USD
00,00
EUR
00,00
USD/EUR
1,000
ALTIN
0.000,00
BİST
0.000,00

“Fıstıkta yüzde 70 oranında bir kayıp var”

“Fıstıkta yüzde 70 oranında bir kayıp var”

Batman Gazetesi 2 ay önce yazmıştı

“Fıstıkta yüzde 70 oranında bir kayıp var”

atman Fıstık Üreticileri Birliği Başkanı Hifzullah Akdaş, bu yıl aşırı yağış ların fıstık üretimini yaklaşık yüzde 70 oranında düşürdüğünü söyledi. Batman Gazetesi, 11 Haziran 2019 tarihinde ‘üreticiler şokta!’ diye haber yapmıştı. Batman Fıstık Üreticileri Birliği Başkanı Hifzullah Akdaş, eylül ayında yapılması planlanan fıstık hasadı ile ilgili açıklamalarda bulundu. Bu yıl aşırı yağışların fıstık üretimini yaklaşık yüzde 70 oranında düşürdüğünü belirten Akdaş, bunun çiftçiyi ciddi anlamda mağdur ettiğini söyledi.

Aşırı yağışların hububat ürünlerinde olduğu gibi fıstıkta da ürün kaybına neden olduğunu vurgulayan Akdaş, geçen yıla oranla fıstık rekoltesinde yarı yarıya bir düşüşün olduğunu kaydetti. Batman’da son yıllarda fıstık ekiminin giderek yaygınlaştığını, yaklaşık 80 bin dönüm ekili alanın olduğunu aktaran Akdaş, katma değerinin yüksek olmasından dolayı fıstıkçılığın kentte bir geçim kaynağına dönüştüğünü ifade etti. Fındığa verilen desteğin fıstık için de verilmesini talep ettiklerini dile getiren Akdaş, yetkililere seslendi.

ÖNLEMLER YETERSİZ KALDI

Bu yılki fıstık hasadının eylülün ilk haftasından itibaren başlayacağını belirten Akdaş, “Bu yıl ürünlerde yüzde 70 oranında bir kaybımız var. Bu durum aşırı yağışlardan kaynaklanmaktadır. Fıstıkta döllenme süreci 20-25 gündür. Bu süreçte sürekli yağmur yağdığından dolayı, döllenme sistemi de ağaçlarda tozlanma sistemiyle olduğu için döllenme olmadı ve bu yüzden yüzde 70 oranında bir kayıp var. Bunun önlemini alıp, çiftçilerimizi bilinçlendirmeye çalıştıysak da o dönemde yağmurlar nedeniyle yapay döllenme sistemini devreye geçiremedik. Bu da ürün kaybına neden oldu” diye konuştu.

“FISTIK GEÇİM KAYNAĞI OLDU”

Son 5 yıldır Batman’da fıstıkçılığın hızla yaygınlaştığına dikkat çeken Akdaş, “Şu anda kayıtlı ve kayıt dışı toplamda yaklaşık 80 bin dönüm ekili alanımız var. Bu rakam Batman merkez ve tüm ilçeleri kapsıyor. Fıstıkçılık Batman’da son yıllarda hızla yayınlaşmaktadır. Biz iki yıl önce birliği kurduğumuzda 21 bin dönümdü, şu anda ise yaklaşık 80 bin dönümdür. Daha da hızla artıyor ve ekimi yaygınlaşıyor. Fıstıkçılık Batman’da bir geçim kaynağı olmuş durumda. Katma değeri yüksektir” ifadelerini kullandı. 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ