?>

YÜZLERCE KİŞİYE ‘RAYİÇ BEDELİ’ TEBLİGATI

GÜNDEM - 3 yıl önce

Batmanda arsa ve konut satışı yapan bazı kişilere ‘rayiç bedeli’ ile satış ilanı arasındaki farklar nedeniyle vergi cezası tebligatları gönderildi. Tapu Müdürlüğü ile Belediye arasındaki resmi yazışmalarda daha önceden belirlenen rayiç bedellerinin aksine, değerinin üzerinde satışı yapılan konutlar için ek vergi geldiği öğrenildi. Gazetemize konuşan Vergi uzmanları “Siz gerçekte 1 milyon bedel üzerinden alım satım yaptıysanız bunu 100 bin olarak gösteremezsiniz kesinlikle. Gösterdiğiniz zaman da yaptırımları var” diyerek şu bilgileri verdiler: “Maliye Bakanlığı gayrimenkullerin gerçek satış bedelini düşük gösterenlere ve konut kredisi alırken ekspertiz raporuyla malın değerini düşük gösterenleri yeni sistem üzerinden hemen tespit edip işlem başlatıyor. Tapuda düşük beyan verenler gerçek bedelle eksik beyan arasındaki farkı ve tapu harcının yüzde 25'i kadar vergi cezası ödemekle yükümlü oluyor. Böylece başlangıçta ödenmesi gereken tapu harcından çok daha büyük masraflar ortaya çıkıyor”
1 MİLYONLUK EV SATTI, EK OLARAK 270 BİN TL VERGİ ÖDEDİ
Belediye rayicine göre evi 280 bin TL eden ve tapu masrafı ile vergileri 280 binlik rayice göre olan Hasan Özdemirci, evini 1 Milyon TL’ye sattı. Satıştan 6 ay sonra kendisine ek 280 bin TL vergi cezası gelen vatandaş soluğu mahkemede aldı. Mahkeme, kanun gereği rayiç bedeli ile gerçek satış arasında fark görünce Vergi Dairesine hak verdi.
BELEDİYE RAYİÇ BEDELLERİNİ GÜNCELLEMEYİNCE VATANDAŞLARA EK VERGİLER ÇIKTI
Emlak vergisine esas olan belediye rayiç değeri; mülkün minimum değeri üzerinden bir bölgede o bölgeye özel belediyelerce hesaplanan metrekare alım-satım değeridir. Gerçek rayiç bedel ise gayrimenkulün günümüz piyasasındaki gerçek alım-satım değeridir. Ancak Batman Belediyesindeki rayiç bedelleri güncel olmayınca pahalanan konut, arsa ve diğer taşınmazların gerçek satış fiyatlarıyla satılınca ek vergiler ortaya çıktı. Bundan dolayı yüzlerce kişinin mağdur olduğu belirtildi.
Haftanın Öne Çıkanları

BATMANA YENİ MİLLET BAHÇESİ YAPILACAK

2022-10-20 13:38 - YAŞAM

HAS-TAT SELF SERVİS AÇILDI

2022-10-24 13:05 - YEREL

YURTDIŞI TELEFONLARINA SINIRLAMA

2022-10-21 16:03 - TEKNOLOJİ

TİCARET BAKANLIĞI 419 TİCARET UZMAN YARDIMCISI ALACAK

2022-10-19 12:48 - TEKNOLOJİ

MOBİL UYGULAMALARDA İSTENEN ERİŞİM İZİNLERİNE KARŞI NASIL DAVRANMALIYIZ?

2022-10-21 15:58 - TEKNOLOJİ

YENİŞEHİR TAZİYE EVİ HİZMETTE

2022-10-19 16:11 - YEREL

‘ÇATI GES’ YAYGINLAŞACAK

2022-10-18 16:18 - TEKNOLOJİ

ÖĞRETMENLER, DİJİTAL DÜNYAYA HAZIRLANIYOR

2022-10-24 13:25 - TEKNOLOJİ

KALKINMA AJANSI UZMAN PERSONEL ALACAK

2022-10-25 07:29 - TEKNOLOJİ

İLK DESTEK KISMET ÇELİK’TEN…

2022-10-23 16:06 - SİYASET

İlgili Haberler

BALKONDAN DÜŞEN BEBEK HAYATINI KAYBETTİ

16:37 - GÜNDEM

PETROLSPOR'DA YENİ PLANLAR HAYATA GEÇİRİLİYOR

23:26 - GÜNDEM

HER SANİYE HAYAT KURTARABİLİR

10:59 - GÜNDEM

GAZETECİLERDEN BAYRAM MESAJI

13:35 - GÜNDEM

VALİ CANALP: BİRLİK VE DAYANIŞMA GÜNLERİNDEYİZ

13:41 - GÜNDEM

Günün Manşetleri

KAPI KAPI DOLAŞIP HALKLA BAYRAMLAŞTILAR

21:00 - SİYASET

BALKONDAN DÜŞEN BEBEK HAYATINI KAYBETTİ

16:37 - GÜNDEM

ET GİRMEYEN EVLERE, HAYIRSEVERLERİN KURBANLARI ULAŞIYOR

14:12 - YAŞAM

AK PARTİ'DEN TEKİK’İN AİLESİNE TAZİYE ZİYARETİ

11:08 - SİYASET

65 BİN YOLCU ÜCRETSİZ TAŞINDI

15:53 - YEREL