SON DAKİKA
hava
Advert
Google News

AYDİŞ: İSTENEN OLURSA ÇİFTÇİNİN YÜZÜ GÜLECEKTİR

Son Güncelleme :

2024-05-07 16:44:31

AYDİŞ:  İSTENEN OLURSA ÇİFTÇİNİN YÜZÜ GÜLECEKTİR

Batman Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Aydiş, bu yılki buğday rekoltesinin, yağışların olumlu etkisiyle umut verici olduğunu belirtti. Aydiş, "Batmanda toplam ekilebilir tarım arazisi alanı bir milyon dönüm civarında. Buğday ekiliş alanı 650-700 bin dönüm civarında. Bu yılki rekolte, iyi yağan yağmurlar sayesinde 250 bin ton civarında olacak." dedi.

REKOLTEDE REKOR BEKLENİYOR

Aydiş, "Bu sene, Türkiye genelinde olduğu gibi bölgemizde de yağış rejiminin olumlu olduğunu gözlemledik. Batman ilimiz, kuru tarım arazileri için oldukça iyi bir yağış aldı. Toplam ekilebilir tarım arazileri alanı bir milyon dönüm civarında, buğday ekiliş alanı ise 650-700 bin dönüm civarında. Bu yılki iyi yağan yağmurların etkisiyle buğdaydan umutlu bir rekolte bekleniyor, yaklaşık 250 bin ton civarında bir rekolte öngörüyoruz." dedi.

BAŞ FİYATIN İYİ OLMASI BEKLENİYOR

Aydiş, "Arpa ekiliş alanı yaklaşık 100 bin dekar civarında ve arpada 40 bin tonluk bir rekolte beklentimiz var. Kırmızı mercimek ise yaklaşık 160 bin dönüm civarında ekilişe sahip, bu alanda da 32 bin ton civarında bir rekolte bekliyoruz. Çiftçilerimizin en önemli beklentisi, toprak mahsulleri ofisi tarafından belirlenecek olan baş fiyatın yüksek olmasıdır." şeklinde konuştu.

EN AZ 15 TL OLARAK TESPİT EDİLDİ

Aydiş, "Buğdayın kilo başına üretim masrafı 11 TL olarak gerçekleşti. Dolayısıyla, buğday için beklenen kilo fiyatının en az 15 TL olması gerektiği belirlendi." şeklinde ifade etti.

ÇİFTÇİ MEMNUN OLMALI

Aydiş, "Geçen yıl (2023 yılı) açıklanan Buğday fiyatı 8,25 TL/kg olarak belirlendi, destek pirimiyle birlikte ise 9,25 TL'ye yükseltildi. Dolayısıyla, iyi bir rekolte bekleniyor ve çiftçilerin memnun olacağı bir baş fiyat açıklanırsa yüzleri gülecek." şeklinde konuştu.

GEÇEN SENE YETERSİZ BULUNDU

Aydiş, "Ancak geçen yıl buğday fiyatının çiftçiler tarafından yetersiz bulunduğunu belirtti. Dolayısıyla, bu yıl kilo başına yapılan hesaplamalarda 11 TL/kg olarak gerçekleşen üretim maliyeti göz önüne alındığında, beklenen Baş fiyatın en az 15 TL/kg olması gerektiğini ifade etti." şeklinde konuştu.

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.