USD
00,00
EUR
00,00
USD/EUR
1,000
ALTIN
0.000,00
BİST
0.000,00

BATMAN BELEDİYESİNDEN İMAR PLANI AÇIKLAMASI

Batman Belediyesi, Batman Emek ve Demokrasi Platformu tarafından yapılan basın açıklamasına ilişkin bir açıklama yayımladı.

BATMAN BELEDİYESİNDEN İMAR PLANI AÇIKLAMASI
Advert

KAMUOYU YANILTILMASIN

Batman Belediyesi, 18 Temmuz 2025 tarihinde Batman Emek ve Demokrasi Platformu tarafından yapılan basın açıklamasına yanıt vererek kamuoyunu bilgilendirme amaçlı yazılı açıklama yayımladı. Belediye, imar planı süreciyle ilgili ortaya atılan iddiaların gerçeği yansıtmadığını ve tüm sürecin hukuka uygun yürütüldüğünü belirtti.

MAHKEME KARARIYLA PLANSIZ KALAN ALAN İÇİN YENİ PLANLAMA YAPILDI

Belediyeden yapılan açıklamada, söz konusu alanın daha önce Hmax: Serbest, Emsal: 2.00 olarak Konut+Ticaret Alanı iken, 14 Haziran 2019 tarihinde alınan Meclis kararıyla Yençok: 9.50, Emsal: 0.60 olacak şekilde Ticaret Alanı’na dönüştürüldüğü hatırlatıldı. Bu değişikliğin mülkiyet sahiplerince yargıya taşındığı ve 1 Haziran 2023 tarihinde İdare Mahkemesi tarafından iptal edildiği belirtildi.

Planın iptaliyle alanın plansız kaldığı vurgulanan açıklamada, yeni imar planı hazırlanırken çevredeki parsellerin yapılaşma koşulları dikkate alındığı, kat sayısının 6, emsalin ise 1.60 olarak belirlendiği ifade edildi.

İDDİALARA MADDE MADDE YANIT

Açıklamada, kamuoyunda tartışma yaratan iddialara da madde madde cevap verildi:

1.Şeffaflık İhlali İddiası Asılsız: Plan değişikliği süresince ilanların hem belediyenin resmi internet sitesinde hem de ilan panolarında yayımlandığı belirtildi.

2.Kamu Yararı İlkesi Göz Ardı Edilmedi: Planlama sürecinde %45 oranında düzenleme ortaklık payı (DOP) kesintisi uygulandığı, bu oranın mevzuatın izin verdiği en yüksek seviye olduğu vurgulandı. Batman genelinde DOP kesintisi oranlarının genellikle %30’un altında olduğu da eklendi.

3.Yol Sürekliliği Bozulmadı: Plan kapsamında kapanan yolun halihazırda kullanılmayan bir yol olduğu, trafik akışını etkilemediği belirtildi.

4.Park Alanı Erişilebilir Durumda: Yeni düzenlenen park alanının yola 12 metre cephesi olduğu ve mevzuata aykırılık taşımadığı ifade edildi.

5.Hukuka Aykırı Plan Değişikliği Yok: Mahkeme kararı sonrası yeniden planlanan alanda, hiçbir kişiye özel menfaat sağlanmadığı, adalet ve şehircilik ilkeleri doğrultusunda hareket edildiği bildirildi.

TMMOB’UN İTİRAZI KAYIT ALTINA ALINDI

Batman Belediyesi ayrıca, TMMOB Batman Temsilciliği tarafından yapılan itirazların kayıt altına alındığını ve işleme alındığını duyurdu. Belediyeye 27 Haziran 2025 tarihinde iki ayrı dilekçe verildiği ve bu dilekçelerin değerlendirmeye alındığı açıklandı.

BATMAN’IN GELECEĞİNE SAHİP ÇIKIYORUZ

Belediye açıklamasının sonunda, yapılan tüm imar planlarının hukuka, adalet ve hakkaniyet ilkelerine uygun hazırlandığı vurgulanarak şu ifadelerle son verildi: “Batman’ın geleceği; asılsız iddialarla değil, yatay mimari planlamaları, yeşil alan yatırımları, kaçak yapıyla mücadele ve deprem dirençli binalarla şekillenmektedir.”

Kamuoyuna saygıyla duyuruldu.

1

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ