USD
00,00
EUR
00,00
USD/EUR
1,000
ALTIN
0.000,00
BİST
0.000,00

GÖRÜŞ AÇISINI KAPATAN EKRANLARA YASAK GELDİ

1 NİSAN’A KADAR SÜRE TANINDI, UYGUN OLMAYAN SİSTEMLERE CEZA VAR

GÖRÜŞ AÇISINI KAPATAN EKRANLARA YASAK GELDİ

Araçlara sonradan takılan ve sürücünün görüş açısını kapatan multimedya ekranlarıyla ilgili yeni düzenleme yürürlüğe girdi. Uygulamaya göre sürücülere 1 Nisan’a kadar süre tanınırken, özellikle ön camın görüş alanını kapatan ekran ve kamera sistemlerinin sökülmesi ya da uygun şekilde yerleştirilmesi gerekiyor.

Batman’da da yeni düzenleme sürücüler arasında merak ve tedirginliğe yol açtı. Oto tamir ve bakım ustaları ise fabrika çıkışlı araçlarda herhangi bir sorun bulunmadığını, yalnızca sürücünün görüşünü engelleyen sistemlerin yasak kapsamında olduğunu belirtiyor.

ORİJİNAL MULTİMEDYA SİSTEMLERİNDE SORUN YOK

Batman’da oto tamir ve bakım ustası Ömer Oğuzhan, araçlara sonradan takılan multimedya ekranlarıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Oğuzhan, fabrika çıkışlı sistemlerde herhangi bir sorun bulunmadığını söyledi.

Bir aracın kendilerine geldiğini anlatan Oğuzhan, “Önceki ekran göğsün üst kısmında olduğu için camın görüş açısını kapatıyordu. Biz de ekranı üst kısımdan alıp göğsün içine, yani olması gereken yere yerleştirdik. Bu şekilde araç yeni uygulamaya uygun hale geldi. Fabrikasyon araçlarda hiçbir sıkıntı yoktur, korkmaya gerek yok.” dedi.

Sürücülerin bu konuda endişe yaşadığını belirten Oğuzhan, birçok kişinin iş yerlerine gelerek ceza alıp almayacaklarını sorduğunu ifade etti.

GÖĞÜS İÇİNE YERLEŞTİRİLEN EKRANLAR SERBEST

Sonradan takılan ekranlarda en önemli noktanın sürücünün görüş açısını kapatmaması olduğunu vurgulayan Oğuzhan, doğru şekilde yerleştirilen sistemlerde herhangi bir ceza uygulanmayacağını söyledi.

Oğuzhan, “Eğer ekran göğsün iç kısmına oturtulmuşsa yine hiçbir sorun yoktur. Ancak dış kısımda olup sürücünün görüş açısını kapatıyorsa o zaman cezaya tabi tutulur. Bu uygulama aslında doğru bir uygulama. Çünkü sürücünün görüş açısı kapanırsa kazalara sebep olabilir.” diye konuştu.

ARAÇLARIN YÜZDE 95’İNDE PROBLEM YOK

Yeni uygulamayla ilgili toplumda gereksiz bir endişe oluştuğunu dile getiren Oğuzhan, araçların büyük bölümünde herhangi bir problem bulunmadığını belirtti.

“Zaten araçların yüzde 95’inde böyle bir sorun yoktur.” diyen Oğuzhan, “Orijinal yerine oturan multimedya ekranlarında, CarPlay ya da benzeri sistemlerde herhangi bir sıkıntı yaşanmaz. Ancak çok büyük ekranlar veya sürücünün görüş alanını kapatan sistemler sorun oluşturabilir.” ifadelerini kullandı.

KURALLARA UYMAYAN SİSTEMLERE YAKLAŞIK 21 BİN LİRA CEZA

Sürücülerin araçlarını kontrol ettirmesinin faydalı olacağını belirten Oğuzhan, kurallara uymayan sistemler için ciddi para cezası uygulanabileceğini söyledi.

Oğuzhan, “Sonradan ekran taktıran sürücüler ustalardan veya trafik polislerinden bilgi almalı. Böylece kafalarında soru işareti kalmaz. Yanlış bilmiyorsam bunun cezası yaklaşık 21 bin lira civarında. Bu nedenle araçların kontrol edilmesi önemli.” dedi.

GÜVENLİK İÇİN KAMERAMIZI YENİDEN DÜZENLETTİK

Araç sürücüsü Mehmet Sani Üzer de yeni düzenleme kapsamında aracındaki kamerayı yeniden düzenlettiklerini söyledi.

Üzer, “Aracıma güvenlik amacıyla bir kamera taktırmıştım. Ancak yeni düzenlemeye göre kamera sürücünün görüşünü kapattığı için yasak kapsamına giriyordu. Bu nedenle hem kendi güvenliğimiz hem de diğer sürücü ve yayaların güvenliği için kamerayı yeniden düzenlettik. Böylece aracımız hem güvenli hem de kurallara uygun hale geldi” diye konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ