daimi işçi alacak

2023-09-04 09:48 - YAŞAM

İlgili Haberler

YENİ NASIROĞLU İŞ MERKEZİ KURUMSAL FİRMALARA KİRALANACAK

16:06 - YEREL

TERZİYE GİDİYORUM DEDİ, BİRDAHA DÖNMEDİ

15:57 - YEREL

ÇOCUKLAR SOLUĞU BURADA ALDI

13:46 - YEREL

İSTANBUL VAKFI’NDAN GÜÇLÜ MESAJLAR

13:41 - YEREL

GENÇ SAĞLIK SEN BATMAN ŞUBESİ’NDE YENİ DÖNEM

13:38 - YEREL

Günün Manşetleri

PETROLSPOR’DAN BATMAN’A ÇAĞRI: BU TAKIMA HEP BİRLİKTE SAHİP ÇIKALIM

16:54 - SPOR

3 OPERASYON: 5 ŞÜPHELİ CEZAEVİNDE

16:13 - ASAYİŞ

YENİ NASIROĞLU İŞ MERKEZİ KURUMSAL FİRMALARA KİRALANACAK

16:06 - YEREL

TERZİYE GİDİYORUM DEDİ, BİRDAHA DÖNMEDİ

15:57 - YEREL

ÇOCUKLAR SOLUĞU BURADA ALDI

13:46 - YEREL